StoryEditorOCM
ŽupanijaIŽBENIKA

Milanović nadmudrio HDZ u Kijevu? Predsjednik bi mogao profitirati i na vrućem krumpiru zvanom sjedište Parka prirode Dinara

Piše Zdravko Pilić
28. kolovoza 2021. - 18:28

Nije to bila laka tema za HDZ, a onda ju je ovih dana dodatno zasolio – predsjednik države, Zoran Milanović. Riječ je o sjedištu Parka prirode Dinara, što je vrući krumpir koji se već mjesecima valja po HDZ-u, prebacuje iz ruke u ruku, jer kako god odlučio – ne valja. Uvijek se moraš nekome svome zamjeriti. Još se Miro Bulj narugao HDZ-ovcima u siječnju u Saboru: "Sveli ste Park prirode na kokošarenje, tko će više uhljebiti, Splitsko-dalmatinska ili Šibensko-kninska županija", predbacio je Mostov zastupnik "referirajući se na činjenicu da jedna županija zagovara Vrliku, a druga Kijevo, a obje su HDZ-ove".

Bulj je, zapravo, polemizirao s Brankom Juričev Martinčev, saborskom zastupnicom HDZ-a iz Vodica, koja je opetovala inicijativu Kijeva i Šibensko-kninske županije da sjedište Parka prirode bude u Kijevu. Bivša vodička gradonačelnica kazala je kako Kijevo sa svojim skromnim proračunom radi na ovom projektu od 2006. godine, dok su neki s podsmijehom gledali na te općinske aktivnosti. A sad kad je Park postao stvarnost, svi bi se rado omrsili. O njegovo sjedište. Kijevljani su čak pripremili i prostorije – četiri useljive nekretnine – tako da Park ne bi trebao ništa trošiti kad bude ulazio podno Dinare.

Upućenima u lokalne teme i dileme svakako nije promaknulo ni to da je ovih dana predsjednik Sabora Gordan Jandroković obilazio Zagoru, Imotski i – Vrliku. Tamo je pogledao i izvedbu "Ere s onog svijeta", no teško je vjerovati da se nije porazgovaralo s gradonačelnikom i o nekim stvarima s "ovog svijeta", između ostalog i o sjedištu Parka prirode Dinara.

Vjerojatno jest, jer ono što je vidljivo je da je ta tema u svim izvještajima – brižljivo izbjegavana. Službeno, razgovaralo se o demografskoj slici, i o tome kako treba "tim područjima" posvetiti "posebnu pažnju". A gdje ćeš bolje pažnje od sjedišta Parka prirode, novih radnih mjesta...

A onda, nakon 20-ak dana, u Kijevo – u kojem je, usput, na nedavnim izborima, kao i u Vrlici, pobijedio HDZ – dolazi predsjednik Milanović da, između ostalog, i sam kaže ponešto o demografiji. Neka ih je puno manje nego prije 30 godina, u Kijevu ima dovoljno ljudi da izgrade uvjete za bolji život.

"Danas vas 500, vaš mladi načelnik i vaša mlada ekipa imate šansu, ako vas poslušaju, biti sjedište Parka prirode Dinare. Sve ste rekli, koliko ste energije, ideje i novaca u to uložili dok su drugi gledali. Sama činjenica da mi danas, dan-dva prije donošenja odluke, o tome još licitiramo nije dobra. Kijevo je još odavno trebalo znati na čemu je, ovo je jako važna stvar", istaknuo je predsjednik Milanović.

"Živio dolazak sjedišta Parka prirode u Kijevo! To je vaša šansa, to je posao, to nije preživljavanje, to je mogućnost prave zarade. Do toga dijeli vas samo malo ljudske i političke pažnje, i jedna odluka", kazao je predsjednik.

Koji je za Kijevo. Jače nego Branka Juričev Martinčev. Vidjet ćemo što će odlučiti Vlada RH i resorno ministarstvo. Odnosno HDZ. Koji je, unatoč tome što je zadržao Kijevo, izgubio Šibensko-kninsku županiju. Lako je Milanoviću, on nema što izgubiti. Može ga jedino napasti – verbalno, naravno – gradonačelnik Vrlike! A to mu baš ne bi nešto naškodilo. Dapače! Samo bi potvrdilo da je, u nedostatku ikakve druge, trenutno jedina oporba – ili protuteža – HDZ-u u Hrvatskoj. I dodalo još koji postotak na rejtingu.

22. travanj 2024 17:58