StoryEditorOCM
OtociDjeca oduševljena

Projekt ‘Volim more‘ napunio oči i srca hvarskih mališana

Piše promo
4. lipnja 2024. - 09:17
Djecja edukativna radionica i predstava Volim more na trgu Tvrdalj za Turisticku zajednicu Splitsko-Dalmatinske županije  Nikola Vilic/Cropix

Zahvaljujući projektu "Volim More" Svi u Starom Gradu pričaju o periski Pinni i edukativnim radionicama udruge Sunce

Mladost u Starom Gradu na Hvaru jako je vezana za more pa ne čudi što se za predstavu “Pinna” i ekološke radionice udruge Sunce tražila stolica više. Zahvaljujući dobroj organizaciji TZ Splitsko-dalmatinske županije i TZ Stari Grad, nitko nije morao stajati na nogama, a projekt “Volim more” usidrio je nova sjećanja, spoznaje i vještine u srca najmlađih Hvarana.

Plemenita predstava “Pinna” o plemenitoj periski

Predstava “Pina” prati sudbinu periske koja se naglo razboli, ali zahvaljujući najboljem prijatelju, raku, raspjevanim meduzama i brzom dupinu, Pina stiže u Pulu na vrijeme da joj stručnjaci spase život.

Tom predstavom “Teatar Dragon” trudi se podići svijest o važnosti periske koja nije samo prekrasni ukras našeg podmorja već i filtrator koji dnevno očisti do 1500 litara mora. Jedna od najugroženijih životinja u Jadranu dovedena je gotovo pred izumiranje zbog masovnog pomora koji je počeo 2016. u Španjolskoj, ali se od tada proširio na sve zemlje Mediterana.

Trenutno u istočnom Jadranu ima svega nekoliko živih periski u divljini, zbog čega je iznimno važno educirati mlađe naraštaje o ulozi jednog od najvećih jadranskih školjkaša u očuvanju čistoće i bioraznolikosti našeg mora.

image

Djecja edukativna radionica i predstava Volim more na trgu Tvrdalj za Turisticku zajednicu Splitsko-Dalmatinske županije

 

Nikola Vilic/Cropix

Autorica i redateljica predstave, Maja Šimić, osvrnula se na situaciju:

“Nažalost, svjedočimo masovnom opadanju populacije periski ne samo kod nas već na cijelom Mediteranu. No kao slamka spasa javio se akvarij u Puli koji broji, pronalazi, liječi i vraća periske u prirodu. Bila sam fascinirana cijelom tom pričom što je dovelo do nastanka predstave Pinna...

To je samo jedna u nizu predstava za djecu koje Teatar Dragon producira svake godine. Cilj je da se malo maknemo iz Zadra. Ovo je jedna krasna suradnja s TZ Splitsko-dalmatinskom i lokalnim TZ-ovima, u ovom slučaju TZ Stari Grad. Vrlo nam je drago što smo danas imali priliku odigrati predstavu pred mladim Hvaranima. Vidim sad da se svi zabavljaju, crtaju, dobili su sokiće... A koliko sam imala prilike čuti, uživali su u predstavi što je predivno jer je cilj predstave pokazati djeci koliko je važno sortirati otpad i čuvati more kako bi i njihova djeca jednog dana znala što je periska.”

U predstavi su glumili Robertina Katić i Renato Pizek, a lutke je dizajnirala i izradila Iskra Jovanović Glavaš.

Svoje dojmove o predstavi s nama je podijelila Pina Plenković:

“Predstava je bila lijepa. Sve mi se svidjelo, a hobotnica mi je bila najzabavnija.”

image

Djecja edukativna radionica i predstava Volim more na trgu Tvrdalj za Turisticku zajednicu Splitsko-Dalmatinske županije
 

Nikola Vilic/Cropix

Edukativne radionice udruge Sunce

Nakon predstave djeca su se imala priliku kratko poigrati s lutkama što ih je oduševilo skoro kao i čips od jabuke i sokići u tetrapaku koje su dobili za vrijeme trajanja radionica udruge Sunce.

