StoryEditorOCM
ObalaSLOŽENA PARNICA

Okončan spor dug 15 godina između ‘Bijele kuće‘ i renomirane tvrtke, evo zašto će isplatiti 2 milijuna eura Makarskoj

Piše Dijana Turić
22. lipnja 2024. - 17:17
Imperial Riviera će Gradu Makarskoj isplatiti 2 milijuna eura za zemljište od 2000 kvadrata na kojem su sagrađeni hoteli ‘Meteor‘ i ‘Dalmacija‘Valamar

Odluka o davanju suglasnosti makarskom gradonačelniku Zoranu Paunoviću za sklapanje nagodbe o okončanju spora između Grada i Imperial Rivijere, a koji se na Trgovačkom sudu u Splitu vodio 15 godina, jednoglasno je i od strane HDZ-a, NLO-a, SDP-a i partnera Stjepana Zelića, usvojena na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Makarske čime će Imperial Gradu isplatiti 2 milijuna eura.

image

Gradonačelniku Zoranu Paunoviću Gradsko vijeće Makarska dalo jesuglasnost  za sklapanje nagodbe o okončanju spora između Grada i Imperial Rivijere

Ivo Ravlić/Cropix

Riječ je o isplati za zemljište od 2000 kvadrata na kojem su sagrađeni hoteli ‘‘Meteor‘‘ i ‘‘Dalmacija‘‘ koji su tada bili u vlasništvu Hotela Makarska, a potom ih je kupila Imperial Riviera.

Zemljište je bivšim vlasnicima oduzeto u izvlaštenju još za vrijeme Jugoslavije bez da im je plaćena naknada. Kako je pojasnio Vedran Ramadanović, odvjetnik Grada koji je vodio ovaj spor, tijekom godina vlasnici su pokrenuli upravne postupke u kojima su određene naknade za ta oduzeta zemljišta.

Grad je sudjelovao kao pasivno legitimirana osoba u tim postupcima, služio se pravnim sredstvima i u konačnici je bio obvezan platiti naknade bivšim vlasnicima, a 2007. je ovrhom morao platiti tadašnjih 10 milijuna kuna ili 1,3 milijuna eura s time da se iznos sastojao od naknade, zateznih kamata, troškova ovrhe i parničnog postupka.

Nakon naplate ovrhom, Grad Makarska 2009. godine podnosi tužbu radi isplate 1,3 milijuna eura i parnica se vodi 15 godina, a da u postupku nije donesena ni prvostupanjska odluka s time da je tužen i Hrvatski fond za privatizaciju kao prednik Centra za restrukturiranje i prodaju.

- Riječ je o vrlo kompliciranoj i složenoj parnici, a godinama se za vrijeme bivših vlasti pokušalo doći do mirnog rješenja spora i nagodbe, ali nije se uspjelo.

U posljednje tri godine, predstavnici Grada Makarske i Imperial Riviere su intenzivno pregovarali kako bi se došlo do rješenja na način postizanja pravedne nagodbe.

U konačnici su Grad i Imperial ove godine nakon niza razgovora i pregovora, odlučili pokrenuti postupak mirnog rješenja spora pri Hrvatskoj udruzi ze medijaciju i izabrali su za medijatora u ovom postupku renomiranog stručnjaka, dr. Srđana Šimca, inače suca Visokog trgovačkog suda i tada je postignut sporazum o bitnim elementima nagodbe koja ima učinak pravomoćne sudske presude - pojasnio je Ramadanović, dodavši da su uz mirno rješenje dugotrajnog imovinsko - pravnog spora, osigurana i značajna sredstva za podizanje kvalitete života u lokalnoj zajednici u vrijednosti od 600 tisuća eura, a koja su uključena u cijeli iznos.

Isplata kroz dvije godine

Prema nagodbi, Imperial Riviera će Gradu Makarska tijekom sljedeće dvije godine uplatiti 1,3 milijuna eura koje je Grad prethodno isplatio bivšim vlasnicima zemljišta, dok će dodatnih 600 tisuća eura u narednih pet godina usmjeriti izravno za devet okvirno navedenih projekata za djecu s posebnim potrebama, opremanje dječjih vrtića te brigu o starijima i nemoćnima.

Kako je kazao Paunović, koji se zahvalio Imperial Rivijeri na spremnosti rješavanja spora mirnim putem, zajednička dobra volja rezultirala je nagodbom od koje će najviše koristi u konačnici imati građani.

