StoryEditorOCM
Splitrevizija utvrdila

Kakav obrat! Banovina optužila Trogir da duguje 300.000 eura ‘Prometu‘, a oni u pretplati: ‘Na blef su nas tjerali...‘

Piše Gordana Dragan
13. lipnja 2024. - 20:26
Split, 021115. Komunalno poduzece Promet mora ukinuti neke linije koje vode do udaljenih mjesta u trogirskom djelu Zagore.Putnici koje uglavnom cine ljudi starije dobi ubuduce ce morati presjedati u Trogiru. Na fotografiji: Autobus broj 37 koji vozi do TrogiraNikola Vilic/Cropix/Cropix

Splitska tvrtka "Promet" prije mjesec i pol dana najavila je da će od 1. svibnja zaustaviti autobusne linije 20-ak gradova i općina koje su joj za prošlu godinu navodno dužne ukupno 3.1 milijun eura od čega više od dva milijuna odlazi na veće plaće zaposlenika.

Tada su iz Prometa oštro prozvali suvlasnike i dužnike, međutim oni su odgovorili kako su na takav dug upozoreni tek početkom ove godine i to nakon što su redovito mjesečno plaćali unaprijed dogovorene iznose.

Drastična mjera koju su najavili iz Prometa bila je razlog zbog koje su se gradonačelnici grada Kaštela Denis Ivanović, Trogira Ante Bilić, Solina Dalibor Ninčević te načelnici općine Podstrana Mijo Dropuljić i Klisa Jakov Vetma 30. travnja obratili medijima ispred ulaza u "Prometovu" garažu.

Pojedinačno su iznijeli objašnjenje za taj, po njima, nerealna dug i tražili reviziju koja je u međuvremenu obavljena, a izvještaj s revizije Skupština je potvrdila. Što se tiče Grada Trogira revizija je utvrdila kako Grad Trogir ne da nije dužan "Prometu" 300.000 eura već je u pretplati 30.000 eura.

– Nedavno se naš grad s nekolicinom drugih u okruženju našao na meti optužbi o astronomskim dugovanjima "Prometu". Nakon što godinama uredno podmirujemo obveze te se ponašamo kao pouzdan partner i dioničar, odjednom smo proglašeni neprijateljem dužnim 300.000 eura zbog kojih je navodno dovedeno u pitanje funkcioniranje ove firme.

Znali smo da taj iznos nema veze sa stvarnom situacijom jer se vrlo odgovorno odnosimo prema financijama. Štiteći interese grada tražili smo dubinsku analizu i računovodstvene dokaze o tom dugu.

Zaključak je sljedeći – Trogir ne da nije dužan, nego je u pretplati 30.000 eura! Nismo dopustili da nas bilo tko na blef tjera da plaćamo fantomske dugove i rješava probleme s kojima nemamo veze. Kao i puno puta do sada, razumno i odgovorno smo zaštitili interes grada - istaknuo je gradonačelnik Ante Bilić.

Podsjetimo, početkom svibnja Uprava Prometa uputila je poziv za sastanak suvlasnicima toga Društva koji nisu suglasni s izračunom dugovanja za 2023. Sastanak je održan i na njemu su se pokušale razjasniti okolnosti u svezi nastalih dugovanja. Tada je zaključeno da će revizija dat svoju konačnu riječ.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2024 20:45