StoryEditorOCM
Pričedrama u kužini

‘Kraljica pašte‘ objavila odličan recept za kremastu tjesteninu, ali pratitelji se jako ljute. Evo u čemu je problem...

Piše T.S.M.
17. svibnja 2023. - 17:09

Nadia Caterina Munno, poznata kao "Pasta Queen" odnosno Kraljica pašte, talijanske je food blogerica i influencerica čije zabavne objave prati impozantan broj ljudi, a također je uspješna autorica knjiga o kuhanju (tjestenine, naravno). Gotovo svaki njen recept izazvao je lavinu oduševljenja. Sve do jučer. Objavila je video u kojem priprema tjesteninu s kremastim umakom od ricotte i premda sve izgleda jako, jako dobro, a Nadia kad ga kuša zamalo padne u afan od gušta, komentari na video pravo su iznenađenje - mahom su negativni.

Kako je došlo do ove drame i zašto bi vas trebalo biti briga? Nadia si je dopustila malo kulinarske slobode i poprilično je ležerno interpretirala jedno od omiljenih talijanskih jela, a to je jako uzrujalo njegove obožavatelje - sve nam je to manje bitno, osim što je prilika za malo se opustiti uz lagane teme, ali ovo nam je super povod za bolje se upoznati s dva izvrsna recepta. Stoga vam donosimo Nadijinu kreaciju i u nastavku izvorni (koliko to može biti) recept za sporno jelo.

image
Shutterstock

A riječ je o tjestenini s pestom alla trapanese, ukusnim pestom iz lučkog grada Trapanija na sjeveru Sicilije. Pretpostavlja se da su mornari iz Genove upoznali Sicilijance s pestom, koji su izvorni recept modificirali tipičnim sastojcima iz svog kraja, poput osobite vrste češnjaka čija je ljuska prošarana crveno-ljubičastim šarama, badema, rajčica i pecorina. Tradicija nalaže da sve sastojke za pesto treba usitniti u mužaru (a kako je Nadia svoj pesto pravila u blenderu, i to su joj uzeli za zlo).

Slijedi "pravi" recept za pesto alla trapanese, a kako Nadia radi svoj pogledajte u nastavku.

Pesto alla Trapanese

Sastojci:

250 g rajčica šljivarica
50 gr badema (oguljenih)
50 g svježeg bosiljka
1 žlica ribanog pecorina
1 režanj češnjaka
ekstra djevičansko maslinovo ulje
sol, papar

Priprema:

Ako nemate oguljene bademe, najprije ćete se morati time pozabaviti: zakuhajte vodu, dodajte bademe i kuhajte oko tri minute, potom ocijedite. Bademe ćete lako odvojiti od kožice tako da badem držite između palca i kažiprsta i jako trljajte - kora će brzo skliznuti.

Zatim rajčice zarežite ukriž i uronite ih u kipuću vodu na 2 minute kako biste im lakše uklonili kožicu. Pritisnite ih da ispuste svu vodu i sjemenke, pa ih ostavite da se ocijede.

Naribajte pecorino, češnjak narežite na ploške, a bosiljak isplahnite i jako dobro osušite, ne smije biti mokar ni vlažan.

U mramorni mužar ubacite bademe pa ih istucite, zatim dodajte rajčice pa češnjak i bosiljak i sve tucite čvrstim potezima dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ako pak nemate mužar, poslužite se blenderom, ali sastojke "pulsirajte" umjesto da ih blendate, kako teksturta ne bi postala previše glatka.

Na kraju umiješajte pecorino i malo ulja, dobro dozirajući. Posolite i po želji dodajte malo papra.

A sad prelazimo na način na koji je Nadia pripremila svoj pesto. Poprilično se razlikuje, počevši od toga što je koristila ricottu, kojoj nema mjesta u originalu, zatim je umjesto pecorina uzela parmigiano, a umjesto badema pinjole. sve u svemu, poprilično se odmakla od originala pa je zaista malo slobodno od nje što svoju kreaciju naziva trapaneseom.

Bit ćemo iskreni i priznati da nam oba recepta zvuče savršeno, a to što je Kraljica malo polupala lončiće nećemo joj previše uzeti za zlo. Još nismo isprobali koji je bolji, a ako nas vi preduhitrite, javite se na spiza@slobodnadalmacija.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:43