StoryEditorOCM
Županijagovoreći otvoreno

Još jedan veliki gaf šibensko-kninskog župana! Podržava čovjeka koji je javno omalovažavao Knin

Piše Zdravko Pilić
10. srpnja 2024. - 13:56

Bravo za Anju Šimpragu. Kad neće nitko drugi, od dičnih muževa iz Šibensko – kninske županije, progovorila je ona, žena, i to na najvišem mjestu u Hrvatskoj, u Saboru. Pa nadaleko odjekuje. A i blizu je oltara na Markovu tgu, s kojeg se takva jedna pjevana misa najbolje čuje.

A ona glasi - ‘Vrijeme je da u općini Kijevo bude sjedište parka prirode Dinara – kazala je, bez puno okolišanja i krzmanja naša bivša dožupanica koja je još jedanput ukazala na tragediju da evo ima više od tri godine od kada je donesen zakon o proglašenju Parka prirode Dinara a da još nije osnovana javna ustanova, zbog čega je cijelo to područje turistički, gospodarski i znanstveno nedovoljno iskorišteno. Da ne kažemo da je ionako već zapušteno i jadno samo po sebi.

Pismo Mariji Vučković

Pokazala je time Anja Šimpraga brigu za svoj rodni kraj i svoju županiju, što joj također služi na čast. A mogla je i ona zaglumiti da se ona sada u Zagrebu, u koji je ‘visoko avancirala‘ bavi nekakvom visokom politikom. Pa bila je do jučer potpredsjednica Vlade RH, bavila se državnim poslovima, ali ona je, evo, i kao takva prepoznala da teba progovoriti o ovoj važnoj temi o kojoj nitko od političara, ni na vlasti ni u oporbi, u našoj županiji ne progovara. Ona je izabrala dati podršku Martinu ercegovvcu, mladom HDZ-ovom načelniku općine Kijevo, dok od šefa Šibenskog – kninskog HDZ-a i župana Šibensko – kninskog, na tu temu, ni traga ni glasa. A nije da nisu znali. Ja sam ih osobno, u ovoj kolumni, pozvao da daju podšku, javno svoj glas potpore Martinu Ercegovcu, načelniku općine Kijevo, kad je krajem lipnja pisao Mariji Vučković, novoj ministrici u Vladi RH dopis u kojem taži od nje osnutak javne ustanove i to da njeziino sjedište bude u Kijevu.

Ali, oni su se na taj poziv jednopstavno oglušili, presitno je to za njih, ima bit da oni ovdje u Šibeniku, Šibenski list i portal Šibenski. hr. s kolumnom ‘Govoreći otvoreno‘ s malim Kijevom u njemu slabo vide. Prelokalna je to tema za takve veličine. Za razliku od Anje Šimprage u Zagrebu, koja ju je očito pročitala i dobro razumjela. Oni koji kažu da nije bitno gdje će biti sjedište – da li u Kijvu, Kninu, Hrvacama, Sinju ili Vrlici nisu u pravu. Jer da nije bitno, ustanova bi se davno osnovala. Ovako se oko nje Vlada vrti kao mačak oko vruće kaše, budući je mjesto sjedišta vruće unutarstranačko, HDZ-ovsko pitanje. Pa je tako Park prirode Dinara postao taoc ovih odnosa, koje nitko ne poteže, jer ne želi probleme, a godine prolaze.

Bahatost i omalovažavanje

Ali je zato naš župan Marko Jelić, kojeg trajno rajcaju visoke političke teme, sklon dati podršku Zoranu Milanoviću za novi predsjednički mandat. Što je, ako je istina i ako je vjerovati Večernjaku, stvarno tragedija. Ne samo što je davanje podrške prilično izoliranom Milanoviću u vrijeme kad čak ni svi SDP-ovci nisu uz njega, znak potpune političke pogubljenosti i raskošnog političkog antitalenta, nego je čak i prilično ponižavajuće. Dovoljno se sjetiti se bahatosti i omalovažavanja s kojom se aktualni predsjednik RH odnosio prema ‘Kninu kao malom kolodvorskom sjecištu u Dalmatinskoj zagori, bez novca, bez ljudi, bez snage i težine‘ – i to ne jednom, nego i više puta - zalažući se čak za to da se proslava Oluje iz Knina izmjesti u Glinu.

 Zbog Milanovića i njegovog podcjenjivanja i vrijeđanja rođeni Kninjanin Jelić i kninski gradonačelnik Mario Ćaćić, čak su i javno prosvjedovali, Jelić mu je i knjige uručivao da nauči nešto o Kninu, a sada mu, nekoliko godina poslije, isti taj Jelić daje podršku za još jedan mandat?!

26. rujan 2024 20:34