StoryEditorOCM
Županijapršutari presretni

Vrijeme je idealno za proizvodnju naše gastrodelicije: ‘U ovom poslu sam četiri desetljeća i nisam ovakvu godinu upamtio‘

Piše Šibenski.hr
6. siječnja 2025. - 11:55

Pršutari u drniškome kraju napokon mirno spavaju. Vrijeme je, kažu, idealno za proizvodnju te gastrodelicije. Ovako dobru meteorološku godinu već dugo ne pamte. Upravo su vremenski uvjeti, ističu proizvođači, jamstvo kvalitete

Pršutari poručuju da je ova zima napokon njima po volji. Zimska proljeća "izašla su im već bila na nos". Proizvođači su svjesni da se s vremenom uvijek kocka, a priroda ih, za sada, mazi, piše HRT

- 40 godina sam u ovom poslu i nisam ovakvu godinu upamtio da je baš za sušenje, znači, ima dovoljno i vjetra, malo vlagice, kaže Drago Pletikosa, proizvođač i predsjednik Udruge proizvođača drniškog pršuta.

image

Drago Pletikosa

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Prevrtljivo vrijeme prijašnjih godina opeklo je "male" proizvođače. Brojni su s pršutima raskrstili. Suše danas "svoj" samo u pokojoj kući. Vlasnici pušnica zadovoljni su - zriju gastroaduti u idealnim uvjetima.

Kralju suhomesnatih drniških delicija okus diktira i mikroklima.

- Kanjonom rijeke Krke dolaze blage mediteranske struje koje se miješaju s oštrim kontinentalnim. Ruža vjetrova, česta izmjena bure i juga čini to da pršut bude dobar, ističe Ante Reljanović, proizvođač pršuta iz Otavica.

image

Ante Reljanović

Niksa Stipanicev/Cropix

Hladni val veseli cijelu pršutarsku industriju. Budući da je priroda prevrtljiva, struka ima preporuku:

- Klima je skroz nepredvidljiva. Niske temperature u početnoj fazi proizvodnje su obvezne. To znači da moraju imati u svom tehnološkom postupku prostore koji su rashladni, kaže dr. sc. Marina Krvavica, prof. struč. stud., s Veleučilišta Marko Marulić u Kninu.

Lokalnu gastrobaštinu domaći čuvaju, predstavljaju i promiču. Rezao se pršut iz Drniša, hvale se, na svim meridijanima i paralelama.

- Car Franjo Josip bio je u posjetu Drnišu i on je jeo drniški pršut. Nismo našli taj zapis gdje je on od načelnika grada Drniša tražio da mu se na dvor pošalje drniški pršut, kaže Zvonimir Marin, proizvođač pršuta iz Trbounja.

image

 Zvonimir Marin

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Potrošači drniški proizvod prepoznaju i cijene. Proizvođači, pak, poručuju: S kvalitetom kompromisa nema, piše HRT

06. siječanj 2025 11:55