StoryEditorOCM
ŽupanijaSJAJNA IDEJA

Nova turistička tura ‘U đir s klapom‘ oduševila posjetitelje: ‘Briljantno! Lijepo je čuti sve ove ljude kako pjevaju s njima‘

Piše Šibenski.hr
29. lipnja 2024. - 18:19

"U đir s klapom!" - naziv je nove turističke ture u Vodicama. Kako i ime govori, predvodi je klapa - Bunari, koja na jedinstven način turistima predstavlja kulturno-povijesno bogatstvo Vodica.

Turistička tura na klapski način! Red priče i red pjesme. 

- Klapa pjeva u krugu i onda je nama bunar bio prirodno misto gdje se skupimo. Dobra je akustika i tako smo mi dali sebi, nakon nekakvih možda dva mjeseca pjevanja, ime Bunari, istaknuo je za HRT član klape Bunari i voditelj ture Marko Juričev Martinčev.

Tako je zamišljena autentična tura klape, koja uspješno pjeva već 20 godina.To nije klasičan koncert, nije klasičan nastup nego prava, pravcata tura koju vodi klapa. I onda sam ja malo istraživa, to nigdje ne postoji kod nas. Uz pučke napjeve i serenade, turiste upoznavaju s atraktivnim lokacijama - važnima za povijest Vodica i za nastanak klape. 

- Kad bi bila najveća suša od Zadra do Dubrovnika, izvor tu nije nikad presušio. Praktički već više od 600 godina, koliko Vodice postoje, voda neprestano teče, rekao je Juričev Martinčev. 

- Ovakvi nastupi izazivaju emocije u ljudima. Ne mogu to ni objasniti riječima, rekao je Niklas iz Švedske.

- Briljantno! Lijepo je čuti sve ove ljude kako pjevaju s njima. Ne razumijem riječi, ali osjećam glazbu koja je prekrasna, rekla je Karen iz Australije.

Dio ih je zapjevao s Bunarima.

Kao nekad - pjevalo se i pod prozorima. A baš zahvaljujući Bunarima - Vodice su danas utvrda a capella pjevanja, koja je od 2012. na UNESCO-ovoj listi nematerijalne baštine!

- Ovo je u biti naše približavanje svakomu gostu. Tako da, cilj je vratiti se baš na izvor, rekao je Juričev Martinčev. 

29. lipanj 2024 18:19