StoryEditorOCM
SplitOPĆINA KLIS

Kada radite bez afera i svađa, imate i doseljavanje mladih obitelji i bolji rejting

Piše SPONZORIRANI SADRŽAJ
19. rujna 2024. - 08:26

Mirno godinama, precizno punih 11 godina, upravlja on Općinom Klisom i to što je pravi raritet u državi Hrvatskoj – bez afera.

Nema tenzija, rasprava, prozivanja, korupcijskih “repova.

- Mi vam radimo, nema vremena za svađe - u startu nam je definirao svoje upravljanje načelnik Klisa Jakov Vetma (HDZ), pa kada se okrenemo unutrag, kada prelistamo “vladavinu” u trećem mandatu općinskog načelnika, kojem i oporba podržava projekte, popis urađenog je izniman.

Ponosan što sve prolazi mirno, pa je fokus, kako je i želja većine čelnika jedinica lokalne samouprave, isključivo na projekte!

- Čujte, moj djed, otac, sada i moja obitelj, a nadam se sutra i moji sinovi, a imam ih pet, živjeli su i žive u Klisu. I nema vam tu opravdanja – ili ćete raditi za misto ili ne, nema sredine! Kako želim mojima bolju budućnost tako želim i svojim sumještanima, oni su mi dali povjerenje koje ja moram kroz projetke i opravdati - direktno, rekli bi “u sridu” gađa 43-godišnji čelnik općine iznad Splita, iznad solinske Prodoline, čiji je simbol svima Kliška tvrđava, važna vojna utvrda tijekom turskog osvajanja Dalmacije, no Općina Klis je puno veća!

- Veliki prostor zauzimamo, i naravno kako svaka lokacija, toponim, ima svoje zahtjeve za poboljšanje života. Devet je naselja, pa je kod nekih najveći problem pitka voda, vodovodna mreže, kod drugih prometnice i javni prijevoz, kod trećih doseljavanje mladih obitelji, pa rastu potrebe za svim segmentima neophodnima za moderan način života - uvodi nas naš sugovornik u sve ono što treba raditi kako bi se život u njegovoj općini poboljšao.

Doseljavanje mladih obitelji s djecom

Uz ovaj kuriozitet – kod njih ne iseljavaju, već doseljavaju!

- Sretni smo zbog toga, pa smo i pokrenuli prodaju općinskog zemljišta za mlade obitelji sa povoljnijih uvjetima, što smo i postigli, pa smo ove godine u Prugovu imali više upisanih prvašića nego prijašnjih godina. Dolaze nam obitelji sa djecom, bolji uvjeti života, jeftiniji stambeni kvadrati, a usporedba života u obiteljskoj kući sa skučenim kvadratima stana, neusporedivi su. I eto nama “slatkih” problema, kako sve investicije provesti, kako financijski “pokriti” sva ulaganja – iznosi nam i ove detalje načelnik, koji je među prvima upravo svoje građane zamolio da i oni kreiraju proračun, u kojem smjeru za boljitak svih bi oni trošili općinski novac, sredstva svih njih poreznih obveznika.

A što se to sve radilo minulu godinu dana, od zadnje proslave nebeskog zaštitnika Klisa, svetog Roka?

- Prvo u posjet nam je došla prva dama Europske unije, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, sa našim premijerom Andrejom Plenkovićem a povod je bilo otvaranje Vatrogasnog centra u Vučevici, najsuvremenijeg objekta za obuku vatrogasaca u ovom dijelu Europe, vrijedan 6 milijuna eura. I što je najvažnije za mještane, završeni su i radovi na vodoopskrbnom sustavu Vučevica u vrijednosti od 1,7 milijuna eura kojim je 76 objekata dobilo priključak. Poboljšanju života u Vučevici, svakako je i projekt izgradnje pristupne ceste do sjevernog ulaza tunela kroz Kozjak, koji će omogućiti bolju povezanost ovog područja.

