StoryEditorOCM
ObalaSOLINSKE MUKE

Roditelji u očaju, mjesta u vrtiću nema ni za lijek: ‘Kuda ćemo s neupisanom djecom‘! Gradonačelnik: ‘Imamo rješenje‘

Piše Mia Sesartić
6. lipnja 2024. - 21:41

U predškolskoj ustanovi "Cvrčak" iz Solina završen je rok za prigovore na upise, a kako saznajemo od Anđele Biuk, ravnateljice te gradske institucije, na njihovu adresu stiglo je ukupno 198 žalbi roditelja potencijalnih polaznika.

Vrtići "Cvrčak", koji osim područja Grada Solina obuhvaćaju i općine Klis i Muć, na upisima za predstojeće pedagoško razdoblje otvorili su ukupno 262 mjesta za mališane, desetak više nego lani, međutim stiglo je puno više prijava, njih 478 ili čak 80 posto više od raspoloživih mjesta.

Solinski dječji vrtić ‘Cvrčak‘ na mukama: ‘Oglasili smo 262 mjesta, roditelji navalili sa zahtjevima, nećemo moći...‘

Solinska politička posla - izišao iz HDZ-a i od tada udarao po njemu. Sada postaje ravnatelj vrtića, a HDZ mu je super

- Na redovitim upisima za sljedeću pedagošku godinu je odbijen 91 zahtjev roditelja djece koji su ispunjavali sve uvjete (to je 35 posto od ukupnih slobodnih mjesta, op.a.), a naša ustanova nije imala mjesta za njih. Također imamo odbijeno 178 zahtjeva roditelja koji nisu ispunjavali uvjete.

Zaprimljeno je 198 prigovora. Rok za prigovore je završen te ćemo s pristiglim podacima upoznati Upravno vijeće naše ustanove i Grad kao osnivača koji će odlučiti o podizanju kvote na određene programe vodeći računa o materijalnim i organizacijskim uvjetima pojedine skupine - navodi Biuk.

image

Ravnateljica ‘Cvrčka‘ Anđela Biuk

Tom Dubravec/Cropix

Kako se može vidjeti na službenoj mrežnoj stranici predškolske ustanove, zahtjevi roditelja koji nisu ispunjavali uvjete upisa su odbijeni zbog raznih razloga, od čega najviše, njih šezdesetak, zbog toga što oba roditelja nisu zaposlena, a dobar dio je onih gdje dijete nije cijepljeno iako nema medicinske kontraindikacije za cijepljenje.

- Vodeći se dosadašnjim iskustvom, dolazi do određenog broja dupliranja upisa zbog toga što je određeni broj djece već upisan u privatne vrtiće na području Solina, a kod nas su predali zahtjev. Zbog te situacije ne možemo sa sigurnošću reći koliko je djece ostalo neupisano na području Solina - tvrdi ravnateljica.

Najveći interes roditelja je, kaže, kao i obično bio za centar Solina, zatim za Sveti Kajo, Priko vode i Mravince. Kada je riječ o neupisanima koji ispunjavaju uvjete pitali smo čelnicu "Cvrčka" hoće li taj broj biti ipak manji, hoće li se poduzeti kakve radnje da se olakša roditeljima?

Naime, kako je na protekloj sjednici Gradskog vijeća naveo solinski gradonačelnik Dalibor Ninčević (HDZ) u tu svrhu lokalna vlast radi na preuređenju multifunkcijskog prostora u Mjesnom odboru Rupotina gdje je već prije dvije godine otvoren vrtić "Smokvica".

- Vjerujem da će do početka predškolske godine prostor biti uređen i planiramo otvoriti tri odgojne skupine za šezdesetak djece - rekao je tada Ninčević.

Potragu za dodatnim prostorima nam je potvrdila i ravnateljica Biuk.

image

Nove odgojne skupine trebale bi svoje mjesto naći u multifunkcionalnom objektu u Rupotini

Ante Čizmić/Cropix

- Kao što ste imali priliku čuti na sjednici Gradskog vijeća, u planu je otvaranje novih kapaciteta u Mjesnom odboru Rupotina, točnije u donjem dijelu Dječjeg vrtića "Smokvica". Tu bi bile tri odgojne skupine od kojih je jedna jaslična.

Proširivanje kapaciteta smještaja za oko 60 djece bi zaista roditeljima neupisane djece puno značilo. Ne mogu sa sigurnošću reći kada bi se realiziralo otvaranje spomenutih kapaciteta, jer niz faktora utječe na brzinu prilagodbe prostora, ali radimo na tome da bude u što skorijem vremenu - istaknula je naša sugovornica.

Podsjetimo, vrtić "Smokvica" je otvoren u rujnu 2022. godine u sklopu novoizgrađenog Poslovnog centra Rupotina. U taj prostor smješteno je tada 55 mališana raspoređenih u tri odgojne skupine, od kojih su dvije jaslične.

Kako doznajemo, na području Općine Muć upisana su sva djeca koja su ostvarila uvjete, a u vrtiću "Sveti Roko" u Klisu ostalo je u jaslicama četvero neupisanih koji su imali potpunu dokumentaciju.

- U tijeku je i dijeljenje naše ustanove na dvije te ćemo time zasigurno podići razinu kvalitete usluge, a i ostaviti mogućnost za otvaranjem novih, nužno potrebnih vrtićkih kuća - kazala je Biuk o formiranju nove predškolske ustanove "Izvor" na području Solina.

image

U Solinu ima sve više djece, a time i potrebe za predškolskim ustanovama

Joško Šupić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 08:11