Hotel “Puteus Palace Heritage” renovirana je palača iz 1467. godine s čak 557 godina dugom poviješću. Jedan je od najstarijih objekata takve vrste na jadranskoj obali i spomenik kulture, pretvoren u luksuzni hotel s pet zvjezdica. Tu se na jednom mjestu nudi jedinstven spoj povijesti, kulture i luksuza. Palača je izvorno izgrađena kao utvrda za obranu od osvajača s mora. Zidine i popločano dvorište s izvornim bunarima krase njegovane travnjake, restoran i ulaz u hotel.
Usred raskoši zidova palače s prekrasnim arhitektonskim detaljima kamenih fasada nalazi se skriveni dragulj – mirna terasa i vrt ukrašen bujnim zelenilom i pjenušavim bazenom koji nudi utočište za opuštanje i odmor od svakodnevnice. Ova mirna oaza jamči svojim gostima bijeg od užurbanog vanjskog svijeta.
“Puteus Palace” ima samo petnaest soba i apartmana i baš zato jamči besprijekornu i personaliziranu uslugu na najvišem nivou.
Tako bi se nekako u najkraćim crtama moglo opisati ovo povijesno zdanje u čijem okruženju danas uživaju gosti iz cijelog svijeta. Riječ je ovdje o pravoj turističkoj rapsodiji srednjeg Jadrana.
– Upravo tako, to je pravi dragulj na Jadranu. Istinu govoreći, to je moje subjektivno mišljenje, ali njega potvrđuju svi naši gosti, redom zaljubljenici u ovo povijesno nasljeđe, u otok Brač i Pučišća – veli Milenka Barać, vlasnica hotela.
Po naputcima konzervatora
Njezina poslovna priča na najvećemu srednjodalmatinskom otoku počela je ljubavlju na prvi pogled.
– Često sam sa suprugom dolazila u Pučišća tijekom naše turističke đite, pogotovo jer smo se zaljubili u to mjesto. I tako sve do jednog puta kada nam je u oko upalo ovo uistinu prekrasno zdanje. Veselila sam se kada smo ga kupili prije osam godina. Bila je to investicija od oko tri i pol milijuna eura. Međutim, bilo je potrebno odraditi određene korekcije, odnosno renovirati ga u skladu s naputcima konzervatora jer se radi o objektu pod zaštitom. Taj spomenik kulture zbog neposredne blizine mora bio je prilično oštećen. U to smo utrošili dodatnih nešto malo manje od pola milijuna eura dok smo došli do ovoga što danas imamo – raduje Milenku Barać što je sve poslovno zaokruženo kako treba i što je ovaj izniman hotel već treću godinu zaredom ušao u finale nagrade “Adrian” za 2024. Riječ je natječaju našeg dnevnog lista za najbolji obiteljski i mali hotel; ove godine s naglaskom na heritage hotele i očuvanje baštine za koju marno brinu njihovi vlasnici.
Hotel “Puteus Palace Heritage” skrasio se na otoku Braču, za koji mnogi kažu da je ugodan jednako domaćima kao i turistima jer su stanovnici škoja i gosti pronašli savršen balans za suživot u ljetnim mjesecima.
Pučišća su tako sačuvala dušu malog mista. I usred sezone u šetnji mjestom nećete se susresti s gužvama, bukom, neredom koji “proizvodi” sezonski turizam, a u lučici punoj barki vidjet ćete tek dva, tri veća broda. Zato su Pučišća interesantna izbirljivijim gostima, onima koji čeznu za mirom, tišinom i uživanjem, a to pronalaze u hotelima koji pridonose očuvanju kulturno-povijesnog nasljeđa.
Iako kupljen 2016. godine, ovaj povijesni ugostiteljski sadržaj na otoku svoja vrata otvorio je tri godine kasnije.
– To je bila naša prva radna godina. Kao i na svakom početku, bilo je tih početničkih problema, a opet rezultat je bio više od onoga što smo očekivali. Na početku smo se oglašavali na raznim turističkim sajmovima od Londona do Berlina, ali usmena predaja koja se prenosila među gostima, kao i naš puni angažman na društvenim mrežama dali su cijelom poslu dodatan vjetar u leđa. Nažalost, nakon tih uspjela stigla je korona, a time i logičan pad turističke i ugostiteljske djelatnosti diljem Jadrana. Međutim, dogodilo se čudo: upravo u to vrijeme naš hotel bio je dupkom pun! Jedan od razloga je i to što je ovo mjesto pomalo “izolirano” po pitanju nekog masovnijeg turizma. Stoga je naš hotel bio idealna meka za goste koji su željeli odmor, a opet ne neki pretjerani kontakt s drugim ljudima. Naših tisuću i pol četvornih metara zelene površine i hotel od nekih tisuću kvadrata idealni su za tako nešto – smatra Milenka.
