StoryEditorOCM
SplitKoja je svrha?

Kad ne znaš što napraviti, osnuj Povjerenstvo; Splitska županija upravo je to učinila po pitanju gorućeg problema

Piše Sandra Barčot
9. listopada 2024. - 18:20

Gospodarenje otpadom gorući je problem Splitsko-dalmatinske županije koja minula dva desetljeća "radi" na izgradnji Centra za gospodarenjem otpadom u Lećevici, dok 55 jedinica lokalne samouprave "rade" na razdvajanju otpada, gdje smo do 2022. godine trebali imati 50 posto razvrstanog otpada.

No niti imamo modernu tvornicu za preradu otpada, u Šilovica docima u Kladnjicama, gdje se tek sada privodi kraja realizacija prve faze gradnje, a niti je ispunjen ovaj postotak razdvajanja budući gradovi i općine muku muče da dođu i do 30 posto odvajanja raznih vrsta smeća, te plaćaju penale zbog toga.

Stoga je župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban 2. listopada donio odluku o osnivanju i imenovanju članova savjetodavno stručnog „Povjerenstva za stratešku procjenu utjecaja na okoliš Plana gospodarenja otpadom Splitsko-dalmatinske županije”.

Svrha Povjerenstva je razmatranje nacrta prijedloga „Plana gospodarenja otpadom Splitsko-dalmatinske županije”, te ocjenjivanja cjelovitosti i stručne utemeljenosti „Strateške studije utjecaja na okoliš Plana gospodarenja otpadom Splitsko-dalmatinske županije”, uz davanje mišljenja.

image

Župan Blaženko Boban i Ivan Vukorepa, direktor tvrtke Regionalni centar čistog okoliša

Nikola Vilić/Cropix

Resorna pročelnica - predsjednica

Povjerenstvom, koje ima predsjednika i osam članova kao i njihove zamjenike pa je brojka „uduplana”, te tajnika povjerenstva (koji sudjeluje u radu Povjerenstva ali bez prava odlučivanja), „dirigirat” će Marija Vuković kao predstavnica regionalne uprave Splitsko-dalmatinske županije, ujedno i pročelnica Upravnog odjela za zaštitu okoliša, komunalne poslove i infrastrukturu SDŽ.

image

Marija Vuković

Duje Klarić/Cropix

Kao njena zamjenica imenovana je Ivana Bobanović iz istog županijskog upravnog odjela, dok je treća članica Tanja Šinko, predstavnica Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, odnosno Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom.

Iz resornog ministarstva dolazi i Natalija Čengić Zglavnik, točnije iz Uprave za zaštitu prirode, dok je peta članica Povjerenstva Marina Giljušić, predstavnica Hrvatskih voda, Vodnogospodarskog odjela za slivove južnog Jadrana. Iz Hrvatskih voda je i Katarina Glavaš Ljubimir, a sedma članica je Sanja Delić, predstavnica Hrvatskih šuma d.o.o., Uprava šuma podružnica Split, odakle dolazi i njen kolega Ante Vlahov. Deveti član je Marin Perčić, predstavnik Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet Splitsko-dalmatinske županije, dok njegov kolega Ivan Šarić, je njegov zamjenik u ovom radnom tijelu.

image
Nikola Vilić/Cropix

Predstavnici Lećevice i RCČO

I Grad Split, na čijem je području deponij Karepovac a kojem prijeti skoro zatvaranje zbog ritma godišnjeg „spremanja” 110 tisuća tona otpada, ima svog predstavnika a to je Hrvoje Akrap. Njegova zamjenica je Daniela Šegvić, dok Općinu Lećevicu gdje se gradi postrojenje za gospodarenje otpadom predstavljaju Gordana Maras i načelnik Lećevice Ante Baran.

U Povjerenstvu je naravno i Ivan Vukorepa, predstavnik županijske tvrtke Regionalni centar čistog okoliša, koja je osnovana još 2005. sa jednim jedinim zadatkom – gradnjom Centra za gospodarenje otpadom!

Njegova zamjenica u ovom stručnom tijelu je Inge Budimac, također predstavnica RCČO.

Tajnica Povjerenstva je Sanja Eterović iz Upravnog odjela za zaštitu okoliša, komunalne poslove i infrastrukturu Splitsko-dalmatinske županije.

Povjerenstvo se osniva na određeno vrijeme, sve dok se ne obavi zadani zadatak, dok će članovi imati i naknadu za svoj rad, koja će se odrediti posebnom odlukom župana splitsko-dalmatinskog.

Ispravak

Nakon objave članka, iz Splitsko-dalmatinske županije su nam se javili s ispravkom koji prenosimo u cijelosti:

„Naime, informacijom prozvano povjerenstvo nije osnovano zato što Splitsko-dalmatinska županija ne zna što napraviti, kako navodi novinarka, već je to izričita zakonska obaveza određena člankom 72. stavka 2. Zakona o zaštiti okoliša („Narodne novine”, broj: 80/13, 153/13, 78/15, 12/18 i 118/18) te člankom 14. stavka 1. i člankom 15. stavka 2. Uredbe o strateškoj procjeni utjecaja strategije, plana i programa na okoliš („Narodne novine”, broj: 3/17).

Isto tako, zakonskom regulativom određen je postupak imenovanja i opoziva povjerenstva za stratešku procjenu, obvezni sastav, način rada, obvezni sadržaj mišljenja koje izdaje povjerenstvo za stratešku procjenu te druga pitanja s tim u vezi.

Nadalje, u odnosu na razloge osnivanja povjerenstva koji se navode u objavljenoj informaciji ističe se odredba članka 64. stavka 4. Zakona o gospodarenju otpadom („Narodne novine”, broj 84/21 i 142/23) kojom je određeno da su izvršna tijela jedinica lokalne samouprave (tj. 55 gradonačelnika i načelnika s područja Splitsko-dalmatinske županije) dužna na svom području, između ostalog, osigurati odvojeno sakupljanje miješanog komunalnog otpada iz kućanstava i drugih izvora, biootpada iz kućanstava, reciklabilnog komunalnog otpada, opasnog komunalnog otpada i glomaznog otpada iz kućanstava.

Slijedom navedenog Župan Splitsko-dalmatinske županije je bio u zakonskoj obvezi osnovati savjetodavno stručno Povjerenstvo za stratešku procjenu utjecaja na okoliš Plana gospodarenja otpadom Splitsko-dalmatinske županije u svrhu razmatranja nacrta prijedloga Plana gospodarenja otpadom Splitsko-dalmatinske županije te ocjenjivanja cjelovitosti i stručne utemeljenosti Strateške studije utjecaja na okoliš Plana gospodarenja otpadom Splitsko dalmatinske županije te davanja mišljenja, a ne zato što „župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban ne zna što napraviti“.

 

Splitsko dalmatinska županija

Pročelnica

Upravnog odjela za zaštitu okoliša,

komunalne poslove infrastrukturu

 

Marija Vuković. d.i.a“

 

Ispravak se također može pronaći na sljedećoj poveznici: Splitsko-dalmatinska županija: ‘Povjerenstvo nije osnovano zato što ne znamo što napraviti, već je to zakonska obaveza‘

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. listopad 2024 16:17