- Svi osjećamo olakšanje i sreću što smo uspjeli spor privesti kraju na najbolji mogući način, onaj mirnim putem, odgovorno štiteći javni interes - kazao je Paunović.

Zadovoljstvo postignutim sporazumom je iskazao i Alen Benković, predsjednik Uprave Imperial Riviere, kazavši da su sporazumom osigurani i preduvjeti za daljnje investicije te razvoj poslovanja Imperialovih hotela u Makarskoj u koje su do sada uložili 29 milijuna eura.

- Zahvaljujem se Gradu Makarskoj na spremnosti za rješavanjem spora mirnim putem, kao i medijatoru te cijelom pravnom timu na velikom angažmanu.

Ova nagodba je u zajedničkom interesu svih, a posebnu vrijednost ima za razvoj destinacije i boljitak lokalne zajednice.

Nastavit ćemo ulagati u zaposlenike, kvalitetu smještaja i usluga te turističku infrastrukturu otvorenu gostima, sugrađanima i posjetiteljima - kazao je Benković.

image

Jure Brkan: Drago mi je da je Paunović u zadnjoj godini mandata završio ovu nagodbu

Ivo Ravlić/Cropix

Tužio ih gradonačelnik Bebek

Prilikom rasprave o nagodbi na sjednici Gradskog vijeća, Jure Brkan (HDZ) podsjetio je kako je 2009. godine tadašnji gradonačelnik Marko Ožić Bebek tužio Hotele Makarska čiji je vlasnik bila Vlada Republike Hrvatske, što je bio izuzetno hrabar potez i presedan, a regresnom tužbom je tražio naknadu za isplaćeni novac bivšim vlasnicima zemljišta.

- Nakon tužbe je već tada postojala volja za pregovorima i nagodbom od strane Hotela Makarska, međutim 2013. godine vlast u Makarskoj je preuzeo SDP na čelu s Tonćem Bilićem i sljedeće četiri godine svaka volja Grada za nagodbom je bila zaustavljena.

Išlo se u bjesomučno parničenje kada je tadašnji odvjetnik Grada na osnovi ovog spora naplatio oko 3 milijuna kuna usmenim dogovorom nakon čega sam ja kao gradonačelnik vodio spor oko sporne isplate odvjetnika.

Riječ je o četiri izgubljene godine i preplaćene novcem građana, a 2017. godine je Vlada RH Hotele Makarska prodala novim vlasnicima i osnovana je tvrtka Imperial Riviera.

image

Tadašnji gradonačelnik Marko Ožić Bebek 2009. godine je tužio Hotele Makarska čiji je vlasnik bila Vlada Republike Hrvatske

Ivo Ravlić/Cropix

Tada se pojavio i proces oko zemljišta hotela ‘‘Rivijera‘‘ koji je uspješno okončan, a kada se ponovno aktualizirao ovaj proces, nagodba je pala u drugi plan jer se 2020. godine pojavila pandemija koronavirusa, a 2021. godine Grad je preuzeo Zoran Paunović (SDP) i drago mi je da je u zadnjoj godini mandata završio ovu nagodbu - kazao je Brkan nakon kojeg je Bebek nadodao da je 2009. godine poslušao pravnu službu Grada za pokretanjem spora protiv Hotela Makarska čiji su direktori bili spremni za rješavanje spora.

Odvjetnik Ramadanović pojasnio je kako je spor Grada i odvjetničkog društva Marinović iznosio 130 tisuća eura i taj iznos je vraćen Gradu po presudi Vrhovnog suda koji je odlučio da je bila riječ o nepripadnoj naplati.

Gradnja dječjih igrališta

Inače, prema oglednom popisu projekata u koje će kroz sljedećih pet godina biti uloženo 600 tisuća eura od ukupne svote od 2 milijuna eura, nalaze se izgradnja dječjeg igrališta za jasličku skupinu dječjeg vrtića Ciciban, rekonstrukcija i uređenje prostorija za boravak umirovljenika na Marineti, izgradnja dječjeg igrališta na Peškeri, uređenje platoa na Svetom Petru, uređenje centra za djecu s posebnim potrebama, opremanje novoizgrađenog aneksa dječjeg vrtića Ciciban, izgradnja novih dječjih igrališta na minimalno dvije lokacije na gradskim česticama, rekonstrukcija dvorišta Stare srednje škole i izvedba mreže javnih česmi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 17:18