StoryEditorOCM
Receptiisprobajte!

Starinski kolač od skromnih sastojaka konkurencija je raskošnijim slasticama! Meštrovica od kužine otkrila nam je recept

Piše Spiza SD
25. svibnja 2023. - 08:05

Kad se zaželite dobrih, starinskih kolača, a pri ruci vam nisu orasi, maslac i drugi skupocjeni sastojci kakve "pita" svaki "pravi" kolač, sjetite se ove slastice koja neodoljivo podsjeća na specijalitete poput hurmašica i baklava. Itekako može konkurirati raskošnijim slatkarijama, a priprema se od vrlo skromnih sastojaka.

Riječ je o kolaču koji se naziva tespeštija te je dio slastičarske tradicije Kosova i Metohije. Kako glasi priča, nastao je u vremenima nestašice, kad su spretne Pećanke pronašle način kako i u teškim prilikama ukućane razveseliti poslasticom, a toliko je bio omiljen da se priprema i danas.

image
Biljina kuhinja 

Recept smo pronašli na odličnom Instagramu Biljina kuhinja (@biljina.kuhinja.tv), iza kojeg stoji Biljana Samardžić. Uz dopuštenje meštrovice od kužine iz Tivta, prenosimo vam recept koji i sami jedva čekamo isprobati.

Tespeštija

Sastojci:

​600 g brašna
400 ml ulja
200 ml vode
3 žlice šećera
3 žlice griza
3 žlice mljevenih oraha
1 prašak za pecivo

Za šerbet:

800 g šećera
800 ml vode
pola limuna

Priprema:

Najprije skuhajte šerbet da bi se stigao ohladiti jer se ohlađenim šerbetom prelijeva vrući kolač.

Ulje i vodu zagrijte do vrenja pa kad proključa dodajte šećer, griz, orahe i prašak za pecivo. Na samom kraju ubacite brašno i miješajte brzo da se sve lijepo sjedini. Zagrijano tijesto stavite u posudu za pečenje dimenzija otprilike 30 x 20 cm, izravnajte ga pa mu površinu išarajte vilicom. Narežite kolač na romboide ili kocke pa ga pecite deset minuta na 200°C, potom smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 20-ak minuta.

Pečeni kolač odmah prelijte ohlađenim šerbetom i poklopite kako bi kolač upio svaku kap šerbeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 11:28