StoryEditorOCM
ŽupanijaVeliki događaj za malo misto

Sve je izgledalo normalno: mali Ukrajinci iz Shakhtara igrali humanitarni turnir s malim nogometašima iz Primoštena

Piše Vedrana Stočić
14. svibnja 2022. - 13:47

Bili smo tamo, vidjeli smo i radost i tugu ukrajinskih mališana, ali i njihovu nogometnu virtuoznost. Nogometno igralište OŠ Primošten bilo je puno djece, ali i gledatelja. Sto malih Ukrajinaca iz FC Shakhtar Donetsk u subotu je igralo turnir sa sto malih nogometaša Malonogometnog kluba Primošten.

- Ovo je za nas veliki događaj, veliki događaj za naš mali klub i za naše malo misto. Iako su nastupali diljem Dalmacije i bili su ugošćeni od strane dosta ekipa, kod nas prvi put dolazi cijela škola Shakhtara koja boravi u Splitu. - poručju iz MK Primošten koji je i organizator ovog humanitarnog turnira, a pokrovitelji su Općina Primošten i Turistička zajednica.

- NK Hajduk ustupio nam je terene za trening, ali trebaju im turniri, natjecanje, oni želi igrati utakmice. Ovaj turnir im mnogo znači. Odgovorni u klubu nastoje da djeca imaju što normalniji život, da od rata budu što dalje. Od 5. travnja smo smješteni u Splitu u hotelu Zagreb i zahvalni smo Vladi RH i Dariju Srni za sve što su napravili za nas- rekla nam je Kateryna Afanasenko i FC Shakhtar.

Kateriyna nam se još povjerila kako je idealan život zamišljala upravo na sunčanim mjestima uz more kakvi su Primošten i Split, a sada kada je tu taj san izgleda dalek i nestvaran jer tuga, strah i neizvjesnost su golemi.

image

Primoštenci ugostili mlade nogometaše Šahtara

Dok smo razgovarali s organizatorima i upravom Shakhtara djeca su igrala, publika je navijala i sve izgledalo poput običnog nogometnog turnira mlađih uzrasta. Ali nije tako, pozadina je tužna i tragična. U Ukrajini, po domovima ove djece puca se iz teškog oružja, njihovi roditelji ostali su u ratnom vihoru.

-Unatoč svemu dan je jako sretan, djeca su uzbuđena jer će nakon turnira na plažu, pored kupanja igrat će i prijateljska utakmicu s ekipom djece sa sindromom Down, a za sve njih na plaži je priređen i mali party. Najbitnija stvar im je da treniraju i igraju. Hvala Dariju Srni, NK Hajduk, Splitu i veliko hvala Primoštenu-rekao nam je između ostalog sportski direktor mlađih uzrasta FC Shakhtar Portugalac Edgar Cardoso koji je oduševljen Primoštenom i restoranima uz more.

Dok su u Hrvatskoj mi želimo još puno ovako dobro organiziranih turnira i puno nogometa. To je ono što male ukrajinske nogometaše unatoč svemu čini sretnima.

image

Primoštenci ugostili mlade ukrajinske nogometaše Šahtara

28. rujan 2024 19:02