StoryEditorOCM
Split50 godina mature

Ekipa iz čuvene splitske gimnazije proslavila pola stoljeća od ispita zrelosti: ‘O nama su pisali, a mi smo uživali...‘

Piše Milena Budimir
25. lipnja 2024. - 18:37

Odbrojavali su se sati do susreta. Neki su i treptaje brojili. Ne treba se čuditi - 50. godišnjica mature je veliki događaj za sve one  koji su je dočekali. Mnogi, nažalost, nisu.

A njih dvadeset dvoje, koji su 1974. godine maturirali u Gimnaziji "Ćiro Gamulin", su se okupili i proslavili. Bilo je i veselo, i sjetno, i nostalgično.

I nije bilo važno što su, ni koliko su su uspjeli na privatnom ili poslovnom planu. Važno je samo to da svojim svjetonazorom još uvijek pripadaju onom uzornom razredu o kojem je i Slobodna Dalmacija nekoliko puta pisala.  

image

Izišli su i u ‘Slobodnoj‘

A taj uzorni razred je bio tih godina poznati IV. c. Imali su svoju umjetničku grupu "Mare nostrum". Pjevali su, svirali, plesali, glumili… Imali su predstave s kojima su i po otocima gostovali, organizirali su pjesničke večeri u "Zlatnim vratima", imali su svoj disco club "Rupa", petkom su skupljali i u "Buka", odnosili stari papir i željezo...

Cilj svih tih aktivnosti je bio prikupljanje sredstava za ekskurzijske izlete u Trst i Veneciju. Mnogima je to bio i prvi odlazak preko granice.

I danas, 50 godina nakon što su krenuli u svijet odraslih, sretni što se ponovo vide, nazdravili su svim svojim gimnazijskim prijateljima kojih više nema, nazdravili su svojim profesorima koje samo po dobrom pamte, nazdravili su svom životu i trenutku u kojem jesu. 

A svojim razrednim kolegama, koji su bili spriječeni doći na proslavu, lijepe pozdrave šalju: Anina Marin, Ante Marušić, Branka Benzia, Djuke, Gordana Kirigin Dukan, Haira Čapeta, Inge Kapetanović, Jadranka Celić, Joško Tomić, Katica Babarović, Leo Petrić, Marija Parada, Miranda Slavić, Mirko Drašković, Mislav Vuljan, Nada Benzia, Nikša Eterović Eter, Pero Zubin, Srđan Munitić, Sreto Pleština, Zvjezdana Tabak i Žana Krželj. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 18:37