StoryEditorOCM
Receptiuživancija

Počela je sezona punjenih paprika, a mi smo od prave meštrovice dobili recept i video. Stavljate li i vi ovo u nadjev?

Piše Spiza SD
31. svibnja 2023. - 15:15

Ima tome već neko vrijeme da smo za sobom ostavili sezonu sarmi, a sada se, kad su počele prve domaće paprike, radujemo sezoni punjenih paprika. Mi se baš veselimo i jedva čekamo isprobati super recept koji nam je dala blogerica Katarina Paoletić koju pratimo na Nešto slatko by Katarina i istoimenom Instagramu. Snimila je i video pa će čak i početnicima u pripremi ovog omiljenog specijaliteta sve biti jasno.  

Primijetit ćete da Katarina u nadjev dodaje malo vode. Koristite li se i vi tim trikom? Imate li recept za punjene paprike s kojim biste se voljeli pohvaliti, pišite nam na mail spiza@slobodnadalmacija.hr.

Punjene paprike

Sastojci:

1,5 kg mljevenog mesa (junetine i svinjetine u omjeru 70:30)
1 šalica riže
2 velike glavice luka
Sol, papr, crvena paprika
pola šalice vode
15-ak srednje velikih paprika babura
malo ulja za popržiti paprike
2 šalice domaće šalše/ pasate od rajčice

Priprema:

Luk prepržite da dobije zlatnu boju.U veliku zdjelu dodajte sve navedene sastojke, pa dodajte i preprženi luk. Smjesu mesa promješajte i njome punite paprike koje ste prethodno očistili od smjenski i peteljki. Pripremite lonac u kojem ćete kuhati paprike, pa u njega stavite ulja tek toliko da pokrije dno.

Napunjene paprike stavite u zagrijan lonac i pržite ih sa svake startne par minuta na jakoj varti (ovaj korak nemojte preskočiti jer miris i okus koje tada puste paprike je savršen!). Nakon što paprike puste svoju aromu i zažare se u njih dodajte 1l vode i 2 šalice šalše/ pasate.

Dok čekate da paprike zavriju, napravite zapršku.

Zaprška:

1dcl ulja
4 žlice mekog brašna
2 žlice slatke mljevene paprike
0,5l vode

Ulje i brašno promješajte i stavite na laganu vatru. Stalno mješajuci, brašno mora poprimiti zlatno-smeđu boju, pritom pazite da ne zagori. Kada se brašno popržila, dodajte 2 žlice mljevene slatke paprike, promješajte i dodajte pola litre ledene vode.

Promješajte sastoje i ulite ih u paprike.

Nakon sto paprike zavriju, probajte ih, dodajte mi začina (soli i papra) i pustite ih da kuhaju na laganoj varti 2-3 sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 01:30