Niže nam načelnik Vetma i ovo:

- U tijeku su radovi u Klisu u sklopu najvećeg infrastrukturnog projekta u povijesti “Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Aglomeracije Split-Solin”, gdje se ulaganje na području naše općine mjeri na više od 18 milijuna eura, a nakon završetka radova cijeli Klis će biti premrežen kanalizacijskim sustavom, poboljšanom vodoopskrbom i asfaltiranim ulicama. Po završetku, stanovnici će dobiti 445 kanalizacijskih i 43 vodovodna priključka.

image

U Područnoj školi u Prugovu, ove godine je vie "prvašića" kojma je priređen i svečani doček prvog dana u školskim klupama

Pročelnik Tomislav Djonlić, župan Blaženko Boban, ravnatelj Neven Tešija i načelnik Jakov Vetma te učenici-prvašići

Božidar Vukičević/Cropix

Najveća sunčana elektrana u Hrvatskoj

A kada smo već kod vode, izvora života idemo i na sunce, “osigurač” energije barem, što se sunčane Dalmacije tiče pa su Klišani riješili i taj problem budućnosti – izbacit će “skupe” energente”, jer:

- U naselju Bročanac u završnoj fazi je izgradnja najveće sunčane elektrane u Hrvatskoj. Ona je na neizgrađenom području općine, na površini od 34 hektara, dok je vrijednost projekta fascinantnih 50 milijuna eura.

Saznajemo od našeg sugovornika kako se mnogo postiglo u gradnji prometne infrastrukture, za koju je zadužena državna tvrtka, koji su završili rekonstrukciju ceste kroz Prugovo.

- Općina je na novouređenoj prometnici u duljini od 4 kilometra, koja prolazi uz mjesnu crkvu, groblje, dječje igralište, nogometni teren s umjetnom travom, zgradu osnovne škole i vrtića, postavila kamere za nadzor brzine kako bi se doprinijelo sigurnosti svih sudionika, a naročito djece u prometu. Za novi sustav kontrole i nadzora brzine, u vrijednosti od 190 tisuća eura, nabavili smo 12 kamera za nadzor brzine – važan dio koji se zove sigurnost, kazuje nam načelnik Vetma, ističući i ostala cestovna ulaganja:

- Županijska uprava za ceste Split izvršila je rekonstrukciju ceste u Dugobabama, od Vlaka do groblja. Prometnica u duljini od 1,6 kilometara, ukupne vrijednosti 330 tisuća eura vrijedna je investicija u našoj Zagori, dok smo vlastitim sredstvima osigurali i asfaltiranje cesta u naselju Nisko.

No ne staje se samo na ovome, budući da se provode i druge investicije:

- U tijeku je izgradnja ceste Perići i Senjske ulice, ali i projektiranje za građevinsku dozvolu ceste Mihovilovići. Uređenjem nerazvrstanih cesta poboljšat će se komunalna nfrastruktura, dostupnost javne infrastrukture te zaštita okoliša i energetska učinkovitost. Uz financijski doprinos Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije uredila se pješačka staza Ilijin potok. Stanovnici Klisa dobili su novu i osvijetljenu zonu za šetnju i rekreaciju. U suradnji sa ŽUC-om Općina Klis dogovorila je uređenje nogostupa Megdan, vrijednosti 70 tisuća eura, a nogostup će biti izgrađen od betonskih opločnika. Cilj nam je poboljšati inovativnu i održivu ponudu, te poticati turistički razvoj projektom rekonstrukcije Vetminog mosta s pripadajućim bunkerima. Stoga nam stiže preko 200 tisuća eura bespovratnih europskih sredstava i za izradu projektno-tehničke dokumentacije za projekt „BiciKlis“ kojim se planira mrežna infrastruktura za poboljšanje urbane mobilnosti. U sklopu projekta predviđena je i izgradnja i uređenje biciklističkih staza u duljini od 91 kilometra kao i uređenje ukupno četiri odmorišta.

Tvrđava u fokusu

Naime, znamo kako turisti, gosti koji će doći u Klis, prvenstveno zbog povijesno kulturne baštine jer Klis ima i epitet “povijesni grad”, žele uživati u prirodi, u eno-gastronomskoj ponudi, u svemu onome što je prvenstvo ljepota života domicilnog stanovništva.

