StoryEditorOCM
Splitsve zbog zakona

Ivošević otkrio zašto na splitskim plažama nema svlačionica: ‘Ovo je prvi put u povijesti...‘ Doznali smo kada stižu...

Piše P. K.
24. lipnja 2024. - 17:33

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević na Facebooku je istaknuo nekoliko nelogičnosti vezano za splitske plaže, a sve su posljedica, kako kaže, Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Plaže u Slatinama ne mogu se dohranjivati jer su ilegalne, svlačionice i njihovo održavanje se po prvi put plaćaju iz gradskog proračuna, nekadašnji Žbirac ne može postati javni WC...

image

Na Bačvicama bi svlačionice trebale stići za cca tjedan dana

Paun Paunović/Cropix

Ono što je Ivoševiću najveći problem je činjenica što još uvijek nema Uredbe o građenju na pomorskom dobru, koja bi trebala zamijeniti Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima. Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, dodaje, obećali su je donijeti još u studenom 2023. godine.

- Kupanje je odavno započelo, a Uredbe o građenju na pomorskom dobru i dalje nema premda su je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture obećalo donijeti još u studenom 2023. godine.

image

Bojan Ivošević

Nikola Vilić/Cropix

Zašto to spominjem? Pa zato jer je (osim ako želimo raditi nezakonito) obala u potpunosti blokirana za nužne popravke i unaprjeđenja plaža, jer godinu dana netko nije u stanju sastaviti Uredbu koja je trebala zamijeniti Pravilnik o jednostavnim i drugim građevinama i radovima koji je Ministarstvo isključilo od primjene na pomorskom dobru - započeo je dogradonačelnik.

Iz Ministarstva, navodi Ivošević, odbijaju s Gradom Splitom telefonski razgovarati kako bi efikasnije riješili probleme i nedoumice koje su nastale donošenjem novog Zakona. 

Objasnio je da su plaže u Slatinama ilegalne pa ih oni ne smiju dohranjivati. Što se svlačionica tiče, one se sada, po prvi put u povijesti, moraju financirati iz gradskog proračuna, odnosno u splitskom slučaju, nabavlja ih i održava gradska tvrtka "Splitska obala". Problem je nastao jer svlačionice nisu propisane Uredbom o vrstama djelatnosti i visini minimalne naknade za dodjelu dozvola na pomorskom dobru, iako je Grad Split upozoravao da bi trebale biti. 

image

Plaža u Slatinama

Vojko Bašić/Cropix

Lokalnim samoupravama sada su, po pitanju svlačionica, preostale dvije mogućnosti: platiti svlačionice iz gradske kasice ili pokušati pronaći oglašivača koji bi bio spreman platiti puno skuplju naknadu za oglašivanje na svlačionicama na splitskim gradskim plažama.

- Svlačionice nisu propisane u Uredbi o vrstama djelatnosti i visini minimalne naknade za dodjelu dozvola na pomorskom dobru. Grad Split je na javnom savjetovanju upozorio da diljem obale dosad su to radile privatne firme koje su zarađivale od najma reklama na istima, a zauzvrat postavljale svlačionice, nažalost odbijeni smo s navedenim prijedlogom.

image
Helena Grubišić

U Planu smo zato pokušali imati svlačionice po cijeni reklama, ali se nije javio niti jedan gospodarski subjekt za navedeno. Nakon toga Splitska obala je naručila vlastite svlačionice i uskoro bi trebale biti isporučene i postavljene - napisao je. 

Otkrio nam je da bi svlačionice na najpoznatiju splitsku plažu, Bačvice, trebale stići za otprilike tjedan dana.

Da ne bude sve tmurno, za kraj se pohvalio da će Grad Split, u sklopu postojećeg projekta "Vodovoda i kanalizacije" na Bačvicama, financirati dekorativni beton na cijeloj trasi radova na Bačvicama (od kavala do rampe za osobe s invaliditetom).

image

Status Bojana Ivoševića

Screenshot/Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 17:34