StoryEditorOCM
ObalaKLJUČNI IGRAČ

Makarska u suzama: preminuo Josko Vusio, legenda plemićke krvi i najmršaviji nogometaš. Uvijek mu je puhalo jugo...

Piše Dijana Turić
15. listopada 2024. - 10:37

Najpoznatija makarska legenda čija je obitelj bila plemićka, a koja je postala svojevrsni gradski brend, Josko Vusio, preminuo je sinoć u 91. godini života. Ova vijest rastužila je sve Makarane i mještane cijele Makarske rivijere koji se od barba Joska opraštaju na društvenim mrežama.

O Josku se može napisati puno toga jer je bio ključan "igrač" u svim makarskim društvenim sferama, posebno nogometu i Zmaju za koji je bio vezan ponajviše zbog oca Joška, osnivača i prvog predsjednika Radničkog kluba Zmaj.

image

Josko Vusio na vagi

Ivo Ravlić/Cropix

Josko je bio poznat po balunu, posebno svom čuvenom žongliranju na nozi. Inače, odavno je postao zaštitni znak Makarske pa su njime bili oduševljeni i turisti. Još prije razornog potresa, početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, radio je kao domar u Vaterpolo klubu Galeb, a mnogi su ga po tome i zapamtili jer je za Klub ostao vezan dugo vremena. Često se družio s vaterpolistima, iako nikada nije bio aktivan igrač, ali je za vrijeme održavanja revijalnih utakmica, znao i "uletiti" u plivalište. 

Najbolji plesač twista

Scenskim ljetnim nastupima proslavio se prvo u restoranu "Plaža" pa onda kasnije na Lištunu jer je bio najbolji plesač twista, najpopularnijeg plesa 60-ih. Sedamdesetih godina je radio kao nosač, a nema onoga tko se iz tog doba ne sjeća Joska i njegovih kolica. Kao jedini "službeni" nosač u Makarskoj radio je uglavnom za ljekarnu i “Borovo”, ali je u isto vrijeme i dostavljao plinske boce na mnoge adrese u gradu.

Vođa karnevala i zaštitno lice ‘Debelih i Mršavih‘

Imao je Josko kasnije i svoju vagu na rivi, a iz tog vremena ostale su brojne anegdote, a jedna od poznatijih je zasigurno ona kad mu je čovjek za vaganje dao 10 dinara (jedno vaganje je koštalo pet dinara), pa mu je, budući mu nije vratio kusur, jednostavno rekao da stane još jednom na vagu.

Joska pamtimo po karnevalu u kojem je i ljeti i zimi bio na čelu povorke, a uvijek je bio ključni igrač najatraktivnijeg ljetnog događanja - utakmice ‘Debeli i Mršavi‘. 

Josku je uvijek bilo "jugo, jugo", makar puhala i bura, a ako nije bio dobro raspoložen, znao je pokuditi sugovornika koji mu se našao na putu i, u svakom slučaju, nikad nikome nije ostao dužan. 

Odlaskom barba Joska, Makarska je nekako postala prazna, utonula u sumornu jesen i zimu, ma i proljeće i ljeto jer je izgubila svoju najveću legendu. Dragi barba Josko, počivaj u miru Božjem i odmori se jer si zbilja zaslužio.

image

Josko Vusio u akciji

Ivo Ravlić/Cropix
image

Joško Vusio bio je makarska legenda

Ivo Ravlić/Cropix/Slobodna Dalmacija
image

Tradicionalna utakmica ‘Debeli i Mršavi‘

Ivo Ravlić/Cropic
image

Kolovoz 2012.: Nakon dugogodišnje dominacije prijelazni pehar su osvojili Mršavi rezultatom 4:2, a iz ruku dogradonačelnika Ante Novaka ga je preuzeo kapetan Josko Vusio
 

Ivo Ravlić/Cropix
image

Kolovoz 2015.: Najlakši igrač Josko Vusio - 42 kg, najteži Josip Gojak - 157 kg i organizator Jakov Kovačević
 

Ivo Ravlić/Cropix
image

Uvijek najlakši na vagi - Josko Vusio 

Ivo Ravlić/Cropix
image

Davor Okmazić i Josko Vusio

Ivo Ravlić/Cropix
image

Josko Vusio snimljen 2016. (35kg, 83 godine): izvodi penal za Mršave

Ivo Ravlić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. listopad 2024 21:51