StoryEditorOCM
SplitSUKOB na marjanu

Drama u Splitu; vlasnik zemljišta napao čuvara prirode, prijetio i ravnatelju: Ti si k...c, ti si debil, ne smij se...!

Piše Petra Klarić
23. rujna 2024. - 21:58

Na dnevni red sjednice Gradskog vijeća stigla je točka "Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju Javne ustanove za upravljanje Park-šumom Marjan", a umjesto predviđenog izlagača, ravnatelja Marka Pejnovića, izlaganje je počeo gradonačelnik Ivica Puljak.

- Dogodila se vrlo neugodna situacija, ravnatelj je napadnut i dao je iskaz. Jedna vrsta nasilja od ljudi koji su tamo nelegalno, očekujem od Gradskog vijeća da osudi ovakvu vrstu nasilja koja se dogodila - rekao je gradonačelnik.

Zamjenik Bojan Ivošević je nadopunio gradonačelnika.

image
Screenshot/ Video

- Uz ravnatelja, napadnuti su glavni čuvar prirode i geodet, pri čemu moram naglasiti, nije bilo represivnog postupanja nego su se radili geodetski izmjeri - rekao je Ivošević.

Nakon toga, prikazali su video napada i zatražili stanku kako bi pričekali ravnatelja Javne ustanove za upravljanjem Park-šumom Marjan, koji je u tom trenutku bio na putu iz policijske postaje do Banovine.

Policija je oko 15 sati zaprimila dojavu o sukobu više osoba na Šetalištu Ivana Meštrovića, jedna osoba napadnuta je fizički, a jednoj su upućene prijetnje. Kako kažu, nisu dobili informacije da je netko tražio liječničku pomoć. Sa svima uključenima obavljeni su razgovori.

image
Screenshot/ Video

Za vrijeme stanke gradonačelnik Puljak i dogradonačelnik Ivošević dali su izjavu za medije, kažu da od svih gradskih vijećnika očekuju osudu ovog napada, a od Inspektorata da konačno kazni bespravne graditelje. 

- Danas poslijepodne na Marjanu se dogodio vrlo ružan napad na službene osobe, na ravnatelja Javne ustanove, glavnog čuvara i geodeta koji je samo obavljao svoj posao. 

image
Screenshot/Video

Napad su izvršili bespravni graditelji koji tamo imaju nelegalne objekte,  za čije je objekte naloženo rušenje 1990-ih, a od tada se po tom pitanju ništa nije napravilo. Ono što osuđujemo najstrože je bilo kakva vrsta nasilja,posebice nad službenim osobama, a isto očekujemo od gradskih vijećnika. Očekujemo da Inspektorat konačno reagira i naloži rušenje bespravnih objekata na Marjanu.

image
Screenshot/ Video

Ravnatelj je dao iskaz na policiji i uskoro će doći ovdje - zaključio je Puljak.

Ivošević je zatim otkrio tko je napadač na ravnatelja, čuvara prirode i geodeta.

- Gospodin je povezan s kućom Tomić - Ferić o kojoj su mediji još 90-ih izvještavali, koja je imala pravomoćno rješenje za rušenje. Po ovom ponašanju vidite zašto do rušenja nije došlo ranije, jer su skloni nasilju i prijetnjama. Srećom ovo je snimljeno, inače bi u medijima izašla informacija da je njih netko napao.

Država treba vrlo oštro reagirati i kazati jasno ne nasilju. Ovo je vrlo slično onome što se događalo na Hvaru, pozivam gospodina Mikulića da, kao što je došao na Hvar, dođe i u Split i primjeni sve zakonske ovlasti na Marjanu - rekao je Ivošević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. rujan 2024 22:02