StoryEditorOCM
SplitNADBISKUPOV DEKRET

Bit će suza: brojni omiljeni župnici napuštaju Split i okolicu, otkrivamo sva nova imena svećenika koji stižu vjernicima

Piše Split SD
2. srpnja 2024. - 19:53

Mons. Zdenko Križić, nadbiskup splitsko-makarski, donio je dekrete o statusima svećenika i njihovim novim službama koje većim dijelom stupaju na snagu 26. kolovoza.

Mons. Nediljko Ante Ančić razrješuje se službe biskupskoga vikara za pastoral i službe vršitelja dužnosti cetinskog dekana te se stavlja u stanje mira zbog navršene kanonske dobi.

Don Ante Antunović razrješuje se službe župnika Župe sv. Stjepana Prvomučenika u Opuzenu, a imenuje se službenikom u nadbiskupijskom Ekonomatu i u Ustanovi za uzdržavanje klera.

image

Nediljko Ante Ančić

Tom Dubravec/Cropix

Don Pero Badrov razrješuje se službi župnika Župe Presvetoga Srca Isusova u Krstaticama i u župi Gospe od Zdravlja u Poljicima kod Vrgorca, a imenuje se župnikom Župe sv. Ciprijana u Gatima i upraviteljem Župe sv. Mihovila arkanđela u Zvečanjima sa svim pravima i obvezama župnika.

Don Ante Bekavac razrješuje se službe župnika Župe Gospe od Karmela u Zagvozdu i postavlja za prvog čovjeka Župe sv. Josipa u Dugom Ratu.

Don Nenad Čondić više neće biti župnik Župe sv. Ante Padovanskoga u Zadvarju i Župe Gospe od Zdravlja u Gornjim Brelima, a preuzet će Župu sv. Ivana Krstitelja na Slimenu.

Don Ante Čotić (stariji) razrješuje se službi župnika Župe Gospe od Otoka u Solinu, upravitelja Prasvetišta Gospe od Otoka i solinskog dekana, a imenuje se župnikom Župe Presvetoga Srca Isusova u Vinišću.

Don Božo Ćubelić od kolovoza napušta župu u Dugom Ratu i preuzima župe u Zadvarju i Gornjim Brelima.

Don Tomislav Ćubelić razrješuje se službe voditelja nadbiskupijskog Ureda za pastoral obitelji.

Don Šimunu Doljaninu je s 1. srpnjem dana dodatna slobodna godina radi duhovnih potreba Neokatekumenskoga Puta.

Don Domagoj Durdov razrješuje se službe župnoga vikara Župe Gospe od Milosrđa na splitskom Lovrincu, te mu se daje slobodna godina.

image

Don Tomislav Čubelić

Nikola Vilić/Cropix

Don Gabrijel Kamber prestaje biti pastoralni suradnik Župe sv. Petra apostola u Kaštel Novom, a imenuje se župnikom u Novome.

Franjevac fra Antonio Lovrić prima se u Nadbiskupiju na petogodišnju provjeru i postaje župnik u Opuzenu.

Don Darko Matijević više neće biti prvi čovjek Župe Materinstva Blažene Djevice Marije na splitskim Brdima, te mu se daje slobodna godina.

Don Mate Munitić razrješuje se službe župnika u Vinišću i postavlja se na istu službu u Zagvozdu.

Mladomisnik don Petar Paradžik imenuje se vikarom konkatedralne župe sv. Petra apostola u Splitu.

Don Božo Plazibat razrješuje se službe župnika u Kaštel Novom, a preuzima župu na Brdima.

Mladomisnik don Robert Pudar postat će novi župni vikar Gospe od Otoka.

Don Edvard Punda više neće biti na čelu splitske konkatedralne župe i dekana Konkatedralnoga dekanata, a imenuje se na petogodišnji mandat biskupskog vikara za pastoral.

image
Joško Ponoš/Cropix

Don Klement Radosoljić razrješuje se službe vikara Župe Gospe od Otoka, a imenuje se upraviteljem župa u Krstaticama i Poljicima sa svim pravima i obvezama župnika.

Don Luka Stipinović razrješuje se službe župnika u Gatima i upravitelja župe u Zvečanjima, a imenuje se župnikom Župe Kraljice Mira u Makarskoj.

Don Ivan Sučić više neće biti župnik na Slimenu i stavlja se u stanje mira zbog navršene kanonske dobi.

Don Mislav Šaškor razrješuje se službe čelnog čovjeka Župe Kraljice Mira u Makarskoj, a postavlja se konkatedralnim župnikom u Splitu.

Don Ivan Šesto imenuje se nadbiskupijskim povjerenikom za pastoral ministranata.

Don Marijan Šitum više neće biti vikar konkatedralne župe u Splitu, a preuzet će dužnost upravitelja Svetišta Majke Božje Lurdske u Vepricu kod Makarske.

Don Stipan Šurlin razrješuje se službe upravitelja Svetišta u Vepricu, a imenuje se župnikom Gospe od Otoka i upraviteljem Prasvetišta Gospe od Otoka.

Don Vedran Torić postaje biskupski vikar za kler na mandat od pet godina.

Don Josip Ulić u kolovozu će napustiti službu vikara Župe sv. Andrije na splitskom Sućidru, a postat će vikar Župe sv. Mihovila arkanđela u Omišu.

Don Boris Vidović imenuje se nadbiskupijskim povjerenikom za pastoral braka i obitelji.

Mons. Jure Vrdoljak razrješuje se službe povjerenika za pastoral ministranata.

image
Joško Šupić/Cropix

Don Ivan Zovko od 1. srpnja postao je župnik Župe Prečistoga Srca Marijina na splitskim Škrapama gdje je do sada bio župni upravitelj.

Don Ivica Žižić razrješuje se službe pastoralnoga suradnika Župe sv. Ivana Krstitelja u Kaštel Starom, a postaje župni vikar na Lovrincu.

Na prijedlog Franjevačke provincija Presvetog Otkupitelja sa sjedištem u Splitu, nadbiskup Križić je mladomisnika fra Šimuna Sutona imenovao vikarom Župe Gospe Sinjske u Sinju, a služba će mu početi 1. kolovoza.

Fra Nikola Žulj je s 1. srpnjem razriješen službe kapelana samostana časnih sestara Milosrdnica u Splitu.

Na prijedlog Hrvatske salezijanske provincije, nadbiskup Križić je razriješio don Milana Ivančevića službe prvog čovjeka Župe Pomoćnike Kršćana na splitskom Kmanu, a na to je mjesto imenovao don Marija Bobića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 20:09