StoryEditorOCM
Otociznaju što vrijedi

Objavljen popis 5 plaža s najmanjom gužvom u Europi, tu je i jedna dalmatinska. Evo koliko točno svaka osoba ima mjesta

Piše vijesti sd
30. kolovoza 2024. - 16:05

Gužva ljetovanja i godišnjih odmora, baš kao i pripadajuće ljetne vrućine još uvijek traju pa su podaci o lijepim, a nenapučenim plažama više nego dragocjeni.

Mađarski avio prijevoznik Wizz Air uhvatio se analize više od 50 europskih država i njihovih najboljih plaža da bi došli do onih koji nude najviše mjesta, uz najmanju gužvu. 

To su napravili tako što su izmjerili plaže pa su podijelili s veličinom ručnika te s prosječnim brojem dnevnih posjetitelja. Tako su dobili procjenu koliko svaka plaža nudi prostora po osobi.

Na vrhu po navedenim kriterijima je pet europskih plaža, pri čemu se jedna hrvatska, bolski Zlatni rat, našla na trećem mjestu.

image

Zlatni rat našao se na trećem mjestu. ‘Značajna veličina plaže pomažu u održavanju dojma prostranosti, zbog čega se osjeća manje gužve‘ opisali su iz Wizza Aira
 

Tom Dubravec/Cropix

"Smještena u Bolu na otoku Braču, u Hrvatskoj, ova kultna plaža poznata je po osebujnom izljevu zlatnog šljunka u obliku roga koji se proteže u tirkizno Jadransko more. Iako je popularno turističko odredište koje privlači posjetitelje iz cijelog svijeta, značajna veličina plaže pomaže u održavanju dojma prostranosti, zbog čega se osjeća manje gužve u usporedbi s manjim, zakrčenijim plažama u Hrvatskoj. Posjetiteljima Zlatnog rata po osobi pripada prostor veličine 54 ručnika", piše Forbes.

Na prvom je mjestu, kao najmanje prenapučena plaža od svih istraživanih, jest Durrës u Draču u Albaniji. "Unatoč tome što je Drač jedno od najpopularnijih obalnih mjesta u Albaniji, još uvijek djeluje opušteno. Izračuni Wizz Aira otkrivaju da svakome posjetitelju pripada prostor veličine 65 ručnika.

image

Druga na Wizz Airovoj ljestvici najprostranijih plaža je Camber Sands, u istočnom Sussexu u Engleskoj, kojia stječe sve veću slavu na TikToku

Ben Stansall/Afp

Druga na ljestvici najprostranijih plaža je Camber Sands, u istočnom Sussexu u Engleskoj, koja stječe sve veću slavu na TikToku. "Sa širokom pješčanom plažom koja se proteže gotovo pet milja duž La Manchea, Camber Sands nudi mnogo prostora po osobi", prema ovoj metodologiji čak 61 plažni ručnik.

image

Druga na Wizz Airovoj ljestvici najprostranijih plaža je Camber Sands, u istočnom Sussexu u Engleskoj, kojia stječe sve veću slavu na TikToku

Ben Stansall/Afp

Na četvrtom mjestu je još jedna albanska plaža, Borsh, "jedna od najdužih i najslikovitijih plaža u državi, s 43 ručnika prostora po osobi".

Ljestvicu zatvara Plage de Pampelonne u Ramatuelleu na Francuskoj rivijeri na petom mjestu s 34 ručnika za plažu po osobi.

image

Plage de Pampelonne u Ramatuelleu na Francuskoj rivijeri  na petom mjestu

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2024 10:30