- I dalje je naša tvrđava u fokusu što se tiče obnove, jer je ona glavni “magnet” za dolazak gostiju u naše krajeve. Stoga smo sredstvima Ministarstva kulture uspješno sanirali dio zida iznad ljetne pozornice čime je omogućeno sigurno održavanje manifestacije “Kliško kulturno ljeto” kao i ostalih kulturno-umjetničkih sadržaja. Ulagat ćemo i dalje budući da je u pripremnoj fazi i projekt “Revitalizacije tvrđave Klis” vrijedan 1,2 milijuna eura kojim bi se sanirao kompletan obzid tvrđave te postavio video nadzor – zbori nam Jakov Vetma, zadovoljan i što su završetkom projekta uređenja i opremanja Doma kulture „Jozo Buliga“ sufinanciranog sredstvima Splitsko-dalmatinske županije, stvoreni uvjeti za održavanje brojnih događanja i manifestacija čime se podignula kvaliteta života lokalnog stanovništva, djece predškolskog i školskog uzrasta, te udruga koje brojne svoje aktivnosti održavaju u novoobnovljenom prostoru Doma.

- Obnovljeni Dom kulture bio je mjesto održavanja dvadesetodnevnog Adventa, dok nam je tijekom sezone glavna manifestacija “Kliško kulturno ljeto”, koja privlači velik broj lokalnog stanovništva, ali i turista, uz jednu napomenu - ove godine Kliška tvrđava je prvi put sudjelovala na međunarodnoj manifestaciji “Noć tvrđava” – zadovoljan je čelnik Klisa, što se kulture i ulaganja tiče, no jedno i najvažnije su ipak – djeca!

- U postupku ishođenja građevinske dozvole je i projekt “Izgradnja dječjeg vrtića na lokaciji Greben”, prošli smo prvu fazu dodjele bespovratnih sredstava, a nositelj projekta smo mi u partnerstvu s Općinom Lećevica. Pazite, bespovratna sredstva iznose 1,72 milijuna eura. Ujedno smo ugovorili i projekt rekonstrukcije dječjeg vrtića u Prugovu, gdje se rekonstrukcijom postojeće zgrade planira adaptirati prostor prizemlja za jasličku skupinu, a dogradnjom bi se proširili kapaciteti za dvije nove skupine te polivalentnu dvoranu i senzornu sobu. Treba nam sada dodatnih prostora za mališane, mi smo vam “mlada” općina – s ponosom nam ističe Vetma, ponavljajući i detalje jednog ulaganja koji bi rasteretilo centar Klisa:

Novi centar Klisa

- U izradi je idejno urbanističko rješenje za formiranje novog centra općine u zoni Klis Brdo. Na komunalno opremljenom terenu plan je izraditi novo naselje s osnovnom školom, sportskom dvoranom, zgradom općine, parkom i šetalištem. U tijeku je izmjena prostorno-planske dokumentacije te otkup zemljišta. Realizacijom ovog projekta postojeće središte općine Klis dobilo bi novo ruho: turističko središte sa adekvatnom prometnom infrastrukturom, sve s ciljem podizanja kvalitete življenja lokalnog stanovništva.

A kako bi što kvalitetnije upravljali imovinom ugovoren je i novi Prostorni plan općine Klis čije se donošenje očekuje krajem ove godine. Njime će se, između ostalog, regulirati izgled područja oko tvrđave Klis uz definiranje veličine parcela i izgleda kuća kao i propisati rigorozni uvjeti gradnje na području općine uz očuvanje Kliškog polja kao zelene zone, te je ugovorena izrada Strategije zelene urbane obnove-stratešku podlogu koja se odnosi na ostvarivanje ciljeva razvoja zelene infrastrukture, a u primjeni je i Strategija pametnog razvoja općine Klis.

- Ne želimo preizgrađenost, ne želimo betonizaciju, već urbano ali planski razvijeno područje. Za što nam treba i katastarska izmjera u svrhu izrade katastra nekretnina i obnove zemljišne knjige, sve kako bi javne i privatne čestice bile imovinsko-pravno riješene. Poslali smo zahtjev za katastarskom izmjerom 350 ha površine građevinskog zemljišta u Klisu, koju provodi Državna geodetska uprava.

Vrijeme je imati uređene “knjige” vlasništva bez kojih nema ni apliciranja na EU-fondove, a graditi se planira i dalje.

- Ulažemo u sportsku infrastruktru, te smo realizirali igralište za najmlađe na zapuštenom dijelu okoliša osnovne škole u Brštanovu. Novo dječje igralište dobila je i Klis Kosa, a ovu jesen se očekuje otvorenje igrališta u naselju Klis-Brdo, kao i rekonstrukcija dječjeg parka na Megdanu. Sredstvima Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstva i ruralnog razvoja obnovit će se i svlačionice Nogometnog kluba „Uskok“ - prisnažuje nam sa izvođenjem svih segmenata koje bolji život znači za njegove Klišane, načelnik Vetma, dodajući i podršku za rad udruga, djece, stipendiranje,..

