StoryEditorOCM
ŽupanijaSuzi Vatavuk

Šibenska liječnica otkriva kako se boriti protiv raka od kojeg u Hrvatskoj godišnje umre stotinjak žena

Piše Šibenski.hr
30. siječnja 2023. - 18:06

Siječanj je posvećen temama vezanim za rak vrata maternice. Glavni je uzročnik te maligne bolesti humani papiloma virus, stoga je najučinkovitija zaštita cijepljenje, ali i edukacija te redoviti ginekološki pregledi na koje dodatno potiče Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja te bolesti.

U Hrvatskoj od raka vrata maternice godišnje umre 100 žena

Rak vrata maternice treći je najčešći rak od kojeg obolijevaju žene u dobi od 30 do 49 godine. U Hrvatskoj godišnje oboli 300, a umre 100 žena.

- U Šibensko-kninskoj županiji su brojke puno manje jer smo i mi puno manji. Umire oko 3 do 5 žena godišnje, znaju biti godine kada nema ni jedne, a zadnjih godina obolijeva 5 do 7 žena, a prijašnjih je bilo do 11 žena godišnje, za HRT rekla je šibenska liječnica Suzi Vatavuk, dr. med./epidemiologinja.

Ako se otkrije na vrijeme rak se stopostotno izliječi. 

- Kao i sve maligne bolesti on ima dugi tijek, ali ovdje su već jako dugo poznati oblici koji se pojavljuju prije pojave samog raka koji se mogu liječiti i pratiti i onda do raka uopće ne bi trebalo doći. Prvi razlog je taj što postoje oblici koji se pojavljuju prije samog raka koji se mogu naći preko probira i druga stvar je cijepljenje, uvedeno već 2007. godine i koje bi trebalo ako se postigne dovoljan obuhvat kroz određeni vremenski period smanjiti do najnižih mogućih brojki rak vrata maternice. Računa se da je taj najniži broj negdje oko 4 na 100 tisuća godišnje, istaknula je Vatavuk. 

Simptomi su često nespecifični i teško se mogu prepisati samom raku, ističe liječnica. 

- Kroz pregled i uzimanje papa testa se mogu otkriti stanja koja prethode samom raku vrata maternice koja se onda prate i liječe, dodala je Vatvuk za HRT

29. lipanj 2024 17:06