StoryEditorOCM
ObalaPOSVETA UBIJENIMA

Pogledajte video: redateljica stala pred molitelje u Trogiru, promijenila majicu, dignula ružu i poslala snažnu poruku

Piše DALMACIJA SD
6. travnja 2024. - 14:20
Arijana Lekić-Fridrih je svoju ‘Tihu misu‘, performans u znak otpora Vjerskom skupu muškaraca u organizaciji bratstva Vitezovi bezgrešnog srca Marijina, posvetila dvjema ženama ubijenima u Zagrebu prije dva danaTom Dubravec/Cropix

Danas je na Trgu Ivana Pavla u Trogiru Arijana Lekić-Fridrih održala svoj sedamnaesti po redu performans "Tiha misa", kojim se ova umjetnica ustrajno suprotstavlja tzv. klečavcima, javnoj molitvi skupine muškaraca u organizaciji Vitezova bezgrešnog srca Marijina, koji se održava svake prve subote u mjesecu.

image
Tom Dubravec/Cropix

"Pomalo je nevjerojatno da još jedne subote u mjesecu, nakon gotovo godinu i pol, redovito ukazujemo na prijezir prema ženama koji se u formi molitvi stotina muškaraca diljem Hrvatske normalizira u javnom diskursu", stoji u opisu te umjetničine skupne intervencije u javnom prostoru.

image
Tom Dubravec/Cropix

"Podsjećamo da se ove navodne molitve održavaju bez ishodovanih potrebnih dozvola i da je ovo posljednja javna ‘molitva‘ prije nacionalnih izbora, kao kulminacija dugotrajne i izdašno financirane kampanje s ciljem ukidanja ženskih prava i osnaživanja patrijarhata.

image
Tom Dubravec/Cropix

Ne želimo da nam muškarci koji kleče i ograđuju središnje trgove po hrvatskim gradovima braneći pristup ženama javnim površinama određuju sudbinu, kroje nove zakone i ukidaju teško stečena ženska prava", pojasnila je Arijana Lekić-Fridrih.

A što je rekla u Trogiru, poslušajte u videu:

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. lipanj 2024 18:35