StoryEditorOCM
Spiza plusmoćni prah

Superhrana puna proteina, vitamina i antioksidansa koju ne koristite dovoljno: vrijeme je da vaš smoothie postane plav

Piše Spiza SD
11. svibnja 2023. - 08:10

Svi bismo se nakon zime trebalo što bolje oporaviti prije ljetnih vrućina pa su nam sad jako zanimljive takozvane supernamirnice. Riječ je o onima koje su toliko pune zdravih sastojaka da po nutritivnoj vrijednosti nadilaze prosječnu spizu, a zanimljivo je kako nam svako par mjeseci druga supernamirnica dođe u fokus. Ako su vam dosadile sve one koje smo spominjali u posljednje vrijeme ili ako baš tražite nešto što bi vas moglo malo podići, možda je vrijeme da vaš smoothie postane  - plav.

A to će se dogoditi ako mu dodate spirulinu, koja je u ulozi dodatka prehrani poznata kao kompletan ili cjeloviti protein, što znači da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina potrebnih ljudskoj prehrani. Pored toga sadrži kalcij, niacin, kalij, magnezij, vitamine B i željezo pa ne čudi da ju je NASA navela kao idealnu hranu za uzgoj tijekom dugotrajnih svemirskih putovanja.

Spirulina je alga koja raste u oceanima, morima i slanim jezerima u suptropskim područjima, a sakuplja se od pamtivijeka pa i danas, primjerice u Čadu, gdje se prodaje na tržnicama. Na svjetsko tržište pak dolazi u obliku tamnozelenog ili tirkiznoplavog praha, pri čemu onaj plavi nema riblju notu u okusu, pa je zato popularniji. A i hrana u koju je dodan vrlo kul izgleda, što nije na odmet...

 Lako ga možete prekriti u smoothiejima, voćnim jogurtima, sladoledu, pudingu, chia pudingu, kolačima... da spomenemo samo neke od načina na koje se koristi. donosimo vam recept koji kombinira chia puding i smoothie i prava je zvijezda društvenih mreža jer je vrlo fotogeničan. Sudeći po sastojcima, mogao bi također biti i vrlo ukusan.

Plavi smoothie

Sastojci:

1 smrznuta banana
100 g smrznutih komadića ananasa
150 ml mlijeka po izboru
2 žlice chia sjemenki
1 žlica kolagena u prahu bez okusa
2 žličice plave spiruline u prahu
proteinski prah okusa vanilije
smokve ili jagode za ukras

Priprema:

Najprije napravite chia puding od tako što ćete u velikoj čaši pomiješati 120 ml mlijeko, chia sjemenke i 1 žličicu plave spiruline u prahu.

Za smoothie u blender dodajte bananu, ananas, kolagen, proteinski prah, 1 žličicu plave spiruline u prahu i ostatak mlijeka. Blendajte dok ne dobijete gustu i glatku smjesu, a po potrebi dodajte još mlijeka ili vode. 

Stavite plavi smoothie na plavi chia puding i uživajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:31