StoryEditorOCM
SplitPOLICIJSKI EPILOG

O transparentima ispred OŠ ‘Marjan‘ oglasila se i policija, kriminalističko istraživanje je završeno, evo što su otkrili

Piše Petra Klarić
28. lipnja 2024. - 11:42

Priča o transparentima uvredljivog sadržaja koje je nekolicina osmaša Osnovne škole "Marjan" izvjesila u Gajevoj ulici na zadnji dan škole, 21. lipnja, dobila je epilog, onaj policijski. 

Podsjetimo, na ogradu igrališta u blizini škole postavili su nekoliko potpuno neprimjerenih natpisa u kojima spominju ravnateljicu i neke profesore. O svemu je prva izvjestila ‘Slobodna‘, kontaktirali smo tada ravnateljicu Zdenku Barović koja je rekla da nikada takvo što nije doživjela, a otkrila nam je da je slučaj prijavljen policiji. 

Ovim stravičnim porukama splitski osmaši se opraštaju od nastavnika, ravnateljica je zgrožena: ‘Zvali smo policiju...‘

- Što da vam kažem, ja sam na bolovanju i cijelo jutro sam u kontaktu s kolegama iz škole. Nisam ovo nikada doživjela, a radim 43 godine, ovo je govor mržnje. Zvali smo zbog svega i policiju, ali i roditelje učenika - kazala nam je tada ravnateljica.

Iz policije nam tada o slučaju nisu mogli otkriti više informacija, samo su nam kazali da su ispred OŠ Marjan postupali vezano za prijavu za korištenje pirotehničkih sredstava. Što se incidenta s transparentima tiče, kriminalističko istraživanje sada je dovršeno, a ispostavilo se da postoji osnovana sumnja da su u incidentu sudjelovale četiri maloljetne osobe. 

- Policijski službenici Prve policijske postaje Split dovršili su kriminalističko istraživanje nad četiri maloljetne osobe za koje je utvrđeno postojanje osnovane sumnje da su narušili javni red i mir na način da su 21. lipnja 2024. godine na igralištu škole u Splitu, u Gajevoj ulici, istakli sedam transparenata s neprimjerenim crtežima i natpisima - kažu iz PU splitsko-dalmatinske.

image

Osnovna škola Marjan

Božidar Vukičević/Cropix

Utvrđeno je, dodaju iz policije, postojanje osnovane sumnje da su maloljetnici ostvarili obilježje prekršaja iz članka 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, zbog čega će protiv njih nadležnom općinskom prekršajnom sudu biti podnesen optužni prijedlog.

Članak 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira za one koji na javnom mjestu ističu simbole, slike, tekstove i crteže  i tako remete javni red i mir predviđa novčanu kaznu od 700 do 4000 eura ili zatvorsku kaznu do 30 dana. Pošto se radi o maloljetnicima, zatvor gotovo sigurno možemo isključiti, dok bi novčano mogli odgovarati. No, odluka o tome je na sudcu ili sutkinji pa ne treba prejudicirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 11:43