StoryEditorOCM
Savjetizdrava prehrana

Gdje najpovoljnije kupiti povrće u Splitu i okolici? Evo gdje naći krastavac, kapulu, rajčicu po odličnim cijenama

Piše Spiza SD/Sponzorirani sadržaj
25. svibnja 2023. - 18:00

Zdrava prehrana temelj je zdravlja, kako nas uče nutricionisti, a preduvjet zdrave prehrane je obilje svježeg voća i povrća. Ususret sezoni kupanja i sunčanja mudro je obogatiti jelovnik sočnim plodovima koji nam pomažu dotjerati liniju, ali i - što je još važnije - smanjiti opasnost od opeklina od štetnih zraka.

Jedna od najvažnijih tvari s tom ulogom nedvojbeno je likopen - iznimno snažan antioksidans koji može povećati prirodnu zaštitu kože i smanjiti rizik od mnogih teških bolesti, uključujući kardiovaskularne bolesti i rak. Obilje vitamina poput vitamina C i B također čini rajčicu itekako vrijednim saveznikom zdrave kože, zbog čega su nam ti sočni plodovi neophodni na jelovniku u tjednima koji prethode ljetu.

image
Shutterstock

Rajčica je, također, nezamjenjivi sastojak mnogih jela koja svi obožavamo, počevši od omiljene šalše od poma pa do salate s krastavcima i paprikama, a da ne govorimo o prefinim kombinacijama rajčice s različitim vrstama sira - od mozzarelle do fete, pri čemu su posebno atraktivne one simpatične mini sorte. Ako ste i vi među njihovim obožavateljima, otkrit ćemo vam podatak koji će vas razveseliti: u Riboli i Victi mini rajčice su na akciji od 25. svibnja pa sve do kraja mjeseca, pa se pakiranje od 500 g nudi po primamljivoj cijeni od 1,99eura/14,99 kn.

image
Tom Dubravec/Cropix

Kuhate li s rajčicama ili pak s njima pripremate salatu, trebat će vam luk, fantastično zdrava biljka koja je zbog svog snažnog blagotvornog učinka za zdravlje u mnogim krajevima svijeta kroz povijest smatran svetom biljkom, a prema povijesnim zapisima svakodnevno su ga koristili graditelji egipatskih piramida jer su vjerovali da im daje snagu. Luk je, reći će vam svaki chef, jedan od temelja dobrog kuhanja i treba ga koristiti u puno većim količinama no što mi laici mislimo, samo ga treba dobro i strpljivo termički obraditi. Povedete li se za ovim savjetom, što vam toplo preporučujemo, dobro će vam doći podatak da je u Ribole i Victe upravo na akciji po cijeni od 0,98 eura/7,38 kn za kilogram, a tako će biti sve do 31. svibnja.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Kad smo već spomenuli čuvenu salatu od rajčica, luka, paprika i krastavaca, red je da vam spomenemo da su i krastavci, i to domaći, iz Hrvatske, na akciji u Ribole i Victe: nude se po cijeni od 0,99 eura/7,46 kn za kilogram. Voljeli spomenutu salatu ili ne, toplo vam savjetujemo da ih nabavite, jer su od antičkih vremena na glasu kao sastojak za lijepu i zdravu kožu.

Vratimo se na trenutak ulozi voća i povrća na zdravlje kože pa spomenimo breskvu, koja, poput rajčice, sadrži sastojke neophodne za zdravo tamnjenje a upravo je - kako zgodno - na akciji u Victe i Ribole. Breskve su nam svima, čim malo zagrije, omiljeni sastojak za kolače, pa ako vam se u narednim danima bliži neka svečana prigoda, ne propustite priliku za pripremiti cheesecake ili obrnuto ispečenu pitu s ovim slasnim voćem.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

Još nem je jedna stvar svima neodoljiva čim malo zagrije, a to je domaća limunada. Slažete li se s nama, sigurno će vas razveseliti da su u Victe i Ribole i limuni na akciji.

Ako skoknete po sve ove divne sočne plodove u najbližu Victu ili Ribolu, ne propustite priliku za ugrabiti koji avokado na akciji jer vam još samo on nedostaje za fantastično ukusno jelo koje uključuje rajčice, luk i limun: guacamole, savršen prilog uz specijalitete s grilla ili nadjev za tortille pripremit ćete bez po muke tako što ćete pomiješati nasjeckane rajčice, luk i avokado pa sve dobro začiniti limunovim soko, soli i paprom. I još imate breskve za desert. Bolje ne može!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:05