StoryEditorOCM
OtociPOSLJEDICE TRAGEDIJE

Načelnik Vira o nesreći: ‘Sredstva namijenjena za koncert će biti uplaćena na račun oca obitelji‘

Piše Petar Čikeš
19. kolovoza 2024. - 19:15

Strašna tragedija za jednu obitelj i crni dan za cijeli otok – tako bi se mogla definirati nesreća na Viru u kojoj je život izgubila jedna 24-godišnjakinja. Otac, majka i troje djece su hodali neosvjetljenom ulicom bez pločnika kad je na njih naletio 29-godišnji vozač Fiat Punta. Alkoholizirani vozač automobila zadarskih registracijskih oznaka sumnjiči se da je izgubio nadzor nad vozilom te sišao na desnu stranu kolnika i potom naletio na svoje žrtve.

Najgore ozljede ima dječačić star tri godine koji je hitno prebačen u splitski KBC na daljnje liječenje. Dječak je i dalje životno ugrožen i nalazi se u Jedinici intenzivnog liječenja Klinike za dječje bolesti.

28-godišnji otac obitelji nalazi se na odjelu intenzivne njege. Njegove su ozljede jako teške, među ostalim tu su ozljede zdjelice, pluća i potkoljenice, no nije životno ugrožen, kazali su iz zadarske bolnice. Beba stara 11 mjeseci čudom je prošla bez ozljeda, a djevojčica stara četiri godine ima teške ozljede, ali nije životno ugrožena.

U međuvremenu, dok se djeca preminule 24-godišnjake u bolnici bore za svoj život, Policijska uprava zadarska izvijestila je da je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu te je uz kaznenu prijavu sinoć predan pritvorskom nadzorniku.

29-godišnjaku osumnjičenom za izazivanje prometne nesreće u kojoj je smrtno strada majka troje djece, a teško su ozlijeđena još tri člana njene obitelji, određen je istražni zatvor.

Istražni zatvor je određen na 30 dana zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela – rekao je sudac istrage Županijskog suda u Zadru Hrvoje Visković.

Inače, 29-godišnji osumničenik se zove Ivan Bakić. Njegov odvjetnik Davor Ukalović u izjavi za medije kratko je prokomentirao da se njegov klijent nalazi u teškom psihofizičkom stanju.

Načelnik Vira Marino Radović za Slobodnu Dalmaciju je rekao da unesrećena obitelj može računati na podršku njegove općine.

– Htio bih prvenstveno unesrećenoj obitelji uputiti sućut i poručiti im da u nama imaju podršku za sve ono što dolazi jer je to naša i ljudska i profesionalna dužnost. Donijeli smo odluku o proglašenju dana žalosti i odgodili koncert planiran za 24. kolovoza. Sredstva namijenjena za koncert će biti uplaćena na račun oca obitelji koji je također stradao u ovoj nesreći.

Ovo je crni dan ne samo za naše mjesto nego i za cijelu županiju jer mlada obitelj je ostala bez majke. Otac i kćerka i maleno dijete su po mojim zadnjim informacijama relativno stabilno. Razgovarao sam s djedom stradale djece i s gradonačelnikom Križevaca odakle je inače nesretna obitelj. Što reći osim da će unesrećenima, kojima dugujemo svaku pomoć, povratak u normalu biti jako težak i mukotrpan – rekao je Radović.

Naš sugovornik nije zaboravio napomenuti kako se prometne nesreće na Viru redovito (ovog puta sa smrtnim ishodom) događaju na županijskim i državnim cestama o kojima nadležni ne brinu dovoljno, a općina nije kapacitirana da taj problem riješi sama.

