Unatoč bogatoj gastronomskoj tradiciji Dalmacije i prisutnosti raznovrsne divljači, ova regija suočava se s neobičnim izazovom - nedostatkom specijaliziranih trgovina za nabavu mesa divljači.
Dok su trgovine ovakvog tipa postale popularne diljem Hrvatske, Dalmacija za sada zaostaje u ovom trendu, ostavljajući ljubitelje divljači u potrazi za visokokvalitetnim mesom bez pravih opcija.
Jedan od glavnih razloga za ovakav izostanak leži u specifičnostima tržišta i logistike. Dalmacija, iako bogata divljači, često ima manje urbano naseljenih područja u usporedbi s drugim dijelovima Hrvatske. Ova manja gustoća stanovništva može rezultirati manjim potrebama za specijaliziranim trgovinama, što očito odbija manje investitore i poduzetnike u ovom sektoru.
To nam je svojevremeno potvrdio i Mate Budimir, tajnik Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije, koji također u ovom segmentu poslovanja vidi budućnost.
- Nažalost, za sada u cijeloj našoj regiji nemamo sličnih trgovina. Sigurno da bi takvo što dobro došlo jer osim domaćih ljudi imate i sve veći broj stranih gostiju željnih ovakve spize - tvrdi Budimir.
Pogotovo što je ta vrsta hrane organska, što je čini zdravim izborom pojedinaca koji brinu o svom zdravlju. Kao održiva, ekološki prihvatljiva i nutritivno bogata opcija, predstavlja izvrsnu alternativu drugim vrstama mesa.
Osim toga, tradicionalne navike potrošača i preferencije u određenoj regiji mogu igrati ključnu ulogu. Ako lokalno stanovništvo preferira kupnju mesa na tradicionalnim tržnicama, ispod banka ili kod lokalnih mesara, to može stvoriti manje potrebe za specijaliziranim prodajnim mjestima.
Izazov može ležati i u propisima i logistici vezanoj uz nabavu mesa divljači. Specifični propisi i zahtjevi koji prate promet i prodaju divljači mogu otežavati poslovanje takvog vida trgovina, stvarajući dodatne prepreke za njihovo otvaranje.
Iako su trgovački centri opcija za nabavu zamrznutog mesa divljači, nedostatak pravih trgovina može rezultirati izostankom svježeg i lokalnog mesa koje mnogi potrošači cijene. Ova situacija otvara prostor za poduzetnike i trgovce da razmotre potrebu za ovakvim poslovanjem u Dalmaciji, pružajući lokalnom stanovništvu i brojnim inozemnim ljubiteljima tog visokokvalitetnog mesa pristup ovoj vrhunskoj prehrambenoj namirnici i potičući gastronomsku raznolikost u regiji.
Naime, ovaj je prostor doista bogat divljači, uključujući zečeve, srne i prvenstveno crnu divljač, odnosno divlje svinje, no nažalost, ponavljamo, nemoguće ju je plasirati u specijalizirane trgovine ili industrijske pogone na svom području.
Dok u ostalim dijelovima Lijepe naše lokalni lovci i njihova društva surađuju s tamošnjim trgovcima i proizvođačima suhomesnatih proizvoda od mesa divljači, dalmatinski ljubitelji bokuna mesa bogatog hranjivim tvarima poput omega-3 masnih kiselina i proteina ostaju uskraćeni za autentični okus divljači i prepuštanje maštovitim kulinarskim isprobavanjima, bilo da se radi o pečenju, kuhanju ili roštiljanju.
Ipak, sve češće prevladava mišljenje da nedostatak ponude mesa divljači u Dalmaciji, time i razvoja lovne industrije općenito, nije samo vezan za nemogućnost njegovog plasmana, već uzroke treba potražiti možda u prekomjernom izlovu, gubitku staništa gradnjom vjetroelektrana i klimatskim promjenama koji itekako mogu smanjiti brojno stanje divljači dostupne na tržištu. Stoga se razne udruge koje potiču zaštitu životinja zalažu za povećanje zaštićenih područja. Time bi ograničili lov, što bi u konačnici dovelo do povećanja brojnosti divljači, ali ne i dostatne ponude mesa na tržištu.
Tako da su jedini način za takvo što trgovački centri i širok asortiman zamrznutog mesa raznih vrsta divljači. Međutim, u odnosu na dvadesetak godina ranije, kada se nije baš biralo niti provjeravalo deklaracije o sljedivosti, danas mnogi kupci cijene transparentnost u lancu opskrbe, želeći biti sigurni da proizvodi potječu od domaćih lovaca koji poštuju prirodne resurse.
Stoga sveukupni procvat tržišta mesa divljači u dalmatinskoj regiji definitivno ovisi o trgovcima, njihovim interesima i dobrom voljom za otvaranje te vrste trgovine.
I u konačnici tako, osim što bi zadovoljilo nepce gurmana, potiče i lokalno gospodarstvo, očuvanje prirode, te podržava tradicionalnu kulturu koja čini sastavni dio kulturne i gastronomske baštine tog dijela Hrvatske.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....