U svojim kalendarima rezervirajte subotu, 7. rujna u 10 sati, za petu marendu u sklopu projekta „Taste like... marenda“, u organizaciji TZ Šibensko-kninske županije i TZ Betina. U Betini vas očekuje bogata gastro ponuda, gostovanja vinarija Vinoplod Šibenik, Baraka, Birin i Livaić, zanimljiva gastro priča, izložba starih jela, odličan glazbeni program, prikaz betinske tradicije, radionice za djecu i odrasle te prodaja domaćih proizvoda od lokalnih OPG-ova i kreativaca.
Zbog svog položaja, izgleda i načina gradnje, Betina se smatra jednim od ljepših mjesta na Jadranu. Osim prehrane školjkama, u Betini je bila zastupljena i prehrana povrtnicama. Dosta su se jele grahorice – bob, čičvarda (slanutak), fažol, biži (grašak). Poznato povrće je i stara sorta rajčice - Betinska pomidora – mesnate i velike pomidore od kojih se svaku jesen spravljala kušerva (koncentrat od rajčice). U polju se još uzgajao kupus, krumpir, blitva, krastavci i ostale povrtnice koje su žene prodavale od Zadra do Šibenika. Spravljala su se razna jela i variva na bazi spomenutog povrća. U Modravama kod Vranskog jezera su Betinjani imali velike površine maslinika i radilo se maslinovo ulje koje se u prošlosti dostavljalo na kraljevski dvor u Beču zbog posebnog okusa koje je imalo. Na Modravama su također bili i vinogradi od kojih se radilo vino, i prošek koji je bio glavni sastojak za najpoznatije betinske slastice – pršunate (fritule). A koliko su te namirnice bile bitne u povijesti, kroz zanimljivu gastro priču „Puna usta betinske marende“ ispričat će vam vodiči iz UTV Mihovil Šibenik. Cijela priča bit će dodatno potkrijepljena i zanimljivom izložbom „Kako su jeli naši stari?“, koja će biti postavljena za vrijeme trajanja manifestacije na glavnoj lokaciji, Trgu na moru.
- U Betini je bilo puno škverova pa su žene svaki dan u 10:30 sati svojim muževima koji su tamo radili nosile u kartilcima (košaricama) marendu. Da je vrijeme od marende znalo se tako što bi u najvećem škveru zazvonilo zvono koje je bilo jako i čulo se kroz cilo misto. Na znak zvona, sve bi se žene brodograditelja zaputile prema škverovima s marendom – poručuju iz TZ Betina.
Tradicionalne marende u Betini će pripremati ekipa iz restorana Na moru, Restorana Stari mlin i Konobe Treva, a moći ćete uživati u vrhunskih vinima Vinoplod Vinarije Šibenik, Vinarije Birin, Vinarije Baraka i Vinarije Livaić.
Za dobru atmosferu pobrinut će se M.S.A.Q. kombinacijom različitih glazbenih žanrova u jedinstvenoj i prepoznatljivoj interpretaciji. Na marendi će nam se pridružiti i KUD Zora Betina, najstarija je folklorna skupina šibenskog kraja koja brižno njeguje svoju kulturno-umjetničku baštinu; pjesme, plesove, napjeve, svađalice, brojalice, rugalice... kao neprocjenjivu dragocjenost za mjesto kalafata, brodograditelja, težaka i ribara.
U Betini će se prodavati i domaći proizvodi od lokalnih OPG-ova pa ćete tako moći kupiti maslinovo ulje od OPG Buntić i OPG Zlatko Srdarev, med od OPG Ledenko i OPG Ante Bulat, cvijeće i sukulente od OPG Gorke Trokić, nakit od obrta BeYou, kravlje sireve i jogurte od OPG Ranch4me, bademovo ulje i brašno od OPG Juron, kozmetičke proizvode od lavande i maslinovog ulja od Obrta Franka Roca.
Betina je poznata po drvenoj brodogradnji koja je utemeljena 1740. godine, gdje su se gradili brodovi za tržišta od Zadra do Kvarnera i Istre. Najpoznatiji proizvod betinskih brodograditelja je tip broda betinska gajeta – čvrst, težački brod s namjenom prijevoza tereta (stoke, povrća, alata, ljudi i sl.) na prekomorske posjede. Tradicija drvene brodogradnje opstala je do danas i prava je umjetnost zanatstva. Betinska gajeta je simbol života i rada ljudi na ovom području. Umijeće gradnje betinske gajeta zaštićeno je kao nematerijalno kulturno dobro 2015. od strane Muzeja betinske drvene brodogradnje. Na betinskoj marendi imat ćete priliku sudjelovati na radionici izrade mornarskih čvorova (radionica za djecu i za odrasle), koju će voditi ekipa iz Muzeja betinske drvene brodogradnje.
Vidimo se na marendi u Betini, na Trgu na moru u subotu, 7. rujna, s početkom u 10 sati.