StoryEditorOCM
Splitgnijezda čiopa

Ivošević o pticama na zidinama Dioklecijanove palače: ‘Nikakvo zatvaranje gnjezdišta se ne odvija u ovom trenutku‘

Piše split sd
1. lipnja 2024. - 18:26

Dogradonačelnik Bojan Ivošević na svom Facebook profilu objavio je novi status vezano uz ptice na istočnim zidinama Dioklecijanove palače.

Objavio je pisani nalog kojeg je prije tjedan dana poslao voditeljici Odsjeka za staru gradsku jezgru.

"Poštovana, s obzirom na planirane radove na sanaciji istočnih zidina Dioklecijanove palače molim Vas da angažirate stručnjaka (možda idealno Prirodoslovni muzej) da utvrdi gnijezde li se crne čiope (lat. Apus apus) unutar zida koji je predmet vašeg zahvata jer vrlo je izgledno da jesu.

Po utvrđenju molim da kontaktirate nadležna tijela da vam omoguće nastavak radova bez zaštitne mreže do završetka procesa gnježđenja (kraj kolovoza) kako se ne bi dogodilo da odvojimo ptice od jaja koja su snijele.

Također do navedenog termina molim da vršite isključivo radove čišćenja i učvršćivanja konstruktivnih elemenata, a da samo saniranje rupa koje koriste kao gnijezda vršite u rujnu."

Nikakvo zatvaranje gnjezdišta se ne odvija u ovom trenutku na zidinama Dioklecijanove palače, skela je postavljena bez mreže, a onaj mali dio skele koji je pod mrežom još od ranije ne služi za ikakve radove sanacije ili zatvaranja rupa koje služe za gnijezda čiopa već se radi o arheološkoj sondi gdje se radi upravo suprotno, otvaraju rupe i traže povijesni otvori Dioklecijanove palače - napisao je Ivošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 00:17