StoryEditorOCM
SplitSIMBOL LJUBAVI

Na Matejušci se zavijorila zastava duginih boja u prisustvu policije i zaštitara: ‘Naša sigurnost je klimava...‘

Piše SPLIT SD
29. lipnja 2024. - 12:14

Rano u subotu ujutro na Matejušci je podignuta zastava duginih boja kao svojevrsna najava 13. splitske Povorke ponosa koja će se održati za tjedan dana. Zastava se zavijorila bez puno graje i prisustva medija, osim standardnog prisustva policije kao branika između njih i potencijalnih nasilnika. 

- Činjenica da smo, kao i svake godine, zastavu podizali u pratnji policije te da će je čuvati zaštitarska služba, pokazuje koliko je naše postojanje i sigurnost u javnom prostoru klimava. Onog dana kada nam za zastavu i za Pride ne bude trebala policija i zaštitari moći ćemo reći da smo postigli ravnopravnost - kazali su iz ‘Split Pridea‘.

image
Milan Sabić

- Tema ovogodišnjeg Split Pridea je bivanje i sigurnost u javnom prostoru. Podizanje zastave duginih boja simbolizira našu prisutnost u ovom gradu. Svi znamo da LGBTIQ+ osobe u Splitu postoje. Statistički, jedna od deset osoba nije straight. ‘Split Pride‘ i prijateljske udruge već godinama okupljaju živu i rastuću zajednicu ljudi. Mi smo međusobno svjesni jedni drugih, ali se naše postojanje u društvu previđa što dovodi do svakakvih vrsta diskriminacije. Zato je potrebno na ovaj način pokazati da smo tu, da tu živimo, radimo, volimo i postojimo - dodaju u svom priopćenju.

image
Milan Sabić

Za kraj su naglasili da njihova zastava simbolizira ljubav i prihvaćanje te da je podižu jer žele Split učiniti otvorenijom i tolerantnijom sredinom u kojoj se nitko ne treba bojati hodati u javnom prostoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. lipanj 2024 12:14