StoryEditorOCM
ŽupanijaVeliko olakšanje

Legendarni Jadrolinijin vapor vraća se u pogon: ‘Tijat‘ će opet povezivati otoke sa Šibenikom i Vodicama

Piše šibenski.hr
13. srpnja 2021. - 20:11
Čuveni brod u pogonu je gotovo sedam desetljeća, točnije od 1955. godine i jedan je od najstarijih brodova u Jadrolinijinoj flotiNikša Stipaničev/Cropix

Legendarni Jadrolinijin vapor Tijat vraća se u pogon, na svoju staru liniju koja spaja Šibenik, Zlarin, Prvić Luku, Prvić Šepurine i Vdice.

Naime, nakon pola godine, Tijat se danas vraća iz Malog Lošinja gdje je bio na remontu. Iako je liniju 505 njegova Lara odradila bez problema, Tijatov dolazak će svakako biti veliko olakšanje.

Jer, taj je čuveni brod u pogonu gotovo sedam desetljeća, točnije od 1955. godine i jedan je od najstarijih brodova u Jadrolinijinoj floti, ali i jedan od najpouzdanijih. Zbog svojih sjajnih manevarskih sposobnosti kao da je stvoren za plovidbu zmeđu šibenskih otoka. Sjećamo se samo zime 2017. godine kada je olujna bura uz kraj vezala sve moderne brodove, a Tijat je bordižavao i spasio bodule da ne ostanu odsječeni od kopna.

image
Tijat se danas vraća iz Malog Lošinja gdje je bio na remontu
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

‘Nikada duže nije izbivao kao ove godine. Ispada da je zadnju prugu na liniji 505 u siječnju ove godine. Jako nas raduje njegov povratak, iako će biti relativno kratak. Vjerojatno samo do kraja kolovoza. Tijata bi u budućnosti svakako trebalo zadržati u Šibeniku jer on ovdje nije samo običan linijski brod već, kako je netko napisao, dio folklora, dio običaja, uspomena koje čuvaju generacije. Nije bit grupe pričati samo o liniji koju obavlja nego zadržati ga općenito, urediti i ostaviti da plovi jer njegova kulturna i povjesna vrijednost je neprocjenjiva. Sjetimo se samo generacija posada koje su bile na službi brodu, mjesta gdje je plovio. To sve govori, a emocije prorade. Stoga kako se bliži sedmi rođendan grupe “Tijat u srcu”, nadam se da još uvijek imamo force i da nismo dosadili svojim objavama. To nas svakim danom ohrabljuje i daje dodatnu snagu za očuvanje ovog bisera hrvatske brodogradnje. Zato idemo dalje jer plovidba Tijatom je doživljaj’, objavljeno je u Facebook grupi Tijat u srcu.

image
Zbog svojih sjajnih manevarskih sposobnosti 'Tijat' kao da je stvoren za plovidbu zmeđu šibenskih otoka
Nikša Stipaničev/Cropix
19. travanj 2024 13:22