U petak i subotu u kornatskom portu Golubovac, u uvali Pod Ražanj, bit će obilježen početak drugog „kvarta“ života i postojanja tamošnjeg Restorana „Fešta“, u obiteljskom vlasništvu Mudronja. Lani je „Fešta“ proslavila 25 godina rada- u rasponu od, za ugostiteljstvo prenamjenjene, kamene kućice, do vrhunskog restorana nadaleko poznatog duž jadranske obale, naravno, posebno među nautičarima.
„Fešta“ je nastala na posjedu- u maslinicima, ponajboljim na Kornatima- obitelji Mudronja, ugostiteljstvom se u recesijskim vremenima počeo baviti Mirko mudronja, poznati murterski društveni radnik, a sad taj timun u rukama čvrsko drži mag.oec. Krešimir Mudronja koji je djetinjstvo i prva školovanja prošao na tom istom mjestu, obrazovao se u struci i nastavio širiti posao, i njegov smisao...
Lani su bili svečarski „Festa Days“, no tako uspješni da se ove godine ostvaruje ideja da to postane svakogodišnje druženje gostiju- uglavnom nautičara, kuhara, ribara, vinara...
Tema ovogodišnjeg susreta- po ideji ista kao lanjska- ima i ekološku poruku: odmorimo malo oboritu ribu i jedimo vrhunska jela od tzv. drugorazrednih morskih namirnica, od plave ribe, ribljih bokunića, iznutrica, ribe iz dubokog mora, ukratko, tema ovogodišnjeg „Festa Days“ glasi „Plava riba i riba dubokog mora u vrhunskoj gastroniomiji“.
Za vrhunsku gastronomiju pobrinut će se ponajbolji hrvatski chefovi: Hrvoje Zirojević, David Skoko, Josip Vrsaljko, Damnjan Draganić, Ante Božikov i Toni Zengić te „Feštin“ chef Zoran Jajac. Dolaze i strani kuhari međunarodnog glasa i s Michelinovim zvjezdicama: Stefano Deiddam, Vinod Sookar, Danilo Bei, Herbert Hinter i Domenico Schingaro. Stižu vlasnici etikete šampanjca Billecart Salmonigina Roby Mortone, te zaista mnogobrojni i najpoznatiji hrvatski vinari. Iz Muretra i Zadra u subotu su organizirani izletnički brodovi.
Krešimir Mudronja nije samo mag. oec., već je zaista mag cijele ove priče koja izlgeda zaista nevjerovatno na otoku bez stanovništva, struje, vode i brodskih linija...
U dva dana ovoga vikenda, u petak i subotu,tamo će se vidjeti sve što moderna gastronomija nudi, naravno, s domaćim i tradicionalnim namirnicama, sliku će ukrasiti i flota Udruge Latinsko idro- tek da potsjete na trude predaka. Razlikuju se, donekle, samo poslovi koje su radili oni i ovi današnji, no trudi i muka na dalekom, bezvodnom otoku bez infrastrukture- ostali su isti.
Malo tko bi ih izdržao i na kopnu, nekmoli usred mora i Kornata.
Mudronje jesu. Okupljani u dvije generacija dok im treća stasa pred očima, u istom dvoru...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....