StoryEditorOCM
Županijaugovori na stolu

Spas za putnike iz Šibensko-kninske županije! Konačno stižu redovitije, sigurnije i kvalitetnije autobusne linije

Piše Krešimir Gulin
13. srpnja 2024. - 12:59

Malobrojne, neredovite, nepouzdane, spore, neudobe... Još pregršt negativnih epiteta moglo bi prišiti autobusnim linijama u Šibensko-kninskoj županiji.

No, mukama za putnike uskoro bi trebao doći kraj. Prema najavama iz županijske uprave u planu je uspostavljanje kudikamo kvalitetnijih autobusnih linija diljem Šibensko-kninske županije.

Jedan od prvih koraka u tom smislu je i potpisivanje Okvirnog sporazuma i I. godišnjeg ugovora za javni linijski prijevoz putnika na području Šibensko-kninske županije, koje će biti upriličeno održati u utorak u prostorijama Šibensko-kninske županije. Uz župana Šibensko-kninske županije, Marka Jelića, potpisivanju će prisustvovati Krešimir Čumbrek iz tvrtke Vincek d.o.o. te direktor Slavonija busa d.o.o. Franjo Matijašević.

Podsjećamo, potpisivanju ova dva dokumenta prethodilo je svečano uručenje Ugovora o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika.

Naime, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković uručio je županu Jeliću Ugovor o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika.

Butković je kazao je da Vlada RH značajno pomaže u podizanju kvalitete i sigurnosti putničkog prijevoza, posebice u ruralnim ili slabije naseljenim sredinama u kojima isti nije uvijek komercijalno isplativ:

– Država osigurava 75 posto bespovratnih sredstava za održavanje i sufinanciranje obavljanja županijskog prijevoza putnika, a ostatak pokrivanju županije. Šibensko-kninska županija je među prvima pokrenula postupak uvođenja javne usluge, koji nije nimalo jednostavan zadatak, jer treba odrediti mrežu linija na području županije, raspisati javni natječaj i s prijevoznicima ugovoriti pružanje javne usluge – kazao je ministar Butković.

Župan Jelić istaknuo je da je Šibensko-kninska županija poduzela sve potrebne korake kako bi uspostavila javnu uslugu te svojim žiteljima osigurala redovitije, sigurnije, kvalitetnije i dostupnije linije:

– Ovo nije samo ekološka i ekonomska mjera, već i demografska mjera zahvaljujući kojoj će ljudi iz ruralnih krajeva biti znatno bolje povezani sa županijskim središtem i ostalim mjestima. Šibensko-kninska županija je ozbiljno ušla u ovu priču i među prvima pokrenula postupak javne nabave i odabrala prijevoznike – kazao je župan.

Inače, Šibensko-kninska županija je, na temelju analize postojeće i potencijalne potražnje te uzimajući u obzir minimalne standarde dostupnosti javno linijskog prijevoza putnika, izradila mrežu linija javnog prijevoza putnika na području Županije kao podlogu za sklapanje ugovora o prijevozu kao javnoj usluzi.

Županija je provela postupak javne nabave i izabrala najpovoljniju ponudu. Izabrani gospodarski subjekt je Zajednica ponuditelja: VINCEK d.o.o. i Slavonija Bus d.o.o. Vrijednost ugovorene javne usluge za razdoblje od 2024. do 2031. godine iznosi 31.752.134,75 eura od čega na Županiju otpada 25 posto odnosno 7.938.033,75 eura, a na Ministarstvo 75 posto odnosno 23.814.101,25 eura.

Cilj provođenja javne nabave bio je da se krajnjim korisnicima odnosno lokalnom stanovništvu osiguraju redovitije, sigurnije i kvalitetnije linije, koje će biti dostupne uz niži trošak od onih koje bi samo tržište moglo ponuditi.

25. rujan 2024 16:55