Zadnji radni dan pred božićne blagdane iskoristili smo za posjet splitskoj Peškariji na kojoj nas je dočekao bogat izbor ribe i plodova mora. Između banaka su kružili brojni kupci pažljivo gledajući i birajući najbolje i najsvježije komade ribe.
Ako vam se jedu škampe na buzaru ili za blagdane pripremate hobotnicu ispod peke, bez brige - na bancima ima svega. Prodavači nam veselo pokazuju svoj friški ulov, dovikuju kako im je stigla srdela i da jednostavno moramo probati njihovu grdobinu.
Odmah su nam za oko zapela tri zmijolika „kapitalaca”. Ugori dužine do dva i pol metra i težine petnaest do dvadeset kilograma visili su spremni za sladokusce koji vole od njega pripremiti kvalitetan brujet.
Taman pred Božić nudi se i bogat izbor morskog pršuta, kako Dalmatinci vole zvati slanu srdelu, a mi smo jednog trgovca priupitali kako je zadovoljan jutrošnjom prodajom i šušurom na Peškariji.
- Nije to kao nekad kad se znalo, popit, pojist i zapivat. Bilo je više ljudi, bolje se prodavalo, a danas je sve skupa nekako izgubilo draž – iskreno nam kaže ribar koji već desetljećima posluje na ribarnici.
Na obližnjim pultovima atmosfera i nije bila tako loša. Naveliko se kupuje mol, komarča i lignja, a ako vam ne smetaju ponešto više cijene svakako navratite i kupite svježe morske delicije domaćih ribara.