StoryEditorOCM
ŽupanijaRampa razdora

Petrina, zaštitari i policija u novoj epizodi: ‘Nismo mi ničiji Aboridžini!‘

Piše Marko Podrug
6. lipnja 2024. - 11:40

Opet problemi na čestici 799/3 na ulazu u primoštenski poluotok Raduča. Sjećate se, 27. svibnja Općina Primošten počela je radove na postavljanju parkirne rampe, a zaštitari, koje su unajmili mađarski vlasnici hotela Zora, to nisu dopustili. Umiješala se policija i svatko je otišao na svoju stranu.

Danas opet ista priča. Na cesti, za koju načelnik Stipe Petrina tvrdi da je općinsko vlasništvo, dok Mađari, pak, kažu da je njima općina taj dio javne površine ustupila kad im je dala na korištenje parcele za obližnje ugostiteljske objekte, opet su krenuli radovi.

Nešto nakon osam sati ujutro, došao je komunalac s pilom za beton i upalio je. Zaštitar je stao ispred njega i priječio mu put. Petrina je zvao policiju, koja je zaštitare i predstavnika vlasnika odvela do hotela na razgovor, a Petrinin komunalac je nastao rezao cestu.

- Mislim da ne bi smjelo biti više problema. Sutra do tri sata ovo mora biti iskopano, položeni kabeli i betonirano - obratio se Petrina novinarima.

image

Stipe Petrina

Niksa Stipanicev/Cropix

- Meni je bilo tragično što nismo uspjeli postaviti rampu prošli put. Vidjeli ste i danas bahatost zaštitara, koji nasilno žele spriječiti ono što se spriječiti ne može. Policija je došla na naš poziv, jer mi ne želimo nikakav sukob. Ovo zemljište nije državno, kao što to Mađari žele prikazati, nego je u vlasništvu jedinice lokalne samouprave.

Da podsjetimo, na toj cesti, odnosno na čestici 799/3, vlasnici tvrtke Primošten d.d., mađarska grupacija Dalmatie, podigla je rampu prije dvije godine. Općina Primošten ju je uklonila i predložila im da dijele novac od parkinga. Kako su Mađari taj prijedlog odbili, Petrina je odlučio staviti svoju rampu u naplaćivati parking na poluotoku Raduča.

Općina Primošten želi postaviti rampu, Mađari ne dopuštaju. Petrina: ‘Bili su spremni tući se s nama!‘

- Cilj nam je uvesti red na poluotok Raduča. Prošle godine imale ste 300-400 auta, nitko ne zna na koji je način to naplaćivano. Evidentno je da Primošten d.d. ni Hoteli Primošten nisu registrirani za usluge plaćanja parkinga, dakle nije se plaćao ni porez. To je bila takva gužva da je stalno prijetila opasnost od požara. Čak je dvaput i planulo, ali su kupači su to na brzinu ugasili da se ne dogodi veća tragedija. Nitko nikome ne misli zabraniti nikakav put, njihovi hotelski gosti mogu imati propusnice - kaže Stipe Petrina te dodaje:

- Mađarima koji glume vlasnike Primoštena d.d. općina pruža ruku pomirenja i želi dogovor, ali po ravnopravnoj osnovi. Mi nismo ničiji domoroci, niti će itko od nas učiniti Aboridžine ili Indijance.

Otišli smo oko deset sati, taman je došao bager. Čekamo reakciju mađarskih vlasnika, koju ćemo objaviti čim stigne.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix

 

20. lipanj 2024 20:03