StoryEditorOCM
ObalaPOLICIJSKA AKCIJA

Kupačima u moru kod Omiša prijetila Hitlerova mina! Otkrivamo kako se ‘suvenir‘ iz Drugog svjetskog rata našao u Jadranu

Piše split sd
28. kolovoza 2024. - 14:58

Protueksplozijski ronioci Jedinice specijalne i interventne policije Split jutros u 7 sati u mjestu Lokva Rogoznica su izvadili protubrodsku minu. 

Mina se nalazila u Uvali Vojskova na četiri metra dubine, a otprilike deset metara od obale. 

- Protubrodska mina njemačke je proizvodnje, a ukupne težine 190 kilograma od kojih 40 kilograma eksploziva koja potječe iz vremena Drugog svjetskog rata.

Mina je nakon podizanja uzgonskim tijelom otegljena plovilom pomorske policije u kamp Sirena te je predana policijskim službenicima Regionalne protueksplozijske jedinice Split koji su minu neutralizirali, a ista će biti prevezena i uništena u kontroliranim uvjetima - izvijestili su iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske. 

Lokva Rogoznica tijekom Drugog svjetskog rata nije ostala izvan izravnih borbenih zbivanja. Naime, tu se u siječnju 1944. nalazila bitnica njemačkog obalnog topništva koje je "pokrivalo" nacističke snage tijekom desanta na otok Brač, poznatog pod kodnim imenom "Morgenwind" ("Jutarnji vjetar").

Riječ je o akciji koja je bila dio šire operacije njemačke okupacije srednjodalmatinskih otoka u mjesecima nakon kapitulacije Italije, pri čemu su se partizanske snage povukle na Vis, u konačnici jedini neokupirani veći jadranski škoj, a većina civilnog stanovništva otišla je u zbjeg u El Shatt. 

Nije teško pretpostaviti da su Nijemci uz obalu Lokve Rogoznice tada "posijali" protubrodske mine kako bi zaštitili svoju topničku posadu od eventualnog naleta partizanske mornarice. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 20:11