StoryEditorOCM
Županijajezerski klasik

Vrhunska delicija s otoka Murtera: Ovaj pijat mane nema, za njega jamče svi ljubitelji dobre hrane

Piše Šibenski.hr
6. siječnja 2025. - 14:32

Ljubitelji dobre hrane i putovanja često se vraćaju u Jezera na otoku Murteru. U mjestu ribara i pomoraca u loncima se, stoga, i danas krčka sušena riba. Prije pojave hladnjaka višak ulova mogao se skladištiti jedino osušen. A jadranska sušena i dimljena riba, kažu, vrhunska je delicija...

Kuhača je i alat za gastro vijađ. A Jezerani rado "šeću" lokalnom kulinarskom prošlošću. Konzerviranje ribe po starinski djelić je vrijedne gastrobaštine. I pošto-poto treba ga sačuvati, piše HRT

- Riba se sušila jer prije nije bilo frižidera, nije bilo ledenica, nije bilo ništa. Rasplati se i stavi na buru sušiti. Tako bi se ona sačuvala. Tko želi da bude malo šmek od dima, onda se stavi na dim, kaže Predrag Matešin. 

Nekad je to bila potreba. Danas takav bokun gurmani zovu - prvoklasni zalogaj.   

- Pisani podaci govore o tome da Jezerani od 1682. organizirano love ribu po okolnim otocima i Kornatima, kaže Paula Milin.

Kažu ovdje za more - život naš! S njim i od njega žive. 

- Na rivi Mare ribu očistila, za brudet spremila. Oprala je moren bistrin od vrulje, karti u ruku, na kominu čeka oganj u loncu sol i ulje, kaže Luka Klarin.

Čuvaju otočani okuse tradicije! Hvata se i krakati predator, suši i u takvom uživa. Jezerski je to klasik! A deliciju iz dubina hvale svi na sva usta.

Ljubav prema plavetnilu usađena im je od rođenja, govore Jezerani.

- Od svih ribarskih zadruga, u ovom dijelu Jadrana, najstarija je ona u Jezerima, osnovana je 9. kolovoza 1922., ističe Luka Stojanac. 

U svakoj zgodi ističu domaćini: nije važno što je na stolu, nego tko za njim sjedi. Ali za ovaj "pijat" jamče! Mane, tvrde, nema, piše HRT

 

06. siječanj 2025 14:32