StoryEditorOCM
Otociafera na škoju

Na biseru Jadrana se ilegalno zarađuje?! Koncesija istekla, a računi se i dalje izdaju... U igri i veliki poduzetnici

Piše Sandra Barčot
6. lipnja 2024. - 19:06

Je li na pomolu nova afera u sektoru upravljanja pomorskim dobrom, odnosno (ne)dodjeljivanja koncesije u Splitsko -dalmatinskoj županiji?

Je li komunalna tvrtka "Nautički centar Komiža", koja je minula dva desetljeća, sve do 31. svibnja, upravljala Modrom špiljom, nadaleko poznatim prirodnim fenomenom na otoku Biševu, u prekršaju?

Tako bi se dalo iščitati iz dojave našeg čitatelja koji je poslao račun za privezivanje broda u uvali Mezoporat na otoku Biševu, odakle se prevoze posjetitelji do ulaza u Modru špilju, koje obavljaju barkarijoli "Nautičkog centra Komiža", tvrtke u vlasništvu Grada Komiže.

Čitatelj nam je dostavio i dokumentaciju iz koje je vidljivo kako je koncesija za gospodarsko korištenje privezišta na dijelu uvale Mezoporat na Biševu, istekla 31. svibnja. Unatoč tome, na toj se lokaciji uredno naplaćuju usluge i izdaju računi od strane spomenutog poduzeća.

image

Račun izdan u lipnju kada koncesije više nema

Privatni album

Na sjednici Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, regionalne uprave koja je davatelj prava upravljanja i na tom dijelu naših škoja, donesena je odluka o namjeri davanja koncesije u Mezoportu. No, koncesija nije provedena. Zašto?

To smo pitali Brigitu Fiamengo, direktoricu "Nautičkog centra Komiža".

- "Nautički centar Komiža" već više od 20 godina profesionalno i odgovorno upravlja Modrom špiljom, geomorfološkim spomenikom prirode i najvažnijim prirodnim fenomenom Geoparka "Viški arhipelag", slijedom čega je naš prvenstveni cilj bio nastavak odlične suradnje sa Splitsko - dalmatinskom županijom u statusu davatelja koncesije.

U rujnu 2023. prikupili smo cjelokupnu dokumentaciju te smo Županiji podnijeli inicijativu za raspisivanje nove koncesije na radoblje od 10 godina i u tom pogledu smo kao dosadašnji koncesionar odradili sve administrativne predradnje s ciljem da se novi javni natječaj raspiše u okvirima trajanja postojeće koncesije.

image

Ulaznica za Modru špilju

Privatni album

- Županija je 23. travnja raspisala novi javni natječaj za dodjelu koncesije na pomorskom dobru u svrhu organiziranja, posjećivanja, razgledavanja i čuvanja Modre špilje, lokaliteta od iznimnog značaja za lokalnu zajednicu.

Smatramo kako bi bilo neprofesionalno i protivno suštini zakona davati bilo kakve daljnje izjave vezane uz postupak javnog nadmetanja po navedenoj koncesiji koji je u tijeku, jer ni na koji način ne želimo negativno utjecati na samo provođenje postupka i donošenje odluke Županije o odabiru budućeg koncesionara - navodi Fiamengo.

Detalje smo dobili i od regionalne vlasti, preciznije od županijskog Upravnog odjela za pomorstvo koji vodi agilna pročelnica Matea Dorčić, koja je zajedno s dožupanom Stipom Čogeljom i pokrenula hvalevrijedan projekt "Pomorsko je dobro".

Jednostavno rečeno - procedura je u tijeku, odluka tko će biti koncesionar ili hoće li biti donesena ta odluka, još se čeka, dok prijave nepravilnosti idu na drugu adresu - Carinskoj upravi, budući da regionalna vlast nema mogućnost inspekcijskog nadzora.

Evo odgovora iz Županije:

- Ugovor o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu organiziranja posjećivanja, razgledavanja i čuvanja Modre špilje između Splitsko - dalmatinske županije, kao davatelja koncesije i tvrtke "Nautički centar Komiža" je istekao 31. svibnja.

image

Turisti na Biševu

Nikola Vilić/Cropix

- Odluka o namjeri davanja koncesije usvojena je na sjednici Županijske skupštine, održanoj 26. veljače 2024., a objavljena je u Službenom glasniku Županije, broj 30/24, uz pribavljeno mišljenje Stručnog povjerenstva za koncesije na pomorskom dobru s njegove sjednice održane 31. siječnja 2024. godine.

