StoryEditorOCM
Županijatribunj

U ovom vrtiću djecu od malih nogu uče na zdravu hranu: ‘Ručak je uvijek za pet!‘

Piše Šibenski.hr
28. prosinca 2024. - 11:16

U tribunjskim vrtićima brigu o najmlađima pokazuju i kad je riječ o prehrani. Tribunjski mališani u vrtićima jedu ribu tribunjskih ribara. Prioritet im je da djeca jedu lokalno i svježe pa tri vrtića opskrbljuje lokalna ribarska zadruga, piše HRT

Riba i plodovi mora na jelovniku su dvaput tjedno, a uči se najmlađe za stolom i zašto je i koliko riba zdrava. Vole zdravo.

Baš zato, kažu vrtićarci, vole i ribu. Morski su plodovi, ističu mališani, ukusni i slasni. Za sebe će, pak, reći da su - riboznalci.

Srijedom i petkom u Maslini se za ručak jedu delicije iz Jadrana. I uvijek svježe.

- Imaju jedan puta tjedno i riblju juhu, poručila je kuharica.

U lonac ide isključivo ulov lokalnih ribara. A vole ponoviti ovdje - riba prvi put pliva u moru, drugi put - u tekućem zlatu.

- Cilj nam je bio ponuditi djeci nešto druge okuse, nešto friško, domaće, lokalno. Spoznali su ribarsku tradiciju, običaje, zdravo se hrane, naglasila je ravnateljica DV-a Maslina Zdenka Jerkin iz Tribunja. 

A vade se mreže u Tribunju oduvijek! Nema ovdje kuće bez broda. Ribarstvo je jedna od glavnih tribunjskih gospodarskih grana.

More im je podrška - kažu domaći. Ribi je nadimak superhrana. Savjet je - češće je jesti.

- Prema zadnjoj dostupnoj statistici godišnje potrošimo 22 kilograma po glavi stanovnika. Mogli bi bolje. Bitno je da djeca od malih nogu budu osviještena o benefitima konzumacije ribe i nutrijentima koje se dobivaju iz ribe, istaknula je upraviteljica Ribarske zadruge Adria Tribunj Matea Lovrić.

Nižu juniori pohvale kuharicama. Ručak je uvijek za pet! Najvažnije je da s prvim zalogajem obori s nogu. A služe se, priznaju u kuhinji, trikovima jer "prevariti" treba i najveće izbirljivce. Zasad - pale.

- Spremamo i polpete od oslića. Unutra ima, krumpira, mrkve. I oslića. Oni nemaju pojma što je unutra. To bude savršeno. To im je top, dodala je kuharica u DV-u Maslina Martina Orbanić iz Tribunja.

Jadranske riblje vrste prijaju im pripremljene na različite načine. Ribu na tanjuru - pozdravljaju i roditelji.

A doprinos je ovo i razvoju domaćeg gospodarstva. Mali, ali se računa, piše HRT

 

28. prosinac 2024 11:17