Radionice su bile prilagođene različitim uzrastima, ali imale su zajednički cilj - djeci pokazati da oni imaju moć spasiti more.

Čeopozaik, Što je moj prijatelj pojeo?, Tajni život morske trave, Neka plavo ostane plavo, Plastična (noćna) mora, Izrada morskog ekosustava, Brojanje mikroplastike i Izrada maketa morskih ptica bile su radionice namijenjene mlađim uzrastima.

Brojanje mikroplastike bilo je apsolutni hit. Najmlađi su stajali u redu kako bi povećalom proučavali pijesak s komadićima plastike.

Djeca iz viših razreda imala su priliku zaigrati Hranidbenu mrežu mora, Ugroženi križić-kružić, Igru prilova, Ptičice ne ljuti se, Što sadrži želudac kita? i More tvornica kisika. Nekima je Hranidbena mreža bila najzanimljivija igra jer su na slikovit način mogli vidjeti koliko su sva bića u moru povezana.

image

Djecja edukativna radionica i predstava Volim more na trgu Tvrdalj za Turisticku zajednicu Splitsko-Dalmatinske županije

 

Nikola Vilic/Cropix

Osim edukativnih radionica, djeca su mogla svladati i praktičnu vještinu vezivanja udice. Nekima, posebno dječacima, to je bio glavni povod za dolazak. Nakon što je s barbom ribarom vezao udicu, Tin Matulić bio je spreman za razgovor:

“Evo, sad smo učili vezati udice. Ja sam to već znao, ali dobro je malo ponoviti. Najbolji dio mi je bio kad sam trebao napraviti broj 8, ali onda sam previše stisnuo. Morali smo malo popustiti i na kraju smo uspjeli vezati udicu.”

Nasmijana dječja lica i inspirirana srca uvijek su cilj udruge Sunce pa ne čudi što je njihova ekipa bila jako zadovoljna radionicama u Starom Gradu i cijelim projektom “Volim more”. Svoje dojmove s nama je podijelila Martina Talajić, edukatorica iz udruge Sunce:

“Predstavljamo djeci edukativne igre vezane uz zaštitu mora i problematiku s kojom se more suočava na dnevnoj bazi. Igre prikazuju kako se organizmi osjećaju kada budu slučajno uhvaćeni u mrežu, imamo uzorke pijeska u kojima djeca mogu tražiti mikroplastiku, čeopozaik je igra u kojoj djeca slažu sliku od plastičnih čepova koje često pronalazimo na plažama. Ima svašta... Tu je i gospodin koji uči djecu vezati udice. Uvijek nas veseli biti dio ovakvih događaja. Na sličan način ćemo nastaviti educirati djecu i odrasle, a naš rad možete pratiti preko društvenih mreža.”

image

Djecja edukativna radionica i predstava Volim more na trgu Tvrdalj za Turisticku zajednicu Splitsko-Dalmatinske županije

 

Nikola Vilic/Cropix

Stari Grad je jako vezan za more

Projektom “Volim more” zadovoljni su i u TZ-u Stari Grad.

image

Djecja edukativna radionica i predstava Volim more na trgu Tvrdalj za Turisticku zajednicu Splitsko-Dalmatinske županije

 

Nikola Vilic/Cropix

“TZ Stari Grad je suorganizator ovog lijepog događaja zbog čega smo jako sretni. Naš grad ima dugu tradiciju ribarstva i jako smo vezani uz more tako da nam je ovo poseban događaj. Možemo reći i da je uvertira u “Dane u vali” koji slijede u rujnu. Kroz projekt “Volim more” željeli smo djeci prenijeti što više znanja o moru na zabavan način. Nadamo se da su djeca zadovoljna.” - rekla je Magdalena Plenković u ime lokalne turističke zajednice.

Nasmijana lica i fokusirani pogledi tijekom radionica i predstave dovoljno govore o uspješnosti ovog hvalevrijednog projekta.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 16:45