StoryEditorOCM
ŽupanijaKVALITETA ŽIVOTA

Tko kaže da oni vole samo mobitele i kompjutore - vodički klinci odmah 'napali' penjačku stijenu (FOTO)

5. ožujka 2017. - 20:01

Da je jugo bilo samo "dva zuba" slabije, vodička Plava plaža bila bi u subotu još življa nego što je bila. Grupa mladih Vodičana predvođenih Ivanom Cukrovom i Tomislavom Morom, prvim i drugim čovjekom novoosnovane Sportsko-rekreacijske udruge "Balans", odlučila je baš taj dan predstaviti svoje adute potencijalnim članovima.

Prije svega umjetnu penjačku stijenu visoku deset metara, ali i brdske bicikle i kajake... Potonje je, doduše, vjetar stavio u drugi plan, no sportsko penjanje je, pokazalo se, uspješno nadomjestilo i pedaliranje i veslanje. Umjetne stijene su se odmah dohvatili najmlađi, najprije Manuela i Marin, a onda i ostali mališani. To nije začudilo dopredsjednika "Balansa" jer, kako je objasnio, upravo djeca između 5 i 15 godina najbolje napreduju u tom relativno nepoznatom, ali sve popularnijem sportu. Nemaju otklona ni straha, za razliku od starijih.

- Cilj nam je približiti ljude sportu i općenito rekreaciji, otrgnuti ih od mobitela i kompjutera, izvesti ih iz kuće i animirati da slobodno vrijeme posvete rekreaciji, da se upute u prirodu, provozaju brdskim biciklom, da iskoriste uređene staze za šetnju, trčanje, bilo kakav oblik tjelesne aktivnosti - kaže Mor.

Udruga "Balans" svojim će članovima, dodaje Cukrov, osmisliti izlete i druženja koja će uvijek uključivati neki od sportskih programa.

- Podržavamo treking, sportsko penjanje, biciklizam, kajak, a "Balans" je taj "peti element" koji ih objedinjuje. Zato smo udrugu tako i nazvali. Vjerujemo da udruge poput naše pridonose kvaliteti života jedne sredine, i da će Vodičani prepoznati vlastitu korist u našim planovima. Eto, primjerice, imamo cijelu mrežu biciklističkih staza i poljskih putova koji vode do zanimljivih destinacija, pa i vrijednih spomenika kulture i arheoloških nalazišta. Dio Vodičana ih nikada nije posjetio. Otvara im se mogućnost da sjednu na brdski bicikl i provozaju se do njih zajedno s nama. Tu su i kajaci. Danas nam je jugo pokvarilo plan, a mislili smo se otisnuti kajakom do Prvića. I za to će biti prilike, možda već idući vikend... U ovo informatičko doba moramo se odvojiti od računala i iz virtualnog, što češće svraćati u stvarni svijet. Vidite kako to djeca odlično rade - nadahnut je bio predsjednik Udruge.

Dok smo pričali skupilo se oko umjetne stijene još mlađarije. "Balansu", po svemu sudeći, neće manjkati članstva upišu li se u udrugu samo njihovi roditelji.

01. lipanj 2024 17:29