StoryEditorOCM
Spiza plusuživajte bezbrižno

Ovaj mliječni proizvod najbolji vam je prijatelj ako želite jesti zdravo i pazite na liniju. Evo što se sve s njim može

Piše Spiza SD
13. svibnja 2023. - 08:05

Kaže se da ljubav ulazi na želudac, što možda jest, a možda i nije točno, no ono što je sigurno je da nam ono što jedemo itekako utječe na zdravlje. I liniju, kao što su se uvjerili svi koji su se tijekom zimskih mjeseci malo opustili. Ako sad na hranu gledate iz malo drugačijeg kuta, dajući prednost namirnicama blagotvornima za zdravlje i vitkost, svakako uzmite u obzir i ovaj mliječni proizvod za kojeg, nažalost, većina još nije čula ili ga je, ne znajući o čemu se radi, izignorirala.

Nazivaju ga kvark, izvorno quark, a premda mu ime zvuči kao da je ispalo iz drugorazredne TV serije o svemiru, zapravo je sasvim običan i prilično blizak srodnik jogurta, krem i svježeg sira. Dobiva se, kao i sve spomenuto, od mlijeka, samo se prilikom njegove pripreme iz mlijeka odstranjuje veća količina tekućine (sirutke, pisali smo vam nedavno o njoj i zašto biste je trebali što češće piti). 

Posebnost kvarka, osim u tome što sadrži manje tekućine, je natprosječno visokom udjelu proteina i jednako niskom udjelu masnoće, što ga čini savršenom hranom za sve koji žele jesti zdravo i dijetalno. Blagog je okusa i kremast, a u Njemačkoj, odakle potječe, koristi se u raznorazne kulinarske svrhe - od dodatka jelima do namaza. Zahvaljujući jedinstvenom sastavu koji pored spomenutih karakteristika uključuje i obilje minerala, osobito kalcija i vitamina, osobito A, popularnost mu se sve više širi i ostatkom svijeta pa ga tako nude i neke domaće trgovine, dok je u prodavaonicama zdrave hrane već gotovo udomaćen.

Nabavite li kvark, koristite ga na isti način kao i krem sir, jogurt i svježi sir, a najbolje će vam prijati kao namaz na krekerima i prepečencima, osobito ako mu dodate malo pikantnih začina (kao u ovom sjajnom receptu), kao dodatak pahuljicama za doručak, pomiješan sa svježim ili zamrznutim voćem kao niskokaloričan desert ili međuobrok, upotpunjen špinatom ili začinskim biljem kao nadjev ili preljev za tjestenine, a baš je savršen u ulozi nadjeva za palačinke. Još ako znate recept za neke proteinske, možete biti sigurni da ćete uživati bez kajanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 08:58