– Županijska cesta koja spaja dva naselja mjesto Vir sa zaseokom Lozice koji ima nekoliko stotina stanovnika, taj broj se u sezonu udesetorostruči, dio gdje se desila nesreća je nenaseljen, mocile su i sa jedne i sa druge strane no međutim jako puno se o tome razgovara, ali moramo uzeti u obzir da je čovjek ušao u vozilu s 1,75 promila alkohola u krvi i tu sva priča staje. Da je ne znam kako cesta bila osigurana tragedija se ne bi izbjegla. Svjesni smo da su naše lokalne ceste uske, i proglasili smo ih većim dijelom jednosmjernim cestama, a ostavljen je jedan dio za pješaka. Najviše prometnih nesreća se događa na županijskim cestama na otoku i na državnoj cesti – dodao je.

image

Otok Vir

Vojko Bašić/Cropix

Načelnik Radović potom je nastavio obrazlagati svoje viđenje optimalnog riješenja za virske ceste u čemu očekuje pomoć i države i županije i PU zadarske. Koliko je bilo potrebno sredstava i organizacijske sposobnosti da bi se osigurao normalan promet na Viru u ljetnim danima pitanje je koje stiže prekasno za nesretnu 24-godišnjakinju kao i za njenu obitelj.

– Još je moj prethodnik na mjestu virskog načelnika 2013. godine počeo projekt u koji je uloženo ondašnjih 16 milijuna kuna za otkup parcela uz državnu cestu da bi se osigurao nogostup jer je tada broj turista buknuo. No, proces izvlaštenja je išao jako sporo i tek se sad kreće u gradnju nogostupa. Dakle, imate situaciju da općina brine državne poslove. Problem je puno širi, potrebna je koordinacija i države i županije i jedinice lokalne samouprave. Tu mislim i na policiju, ljeti imamo po 70 000 stanovnika na otoku, a ne da nemamo policijsku ispostavu, nego je najbliža u Zadru koji je udaljen od Vira 25 kilometara – zaključio je načelnik Vira.

Za vijećnika u Skupštini Zadarske županije Franu Vučetića, ako je suditi po njegovom priopćenju povodom prometne nesreće, krivci za stanje u Viru imaju ime i prezime. Vučetić je za tragediju okrivio bivšeg načelnika Kristijana Kapovića.

– Međutim, nije samo vozač odgovoran za ovu tragediju. Put Lozica je tek jedna od većina prometnica na otoku Viru koja nema nogostup već su se pješaci prisiljeni kretati po kolniku. Zašto je tome tako? Zato što Vir kao jedna od najbogatijih općina u Hrvatskoj s godišnjim proračunom koji se znao kretati i do 20 milijuna eura nema vlast koja brine o svojim sumještanima i desecima tisuća gostiju koji u ljetnim mjesecima borave na Viru. Dakle, ovdje ne treba pogađati i nagađati tko je krivac jer je njegovo ime itekako poznato svima. Kristijan Kapović. Kao dugogodišnji načelnik Općine Vir sve do 2021. godine – piše u Vučetićevom priopćenju.

No, dok političari za očajno stanje virske infrastrukture prebacuju odgovornost s jedne adrese na drugu, s jednog funkcionara na drugog, za srodnike stradale obitelji malo što može pružiti utjehu u ovim trenucima, osim pozitivnih vijesti iz bolnice glede zdravlja preživjelih članova. Djed stradale djece u telefonskom razgovoru je povjerio svoj šok zbog tragedije te strepnju za život svog malenog unuka.

– Možete misliti kako nam je, ali moramo smoći snage jer sada je na nama da se brinemo o djeci. Sin je teško ozlijeđen, ali uspjeli smo razgovarati s njim. Sad je na meni i supruzi briga za djecu. Mi i dalje kao da ne vjerujemo da se sve to dogodilo. Rekao nam je sin da su otišli na koncert autom, oni su parkirali iza kafića gdje su našli mjesto, a onda su se parkirali i drugi i nisu mogli izaći. Djeca su mala i htjeli su otići kući pa je sin otišao u kafić k osoblju i pitao može li netko preparkirati auto. Došao je s djecom i netko od osoblja rekao mu je da čeka do tri. Oni su zbog djece koja su bila nervozna krenuli kući i dogodila se nesreća – izjavio je za Večernji list djed obitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 01:50