StoryEditorOCM
OtociRITAM I BUKA BAGERA

Uzbuna na Čiovu, mještani stali pred bagere: ‘Nijemci grade unatoč zabrani, pobjeći će nam turisti!‘; pogledajte slike

Piše Sandra Barčot
7. lipnja 2024. - 13:00
Brojni mještani, a mnogi od njih su i sami iznajmljivači, okupili su se ispred gradilišta na Putu DirunaSnimio čitatelj

Prepušteni smo sami sebi, niti jedna institucija nas kao građane ne štiti. A mi plaćamo poreze.

Vidite, danas je 7. lipnja, zabrana građevinskih radova na većem dijelu Općine Okrug počela je 1. lipnja, a naš susjed gradi, na gradilištu koje bi trebalo biti zatvoreno, on danas ima i kamion-mikser i pumpu za beton – vidno uzrujana i nezadovoljna, a odmah nakon prosvjeda, govori nam Kristina Maretić, stanovnica Mavarčice, naselja na području Okruga Gornjeg na otoku Čiovu.

Upravo je lokalna vlast na inzistiranje građana, nakon njihove prošloljetne peticije i požara koji je poharao dio tog područja, donijela odluku da zabrana građevinskih radova počne 15 dana ranije i potraje 15 dana kasnije od uobičajenog datuma "gašenja bagera" diljem države, a to je od 15. lipnja do 15. rujna.

image

Ni tabela nije na ogradi

Snimio čitatelj

- Naša peticija je urodila plodom, Općinsko vijeće Okruga je donijelo odluku kojom je točno definirano na kojem se području ne smiju obavljati radovi, kao i vrste radova, a radzoblje zabrane traje od 1. lipnja do 30. rujna. Evo dokumenta koji su svi ispoštovali, osim investitora na području Mavarčice, na trenutačnom istočnom kraju Puta Diruna.

Budući da im je gradilišna ploča o izvođenju radova postavljena na objekt koji se podiže, a ne na ogradi, nije baš precizno tko je vlasnik, tko je to investitor dvaju objekata s prizemljima i po dva kata, a jedan će imati i bazen u dvorištu – dodaju građani, njih dvadesetak koji su se okupili ispred sporne parcele, tražeći prekid izgradnje, pozivajući se na odluku Općine.

Oba zemljišta koja su "međaši", ukupne površine gotovo 1200 četvornih metara, u suvlasništvu su njemačkih državljana Melanie i Jorga Böckmanna iz Berlina, dok je na ono južno, bliže moru, 24. svibnja ove godine, istog dana kao i Nijemci, uknjižen i Krešimir Ivanković s nedalekom okruškom adresom.

U zemljišnim knjigama vidljiv je još jedan upis prava vlasništva na južnu parcelu, a taj postupak je također pokrenut 22. svibnja i trenutno je u tijeku u zemljišno-knjižnom odjelu suda u trogiru.

image

Parcela na koji se gradi

Snimio čitatelj

- U subotu, 1. lipnja, sva su susjedna gradilišta prekinula sa radom, osim ovog, pa smo odmah izišli na ulicu prosvjedovati. Nama su gosti već u apartmanima, kućama za odmor, i zato je tražen prekid radova, zato je Općinsko vijeće i donijelo tu odluku.

Zvali smo i komunalnog redara, ali on vikendom ne radi, pa je na gradilištu bilo aktivno u subotu, nedjelja je prošla mirno, a ponedjeljak su opet počeli raditi. Izišao je tada prvi put i redar na teren, pa opet u utorak, ali su radovi nastavljeni, bila je i policija.

Svi sastave zapisnike i odu, a nas ostave u buci, lupanju i prašini s gradilišta. U ritmu teških strojeva! A ni to im gradilište baš i nije ni po sigurnosnim mjerama zaštićeno. Upitna im je i ta stavka – tvrde mještani Mavarčice i naglašavaju:

- Policija je rekla kako će svoj zapisnik proslijediti Građevinskoj inspekciji, mi smo zvali Općinu odakle nema odgovora, nema više ni komunalnog redara na terenu, poslali smo sve i Državnom inspektoratu. Zaludu! Građevinari su i dalje u akciji...

Gradilište se nalazi na oko 200 metara od mora, jedna zgrada će biti za vlasnike, a drugu će iznajmljivati turistima, navode stanovnici tog dijela Okruga Gornjeg.

image

Vlasnički list

Snimio čitatelj

Otkrivajući još jedan detalj i (ne)realnu spekulaciju: požar koji je lani "progutao” makiju i dio šume, samo je omogućio daljnju gradnju. Sada očekuju uređenje parcela i novu izgradnju kuća za odmor i vila s bazenom.

U turističkom naselju koje ni samoposlugu nema!

Čekamo odgovore iz Općine i Policije

Pitanja vezana uz ovaj slučaj poslali smo i Općini Okrug, čiji su vijećnici i donijeli Odluku o zabrani izvođenja građevinskih radova, te Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj čiji su djelatnici bili na prosvjedu građana. Odgovore čekamo i objavit ćemo ih čim ih dobijemo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2024 13:03