Barać, dodajući da je i to možda pridonijelo da i danas, pet godina kasnije, imaju stalne goste, one koji se vraćaju nanovo uživati u blagodatima bračke zeleno-modre oaze.
Njima i svim ostalim gostima na raspolaganju stoje grijani vanjski bazen, wellness zona s finskom saunom i jacuzzijem, uslugom masaže i a la carte restaurant s mediteranskom kuhinjom s naglaskom na lokalne namirnice.
Puni od svibnja do listopada
Promocija tih lokalnih namirnica, običaja i materijala, kao i zaštita prirode izuzetno su im važni pa hotel zasluženo posjeduje zlatni ekocertifikat dodijeljen iz Nacionalne udruge malih i obiteljskih hotela i Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske.
Za sve se brine dvadesetak zaposlenika. Od čistača do vrhunskih kuhara, između kojih bi obitelj Barać izdvojili mladog šefa kuhinje Antonija Banovca iz Splita, jednog iz aleje perspektivnih kuhara, dobitnika specijalizacije na prestižnoj kulinarskoj školi u Parizu, a ujedno je već dvije godine zaredom proglašen najboljim hrvatskim kuharom do 28 godina.
U njegovim kulinarskim umijećima i ostalim blagodatima “Puteus Palacea” najviše uživaju Britanci i Amerikanci kao najbrojniji gosti. Ne zaostaju ni zapadni Europljani i, što je najvažnije, domaći gosti, što, prema saznanjima naših domaćina, nije baš uobičajeno za takvu vrstu objekata.
– To nam dodatno daje poticaj da budemo još bolji. Osim našeg mediteranskog vrta s raznovrsnim biljem koje koristimo u našoj kuhinji, u njoj se sprema i domaći kruh po staroj recepturi. Posebno su zadovoljni tim našim doručkom. Nebitno tko je kuhar, to je priča za sebe. Teško je riječima i slikom opisati taj događaj. U tom prekrasnom okruženju uz cvrkut ptica i zujanje pčela uvijek mora biti izložen cijeli bife. Neovisno o tome koliko ima gostiju, hladni bife mora biti izložen, a topla jela služe se po narudžbi. To su nam dosta jaki aduti po kojima smo prepoznati. Zato smo popunjeni od početka svibnja do sredine listopada. Naši gosti koji se u prosjeku zadržavaju četiri do pet dana, od nas odlaze sa suzama u očima. Traže sve moguće i nemoguće načine da svoj boravak produže barem za dan dva – kaže nam Matilda Ordulj, voditeljica prodaje.
Visoki standardi
Njezina ideja da jedan djelatnik bude na usluzi jednom gostu i tako mu se maksimalno posveti po pitanju kvalitete pružene usluge urodila je plodom.
– Da, u tome uspijevamo. Po cijeni smo prihvatljivi u odnosu na slične destinacije s pet zvjezdica. Nemamo neke velike oscilacije, recimo, da iziđemo s cijenom od tisuću eura na tržište i onda kad dođe sezona, te iste sobe dajemo po tri puta manjoj cijeni kao što neki znaju raditi. Jednostavno držimo nekakav standard, znamo što pružamo gostima, a oni to znaju cijeniti. Zato nam se i vraćaju – zadovoljno će Matilda Ordulj.
Njihov hotel idealan je i za organizaciju malih intimnih događanja, posebno malih luksuznih vjenčanja kada se privatizira cijeli hotel, a osoblje je mladencima i gostima na raspolaganju 24 sata. Njihov tim od 25 osoba pod vodstvom Milenkina sina, danas direktora hotela Ivana Baraća i njegove supruge Dee, inače voditeljice hrane i pića, savršeno je organiziran, a sve ono što se čini nemogućim pod njihovom vodstvom postaje moguće. I baš zato gosti stvaraju jedinstvena i nezaboravna sjećanja na ljetovanje u Pučišćima.•