StoryEditorOCM
ŽupanijaIMA BUDUĆNOSTI

U drniškoj industrijskoj zoni niče novi pogon, a na tržnici krov

Piše Marina JURKOVIĆ
NIKOLINA VUKOVIĆ STIPANIČEV/HANZA MEDIA
1. ožujka 2017. - 10:54


I drniška gradska uprava maksimalno se angažirala na pripremu projekata koji jamče podizanje životnog standarda bez posezanja u gradsku blagajnu. Tako će se, govori Josip Begonja, gradonačelnik Drniša, do kraja veljače Ministarstvu graditeljstva prijaviti pola milijuna kuna vrijedan projekt natkrivanja drniške tržnice koji uključuje i izgradnju triju malih poslovnih prostora. No to nije sve. Gradski uredi, dodaje poteštat, rade na više "razboja".
– Ako nam županijske službe u roku izdaju građevinske dozvole, mogli bismo za sredstva iz EU fondova koja se odnose na prirodnu baštinu prijaviti projekt takozvane mreže malih hostela. Od resornog ministarstva zatražit ćemo pravo služnosti za objekt stare škole u Bogatićima Miljevačkim koja bi bila idealna za takav hostel. Na isti smo projekt već prijavili uređenje nerazvrstane ceste od Lišnjaka do Planinarskog doma na Promini te uređenje male dvorane u okviru Doma kulture za potrebe tamburaškog orkestra "Krsto Odak".
 

Za energetsku obnovu triju zgrada - 3,8 milijuna potpore


Za mjeru 7.4 Europskog fonda za ruralni razvoj čiji se natječaj očekuje ovih dana, Drnišani uz to, kaže Begonja, kane prijaviti blizu 6 milijuna kuna vrijedan projekt izgradnje područnog odjeljenja dječjeg vrtića u Drinovcima. Što se, pak, tiče energetske obnove višestambenih zgrada, gradonačelnik sa zadovoljstvom konstatira da je Drniš u tom segmentu maksimalno profitirao.
– Dječji vrtić je upravo predao dokumentaciju Fondu za zaštitu okoliša. Inače, iz Šibensko-kninske županije, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, sufinancirat će energetsku obnovu triju zgrada, a sve tri su u Drnišu. Ukupna je investicija "teška" 6,3 milijuna kuna, a mi možemo računati na 3,8 milijuna kuna potpore.
S nulte točke pomaknuo se i projekt plinskog distribucijskog sustava. Gradonačelnik je, naime, od Gradskog vijeća Drniša dobio "zeleno svjetlo" za potpisivanje ugovora sa tvrtkom EVN Croatia Plin d.o.o. o osnivanju prava služnosti radi izgradnje i održavanja plinske visokotlačne i srednjotlačne mreže zemnog plina
 

Pogon 'Aluflekspacka' trošit će više plina nego svi Drnišani


Od EVN-a se očekuje ishođenje građevinske dozvole već za mjesec-dva i početak postavljanja mreže u ovoj godini. To je osobito važno velikim potrošačima među kojima je nekadašnji TOF. Tvornica je nedavno postala sastavni dio Aluflexpack grupe, a osim novog imena, pogon, kaže Begonja, ima i poslovne ambicije koje drniška gradska uprava pozdravlja s oduševljenjem.



– Donedavni TOF je prije dvije godine imao 80-ak zaposlenih. Danas ih je više od 100, a nova radna mjesta, možda čak i 30-ak, možemo očekivati nakon izgradnje nove proizvodne hale u koju će biti uloženo 15 milijuna eura. Bit će to vjerojatno najveće ulaganje u realni sektor na području Šibensko-kninske županije. Tvrtka je od Grada Drniša zatražila da joj prodamo zemljišnu parcelu od 3500 četvornih metara uz postojeći pogon u industrijskoj zoni, a mi smo u listopadu prošle godine izmijenili Prostorni plan kako bismo im izišli u susret i omogućili realizaciju projekta. Što se zemnog plina tiče, tvornica će, po svemu sudeći, trošiti više nego sva drniška kućanstva priključena na plinovodnu mrežu – ističe drniški gradonačelnik.


Malonogometno igralište u Badnju

Grad Drniš naručio je projekt malonogometnog igrališta unutar sportsko-rekreacijske zone u naselju Badanj. Budući da nema vlastitog, a ni zemljišta u vlasništvu države u toj zoni, Gradsko vijeće se suglasilo da se otkupi privatno.


Konzervatorski elaborat Gradine

Za 47 tisuća kuna konzervatorski elaborat drniške Gradine izradit će zagrebačka tvrtka ASK atelijer. Nakon što dokumentacija bude završena, počet će uređenje ljetne pozornice amfiteatralnog oblika, gradnja ugostiteljskog objekta, suvenirnice, dječjeg igrališta, šetnice i drugih sadržaja u tom dijelu Drniša.

28. lipanj 2024 19:24