StoryEditorOCM
ŽupanijaIZ BAULA

Ovu fotografiju duge iznad Krke morate vidjeti. Prirodni fenomen oduševio je i našeg kolegu: ‘Kakva divota!‘

Piše Joško Čelar
15. svibnja 2024. - 20:27

Ovo su dani duginih boja, kakve odavna ne vidjesmo na nebu nad nama. “Giorni d‘ arcobaleno“, kako je nekad pjevao Tonni Dallara. “Finito l‘ inverno, tornava sereno“. A danas u ovo klimatski promjenjivo doba, ni hladno ni toplo. Ni zime ni prava proljeća

A mi smo kišne duge, ili kako su ih nekoć neki nazvali „Babin pas“,za ovu našu baulsku priču, ipak pronašli.

A gdje li drugo doli na zahuktaloj rijeci Krki 2010., i nad Roškim slapom koju godinu prije toga.

Rijedak prirodni fenomen, koji nastaje kad se spektar sunčeva svjetla pod određenim uvjetima, lomi na milijardama nevidljivih vodenih čestica u zraku stvarajući čarobnu sliku jarkih boja, gdje prevladavaju crvena, modra, zelena, žuta.

Za vrijeme jedne posjete Roškom slapu gdje se očekivala veća skupina turista. Bilo je rano proljeće.

Prešli smo brijeg i zastali se na vidikovcu odakle je pogled na cijeli prostor kao na dlanu. Upravo je prestala sipiti sitna kiša. Nekako, kao iz vedra neba.

Zatekli smo grupu izletnika iz Zadra, gledajući kako se nad dolinom podigla duga u velikom luku.

A malo naselje kao na dlanu među gustim raslinjem, sa slapovima što se kraj elektrane slijevaju u jezero matice. Kao prava razglednica.

image
Joško Čelar/

Na terasi- vidikovcu restoranu, a kako li će se zvati nego „Roški slap“ Frane Širinića Vranice, bučila je skupina Engleza i fotografira kličući: „Rainbow, rainbow...“

Ugođaj kao iz priče. Za oko i dušu.

Vlasnik je radosno trljao ruke: “Bit će posla“!

Tko kaže da duge ne donose sreću.

Ponovilo nam se slično na drugi način još jednom, prigodom obilaska Skradinskoga buka, prvih dana siječnja 2010. godine.

Silazeći prema matici rijeke strmim stubama, zastali smo na jednom mjestu s visine snimiti zahuktale slapove u to zimsko doba.

Ali jedva da smo ih mogli i vidjeti. Ukazao se pred nama gotovo nestvaran prizor: golem zastor predivnih boja očaravajuće duge koja je titrala i trajala.

Nikog u tom trenutku nije bilo u blizini. Stali smo i gledali. Kakva divota!

Otad smo slabu pojavu duge vidjeli tek lanjske godine, kao u nekom bljedilu usred grada, nad crkvom Gospe van grada. Kratko je trajala i brzo nestala.

 

 

01. lipanj 2024 01:11