Svoje uskršnje običaje čuvaju i u Primoštenu gdje je najveći kršćanski blagdan nezamisliv bez pogače. Kako javlja HRT, tamošnje domaćice pripremaju ih prema tradicionalnom receptu koji se prenosi već generacijama.
Pogača je nekada bila sirotinjski kolač i u nju se stavljalo koliko i što je tko imao.
- Znači, običan kruh s malo, malo šećera i unutra jaje. Znači, odlično! Taman za Uskrs - kazala je Lorenta Fuštin za HRT.
Jaja su se također bojala...
- Uberemo raznih trava iz našeg vrta i zamotamo oko jaja i stavimo u čarapicu. I to ćemo staviti kuhati u koru od kapule, otkriva za HRT Rina Lojić malu tajnu, dodavši kako se recepti već 15 godina zapisuju i snimaju.
- Jer ako ne znamo tko smo, odakle smo i u koju smo svrhu zapravo tu i što radimo - onda nema ni naroda, smatra Fuštin, prenosi HRT.
Cijeli prilog iz Primoštena možete pogledati OVDJE.