Obavijest o namjeri davanja koncesije na pomorskom dobru u svrhu organiziranja posjećivanja, razgledavanja i čuvanja Modre špilje objavljena je u Elektroničkom oglasniku javne nabave RH od 22. travnja, kao i na web stranici Županije. Naglašavamo da je javno otvaranje ponuda održano 4. lipnja.

Sukladno Zakonu o koncesijama, "pregled i ocjena ponuda tajni su do donošenja odluke o davanju koncesije, odnosno odluke o poništenju postupka davanja koncesije". U slučaju možebitnog korištenja pomorskog dobra bez pravne osnove upućujemo prijavitelja da se obrati Carinskoj upravi u Splitu.

Tako tvrde iz Županije koja će odluku o davanju ili poništenju postupka davanja koncesije na ovom biseru Jadrana donijeti na sjednici Županijske skupštine koja je zakazana za 26. i 27. lipnja. Naravno, natjecatelji će imati i pravo na žalbu, a taj rok iznosi 10 dana.

Znači, u startu se kasni s produženjem koncesije, koja je istekla 31. svibnja, i budući koncesionar, tko god on bio, tek će moći raditi za mjesec, mjesec i pol od isteka sadašnje koncesije. Do kada će dosadašnji koncesionar, pa makar je to bila javna tvrtka, raditi - ilegalno! Budući da je procedura o provedbi postupka davanja koncesije tako spora... I pod hitno se nešto treba mijenjati! Sada treba sačekati i tu odluku, jer je očito kako je ogroman prihod od Modre špilje, nekom "upao u oko".

Naime, kako neslužbeno doznajemo, u "igru" su se ubacili i privatni poduzetnici koji bi rado imali u svom portfelju i ovaj unosan biznis. Primamljiv je broj posjetitelja koji plaćaju ulaznice, jer je tijekom prvih 10 mjeseci 2023. zabilježeno 150 tisuća posjetitelja, pri čemu to nije bila rekordna godina. Što se koncesijskog davanja tiče koje ide na tri dijela: državi, županiji i gradu u ravnomjerni iznosu, ona godišnje iznosi 27.208 eura, što je stalni dio koncesije, dok je onaj promjenjivi dio 1,5 posto od ostvarenih prihoda.

image

Otvoren je i Centar za posjetitelje Modra špilja Biševo

Vladimir Dugandžić/Cropix

Ujedno treba znati kako je gradska tvrtka za sustav zvan "Modra špilja" osigurala 30 radnih mjesta, od barkarijola do mornara, preko prodaje karata uz novi informatički sustav, prodaju suvenira...

Mnogo je toga "uvezano" za posjet Modroj špilji, a i uređenje samog Biševa, koje je sada dobilo i Centar za posjetitelje, u sklopu kojega je i ugostiteljska usluga u restoranu "Gatuli", te sređene bitnice, šetnice, biciklističke staze, uz očuvanje prirodnih fenomena na otoku kao što je Eleonorin sokol o čemu skrbi županijska ustanova "More i krš".

Kažu nam Komižani kako to prirodno bogastvo, taj bogomdan lokalitet treba i dalje ostati u nadležnosti domaćih ljudi, pa povlače paralelu - zamislite da sutra Talijani, jer je tržište EU-a otvoreno za sve, upravljaju splitskom Gradskom lukom?

- Moramo zaštititi svoje bogatstvo, nasljeđe predaka - dodaju Komižani, čak i ljuti što se uopće raspravlja o tome, te ističu:

- Treba kontrolirati rad svih, treba raditi po zakonu, ali i imati brigu o lokalnoj zajednici, poglavito na otoku. Pritisak na Modru špilju je ogroman, svaki dan imamo desant plovila s kopnenih odredišta, od Splita i okolice, preko okolnih otoka...

Srećom, uveden je red s ulaznicama, barkarijoli "Nautičkog centra" dobro rade posao, spriječeni su i ilegalni ulasci drugih plovila koja su nekontrolirano uplovljavala u špilju, sada se znaju pravila. Biševo je živnulo, ali treba ga štititi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2024 19:37