StoryEditorOCM
ŽupanijaU IZBORU 24 SOMMELIERA

Maraština Ante Sladića iz Plastova na Festivalu 100 najboljih vina Hrvatske proglašena najboljim bijelim vinom

Piše Zdravko Pilić
18. lipnja 2024. - 14:45
Ante Sladić sa zaštitnim znakom svoje vinarije - kliještima kombinirkama, uz koje je vezana zanimljiva pričaNiksa Stipanicev/Cropix

Maraština Ante Sladića iz Plastova proglašena je najboljim bijelim vinom iz Hrvatske, i to u odabranoj konkurenciji, na festivalu Sto najboljih hrvatskih vina, što ga je proteklih dana upriličio Vinski klub u zagrebačkom hotelu Sheraton. Festival je zapravo bio tek veliko finale projekta koji je ekipa ovog specijaliziranog vinskog portala seriozno pripremala mjesecima.

image

Paleta vina Ante Sladić Vinarije
Foto: Niksa Stipanicev/Hanza Media

Niksa Stipanicev/Cropix

- ‘Bila su angažirana čak 24 sommeliera iz cijele Hrvatske, koji su za ovaj festival nominirali najbolja vina iz cijele Hrvatske, po kategorijama, i to vrlo strogo - svaki po nekoliko vina. Na kraju su zbrojili nominacije, kojih je bilo stotinjak, i onda su metodom ‘blind testinga‘, kušanja na slijepo, od svih probranih, nominiranih vina, izabrali najbolje, u sedam kategorija.‘ - kazao nam je Ante Sladić, koji je jako ponosan na ovo priznanje, koje dolazi praktički iz struke, u zemlji koja ima izuzetno vibrantnu vinsku scenu i brojna sjajna bijela vina i sorte, poput Grka, Pošipa, Vugave...

image

Ante Sladić sa svojim vinom

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Intimno mi je ova nagrada draga i zato što sam ja osobno i svi mi u vinariji izuzetno trudili oko ove maraštine, koja je berba 2022. godine, koja je bila velika, iznimna godina za Maraštinu. Ona od svih bijelih sorti ima najbolji potencijal zrenja i već sada se, nakon godinu i pol dana, zaokružila i harmonizirala, o čemu svjedoči i ova nagrada. No, mislim da će sigurno još deset godina izvrsno stariti i pružati vrhunsku vrijednost za novac‘ – otkrio nam je Sladić koji se nadao da će maraština iz Plastova, iz 40 godina starih vinograda, koji imaju mali prinos, ali duboki korijen, i čije grožđe ima potencijala za jedno ozbiljno, kompleksno bijelo vino, i prije stići do zlata i prvih mjesta.

image

Ante Sladić

 Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Vrtjela se na Decanteru oko srebra i bronce, pa i lani, kada je Sladićev ‘Debit‘ na ovoj znamenitoj svjetskoj vinskoj smotri osvojio zlato, ali očito joj je trebalo vremena. Kojeg je dobila, pa je sada - očito - ništa više ne može zaustaviti. Baš kao ni ovog mladog i ambicioznog vinara iz Plastova!

 

26. lipanj 2024 19:49