StoryEditorOCM
Obala‘NE BOJIM SE NIKOGA‘

Jure Brkan mora na sud, tužio ga spasitelj jer ga je pred premijerom nazvao luđakom: ‘Zvat ću Plenkovića za svjedoka!‘

Piše županija sd
16. listopada 2024. - 12:55

Bivši gradonačelnik Makarske i sad već bivši saborski zastupnik HDZ-a, ali i nesuđeni šef županijske Turističke zajednice, Jure Brkan morat će na sud.

- Nakon nekoliko požurnica mog advokata, pravosuđe se pokrenulo. Čekam ovo tri i po godine. Mogli su mu zastupnički imunitet skinit i prije. Ali, evo, mandat mu je istekao. Neka odgovara zbog vrijeđanja - kazao je to za Dalmaciju Danas poznati makarski aktivist i spasitelj na moru Goran Vranješ, koji je tužio Juru Brkana zbog javnog vrijeđanja prilikom posjeta gradu premijera Plenkovića u veljači 2021. godine, a što su zabilježile TV kuće i drugi mediji.

"Plenkoviću, poklonili ste zemlju da je Brkan može prodati, gradsku imovinu", dobacio je Vranješ premijeru dok se obraćao novinarima.

"Luđaka, luđaka svugdje ima. To je kritika na nivou psihijatrijskog promatranja. Trebalo bi pitati njegovog doktora", odgovorio je tada gradonačelnik Makarske minutu i po kasnije ispred medija.

"Prvi put čujem, poziv nisam nikakav dobio", kazao je Brkan dodavši da nema što komentirati, ali je i potvrdio da poznaje svog tužitelja Vranješa.

image

Jure Brkan, Ante Sanader, Marina Andačić i Blaženko Boban 2021. u Makarskoj

Ivo Ravlić/Cropix

S njim se sukobio i zbog 300 metara plaže ispod hotela Romana. Prirodna obala, sike, nasipala se kamenjem i zemljom, bez studije utjecaja na okoliš, onako kako se to radi duž cijele Makarske rivijere. No, ovog puta su se Makarani digli na noge pa je tako i otvorena, tada značajno aktivna FB stranica SPAS Makarske plaže. Inspekcije su držale nos u tom istom mulju tvrdeći da je sve zakonito. Gradonačelnik Brkan je govorio kako je takvom hotelu potrebna plaža i da je - sve zakonito. Predstavnici hotela su govorili da država treba pratiti investitore. Aktivisti i danas smatraju da se radi o uništavanju prirode, pogodovanju i klasičnoj hrvatskoj otimačini.

"I prošlo bi to da nismo mi zasmetali", tvrdi Vranješ. Misli se bi li pozvao premijera za svjedoka jer je čuo i njega i Brkana iz neposredne blizine.

"Ali će onda svjedočiti za njega, neka su svi sve vidjeli. Bile su i kamere. Ma, reću sutkinji da ću ga zvat. Neka se odazove. Ne bojim se nikog od njih", rekao je Vranješ za Dalmacija Danas.

Kaznena prijava za djela iz članka 147. i 149. Kaznenog zakona će se razmatrati na Općinskom sudu u Splitu krajem siječnja 2025. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 12:56