- Premda nas bombardiraju kako djeca ne vole čitanje, knjige već samo buljiti u ekrane, naša "Narodna knjižnica i čitaonica" u Klisu nastavlja s rastom broja članova, a ne nedostaje ni originalnih događanja, uz napomenu usluge su besplatne za sve do 18 godina, a aktualno je i povoljno obiteljsko članstvo. Općina je i ove godine osigurala sredstva za kupnju radnih bilježnica i materijala za učenike osnovnih škola kao i poklon bon za roditelje srednjoškolaca. Naravno kako su isplaćivane i naknade za novorođenčad, a iznos stipendije od ove godine povećan je za 40 posto, što nas posebno raduje. Izdvajamo za rad udruga civilnog društva, sporta i kulture, pa je za sport osigurano 202 tisuće eura, za kulturu 50 tisuća, dok udrugama civilnog društva pripada 18 tisuća eura iz proračunske blagajne.

Skočili u 7. skupinu

Podršku u radu naravno ima i domicilno Dobrovoljno-vatrogasno društvo Klis, uz napomenu kako Općina itekako pazi da svi vlasnici poljoprivrednih zemljišta održavaju zemljišta poradi zaštite od požara.

- Rekli smo kako svako naselje ima svoje potrebe, pa smo zbog nedostatka parkirnih mjesta na groblju sv. Kate u Klisu, otkupili zemljište te je uređen privremeni parkirni prostor do ishođenja građevinske dozvole. Naselje Dugobabe dobilo je 4 nove grobnice, Korušce također, a za mrtvačnicu u Brštanovu je ishođena građevinska dozvola. Ugovoreni su radovi na mrtvačnici u naselju Konjsko, dok je u naselju Bročanac u tijeku izmjena prostornog plana kojom će se definirati lokacija mrtvačnice i proširenje groblja – rezimira Jakov Vetma, prvi čovjek Općine Klis minulih 11 godina.

Općina koja je provela digitalizaciju poslovanja, pa sada građani većinu administrativnih poslova obavljaju u “nekoliko klikova”, što je sve “koštalo” 35 tisuća eura.

Uz naglasak kako je poboljšala i svoju “osobnu iskaznicu” razvijenosti. Dugo godina nalazila se u 6. skupini po indeksu razvijenosti gradova i općina u RH, da bi ove godine ušla u 7. skupinu gdje je sada u društvu sa Osijekom, Splitom, Crikvenicom...

- Općina Klis zauzela je 6. mjesto od 428 općina u Hrvatskoj po visini suficita, a po ukupnim prihodima zauzima 8. mjesto. Sve to je rezultat našeg zajedničkog rada i ulaganja u našu općine, te nećemo stati, treba mnogo toga još raditi, napraviti... Provest ćemo i to - obećao je načelnik Vetma, zadovoljan ritmom investicija, koje ga “guraju” dalje, u nova ulaganja za njegov Klis.

MLADE OBITELJI

Uz niz socijalnih usluga koje Općina Klis pruža, kontinuirano se provodi i mjera roditelj - odgojitelj.

U partnerstvu s Dugopoljem, Dicmom i Prgometom, Općina Klis ponovno je osigurala sredstva za 4. fazu projekta “Zaželi”. - Zahvaljujući tom projektu u četiri partnerske općine zajamčen je posao za 35 žena koje skrbe o 210 najosjetljivijih i najpotrebnijih korisnika. Vrijednost projekta iznosi 1,47 milijuna eura – pojašnjava Jakov Vetma, sretan i zbog jednog projekta koji znači budućnost:

- Općina Klis uspješno nastavlja dobru praksu ulaganja u stambeno zbrinjavanje mladih obitelji. Kroz dva pozivna natječaja tri mlade obitelji dobile su mogućnost rješavanja stambenog pitanja. Potpisivanjem ugovora o pravu građenja ostvaruju mogućnost stjecanja vlasništva nakon 10 godina.

Nadalje, temeljem sporazuma Općine Klis i Novi Travnik kroz razne radionice ovu jesen osigurat će se i dostupnost socijalnih usluga i podizanje kvalitete života djece sa teškoćama u razvoju i njihovih obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 13:43