StoryEditorOCM
Obalatko će reagirati?

Nasilje u solinskoj školi: Sina su mi ‘čiketavali‘ i tukli! Njih četvorica sve teroriziraju, jedan nosio Airsoft pištolj

Piše Mia Uzinić
3. listopada 2024. - 12:31

Što se događa sa solinskom djecom? Nedavno su mediji pisali o potresnom događaju kada su učenici jedne solinske osnovne škole navodno brutalno prebili mačića od četiri mjeseca, zbog čega je ostao bez jednog oka. Sada su, prema navodima roditelja, učenici pretukli dva dječaka koja su se vraćala kući iz škole. Slučaj je prijavljen policiji. 

- U petak oko 19.15 djeca su izlazila iz škole. Dva dječaka su, ničim izazvani, napali moje dijete i njegova prijatelja. Prvo su ih verbalno, a potom fizički napali. Mog sina su počeli gušiti, a drugoga su bacili na tlo i šaketali. Odmah smo kontaktirali policiju. Nasilnik, koji još nema ni 14 godina, otprije je poznat policiji i već ima dosje, ali ne može biti kazneno gonjen jer se radi o djetetu. Skupina djece u školi maltretira našu djecu, a mi smo nemoćni. Osobno se bojim za svoje dijete - započinje priču potresena majka koja je željela ostati anonimna kako bi zaštitila identitet djeteta. 

image
Ilustracija/Shutterstock

Kaže da njezin sin već godinu dana trpi vršnjačko nasilje. Djeca ga verbalno zlostavljaju zbog njegova izgleda. Dječak je pod stresom, plače te ima strah od odlaska u školu. Redovito odlazi i na razgovore sa psihologom zbog trauma koje je doživio. Savjet koji je majka dobila je da djetetu kaže da se dok hoda u hodniku drži po strani, ne gleda nikoga u oči te da se nastoji kretati u grupama. Bio je dovoljno hrabar da majci sam prizna da svakodnevno trpi uvrede i grozne komentare. 

- Verbalno nasilje smo prijavili, a škola je reagirala i situacija se smirila. Unatoč tome, sada je bio fizički napadnut. Veliki dio roditelja nije uopće upoznat sa situacijom koja se događa u školi. Škola ne može učiniti konkretne poteze, ne može ni policija jer se radi o djetetu. Tko može? Ne možemo samo pustiti da se ovo nastavi događati.

U školi ima svega: od "čiketavanja" djece, šaketanja, uništavanja školske imovine, mučenja životinja. Nedavno je u javnosti izišao slučaj u kojem su djeca prebila mačku, dodavali su se njome i šutirali je nogama, mučili su je. Jedna gospođa je to vidjela i prijavila, ali ne znam je li se išta učinilo o tom pitanju - govori majka i pokazuje snimku na kojoj se vidi skupina djece koja se međusobno tuku. Kaže da su ovakve scene svakodnevne. Pokušala je komunicirati i s roditeljima djeteta koje vrši nasilje, ali kaže da komunikacija nije bila moguća. 

image
/Shutterstock

- Škola ne može puno, ni policija, a s roditeljima se ne može razgovarati. Ja sam nemoćna i bojim se za svoje dijete pa apeliram da netko nešto poduzme prije nego što ova situacija dodatno eskalira. Ne znam jesu li roditelji svjesni da je situacija doslovno na rubu - zaključuje majka. 

Drugi dječak koji je napadnut vršnjačko nasilje trpi već nekoliko godina. Dijagnosticirana mu je i epilepsija pa njegova majka svakog dana strepi kakav će doći kući iz škole. Prošle godine je završio u bolnici jer je dobio napadaj koji je uzrokovao stres, a za to imaju i nalaz kao dokaz. Kaže da i ona i suprug žive u konstantnom strahu hoće li se njihov sin vratiti živ i zdrav iz škole. 

- Moga sina je drugi dječak "čiketavao" cigaretom i tukao. Situacija se dogodila navečer, a odmah nakon što smo završili s poslom suprug i ja smo otišli do dječaka koji nam je maltretirao sina, na igralište. Zatražili smo da nas odvede do svojih roditelja. Moram napomenuti da je to bilo u 23 sata. Dakle, dječak mlađi od 14 godina je bio vani u to doba bez punoljetne osobe. Telefonski smo kontaktirali njegova oca koji nam je kazao da više ne zna što će s njime - započinje majka drugog dječaka (podaci poznati redakciji, op. a.) 

Kaže da skupina od četiri dječaka, koji idu s njezinim sinom u razred, maltretira sve učenike u razredu. 

image
/Shutterstock

- Profesorima se jedan od njih obraća "na ti", opaske ni ukori nemaju nikakvog efekta, a ponekad i puši u školi. Mog sina je jedan od njih pljucao dok ga je drugi bacio na pod i počeo tući. U školu je jednom dječak ponio air soft pištolj i usmjeravao ga prema učenicima. Pištolj mu je oduzet, o čemu nitko nije bio obaviješten. Kući dolazi pod stresom jer trpi verbalno i često fizičko maltretiranje. Najgore od svega je što nitko ništa ne poduzima. Svi prebacuju odgovornost, iako su dobro upoznati sa situacijom. Nakon što sam roditelje upozoravala na način na koji se njihova djeca ponašaju, često bi me napali odgovorom "ne bi to moje dijete učinilo". Optuživali su moje dijete da izmišlja, iako su postojali svjedoci događaja - kaže majka dječaka. 

image
/Shutterstock

Iz PU splitsko-dalmatinske su nam potvrdili da su primili dojavu. 

- Zaprimljena je dojava da su se u dvorištu osnovne škole sukobila djeca, te nitko nije zatražio liječničku pomoć. Policijski službenici poduzimaju mjere i radnje u suradnji s nadležnim službama. Izvijestit ćemo nadležno državno odvjetništvo o svemu poduzetom i utvrđenom, dok u cilju zaštite djece više informacija nismo u mogućnosti pružiti - kazali su. 

Kontaktirali smo i ravnateljstvo škole te ćemo njihov odgovor objaviti naknadno. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 14:43