StoryEditorOCM
Splitživa i zdrava

Katarini su prije 10 godina u KBC-u Split spasili život, bila je dobrovoljni ‘pokusni kunić‘: ‘Sada samo pijem Andol...‘

Piše Ivica Marković
15. listopada 2024. - 19:15

U ponedjeljak 14. listopada navršilo se točno 10 godina od kada je u KBC-u Split napravljena prva embolizacija aneurizme (isključivanje aneurizme), minimalno invazivan radiološki zahvat uz pomoć kojega se, onima koji imaju aneurizmu (ograničeno proširenje krvne žile) to proširenje "zatvori" i omogući im se da imaju normalan život. Kada im se obavi ovaj zahvat, pacijenti više ne trebaju strahovati kako će im aneurizma "puknuti" i stvoriti im velike komplikacije, potencijalno i smrt.

Iako je potpisnik ovih redaka pisao o tom prvom slučaju te 2014., odavno je na njega i zaboravio, ali mu je jedna poruka iz Njemačke osvježila sjećanja.

Poruku je poslala Katarina Validžić (47), koja je tog 14. listopada 2014., kao mlada žena od 37 godina bila "pokusni kunić" odnosno prvi pacijent u KBC-u Split kojemu je embolizacija napravljena.

image

Katarina Validžić

Privatni album

- Splitski i zagrebački liječnici su mi spasili život i svima im se zahvaljujem, a posebno dr. Draganu Dragičeviću, sa splitske radiologije koji je moj "anđeo čuvar". Dakle, te 2014. godine u bolnicu sam završila zbog problema sa bubrežnim kamencima. No, kako me strahovito boljela glava i ta bol nije prolazila, a zatvorilo mi se i jedno oko, liječnica na Hitnom prijamu mi je predložila da napravim neurološku obradu.

Prema njenoj preporuci tu sam obradu i napravila i liječnik neurolog koji mi je vidio nalaze je rekao "nemojte se prepasti, ali vi imate atomsku bombu u glavi".

Potanko mi je objasnio o čemu se radi i preporučio mi je angiografiju krvnih žila mozga. S tim nalazima sam otišla kod dr. Željka Bušića, bivšeg šefa splitske neurokirurgije koji mi je rekao kako je meni potrebna operacija (embolizacija), koja nije jednostavna i da se ona radi samo u KBC-u Zagreb (Rebro) - rekla nam je Kristina Validžić.

Prije embolizacije, u Splitu joj je angiografiju (detaljni prikaz krvnih žila) uradio dr. Dragičević. Taj se zahvat obavlja prije embolizacije kako bi operater stekao uvid u stanje krvnih žila i da bi mogao planirati operativni zahvat.

image

Dr. Dragan Dragičević

Privatni album

- Doktor Dragičević mi je rekao, kako za 10-15 dana u Split dolazi tim s prof. dr. sc. Markom Radošem, neuroradiologom iz KBC-a Zagreb i da će on moj slučaj predstaviti njima. Nakon 10-tak dana nazvao me dr. Dragičević i rekao mi da s obzirom kako nemam nikakvih drugih komorbiditeta, da je odlučeno da ja budem prva pacijentica na kojoj će se u splitskoj bolnici obaviti embolizacija, kako ne bih morala putovati u Zagreb. Naravno, trebala im je moja privola i ja sam pristala. Nakon što sam obavila predoperacijske preglede tog 14. listopada mi je obavljena embolizacija i to preko preponske arterije.

Kada sam se probudila iz anestezije, svi moji spasioci su bili tu. Uz dr. Radoša i dr. Drgičevića bili su tu prof. dr. sc. Marina Titlić, neurologinja, dr. Željko Bušić, neurokirurg i prof. dr. sc. Zdravka Poljaković - Skurić, neurologinja sa Rebra. Oni su mi uz dr. Anu Repić Buličić, neurologinju, čija sam bila pacijentica život učinili ljepšim, bezbolnijim, jer me glava više ne boli. Sada sam zdrava, pijem Andol 100 i svako godinu ili dva dana napravim MR mozga da vidim je li sve u redu. Još jednom svima puno hvala. "Pokusni kunić" je živ i zdrav - zaključila je Katarina Validžić.

image
Joško Šupić/Cropix

Embolizacije aneurizme su se u KBC-u Split radile u dva mandata. Te 2014., pa ih se nekoliko godina nije radilo te ponovno 2018.. Danas ih se više ne radi, ali njihovo izvođenje je ponovno u planu.

- Kapaciteti bolnice nisu bili dovoljni da te zahvate radimo rutinski. Osim radiologa u tim zahvatima trebaju sudjelovati i neurolozi i anesteziolozi, a i ne radi se o zahvatima koji su toliko česti, pa bi imali do dva zahvata mjesečno.

Još uvijek se embolizacije aneurizme rade na dva mjesta u Zagrebu i to na Rebru i u KBC Sestara milosrdnica, ali nadam se da ćemo i mi u Splitu ponovno početi s njima. Sjećam se slučaja Katarine Validžić i moram reći da se radujem što je sve prošlo u najboljem redu - zaključio je dr. Dragan Dragičević, poznati splitski neuroradiolog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 19:15